Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ocko, prepáč, že som bola taká. Cviky otvorili Shiffrinovej staré rany

Žiadne vylihovanie s drinkom v ruke, ani chytanie bronzu. Leto je pre alpské lyžiarky obdobím, v ktorom sa budujú pevné základy na vyčerpávajúcu sezónu Svetoveho pohára.

07.07.2020 17:42
debata
Jeff Shiffrin bol vášnivý fotograf a spoločne s... Foto: Profimedia
Jeff Shiffrin Jeff Shiffrin bol vášnivý fotograf a spoločne s profesionálmi fotil dcéru.

Petra Vlhová má podľa talianskeho kondičného trénera Marca Portu najlepšie tréningové ukazovatele za ostatné štyri roky.

„Koronakríza veľa ľudom skomplikovala situáciu, ale mne pomohla,“ vravela pre RTVS slovenská hviezda.

Najlepšia slalomárka i lyžiarka v paralelných disciplínach v uplynulej sezóne sa po sústredení v talianskom Stelviu vrátila do rodného Liptovského Mikuláša.

Neďaleko od nej absolvovala prípravu aj Federica Brignoneová, v talianskom tíme však šarapatil koronavírus.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

„Neprekvapilo ma to, keď som videla, koľko tam majú ľudí,“ doplnila Vlhová.

Tisíce kilometrov ďaleko sa v domácich podmienkach chystá na novy ročník aj Mikaela Shiffrinová. Americká hviezda mala našliapnuté na zisk veľkého i malých krištáľových glóbusov.

Do jej plánov však veľmi kruto siahla ruka osudu. Na začiatku roka zomrel po páde zo strechy jej otec Jeff a Shiffrinová prerušila sezónu.

Ukončila ju bez čo i len jedného glóbusu, čo sa jej naposledy stalo v sezóne 2015/16. Momentálne robí všetko preto, aby sa táto situácia už nezopakovala. Hoci to pre ňu nie je jednoduché.

"Môj otec sa ma skoro každý deň pýtal, čo budem cvičiť. Keď som bola mladšia, robievali sme tie cviky celá rodina spoločne, prípadne sa pridal aspoň on.

Jednými z jeho obľúbených cvikov bola tortúra, ktorú si môžete pozrieť na videu. Nejako sa mu podarilo presvedčiť ma, aby som ich robila s ním.

Keď som sa dostala do reprezentácie, zvykla som si robiť ich s reprezentačnými kolegami, kamarátmi alebo osamote. Keď som mala 15 rokov, pýtal sa ma otec znova, čo budem cvičiť.

Odpovedala som štýlom, ktorý ho odplašil od toho, aby sa pýtal znova. Neviem, prečo som to urobila. Ani si neviete predstaviť ako ma mrzí, že som bola taká," napísala Shiffrinová na sociálnych sieťach.

Dvadsaťpäťročnú Američanku trápi, že v čase, keď s ňou šľahala puberta, prepásla množstvo príležitostí na to, aby trávila s otcom viac času.

„V dvadsiatich som ukončila fázu, že od nikoho nepotrebujem žiadnu pomoc a znova som ho zavolala na moje tréningy. Užívala som si jeho spoločnosť. Priala by som si, aby som dospela o čosi skôr,“ pokračovala Shiffrinová.

Aj teraz, keď ladí formu v rodnom štáte Colorado, ho stále vidí. Počuje jeho hlas a rady o tom, ako správne robiť taký či onaký pohyb a koľko vedy sa za ním skrýva.

„Miloval, keď sme sa o takých veciam rozprávali. Bol pre mňa skvelou spoločnosťou pri tréningoch. Keď robím tieto cviky, pripomínajú mi ho. Takže tu sme… a ja pokračujem. Stále mi chýba…ale idem ďalej,“ uzavrela Shiffrinová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Jeff Shiffrin