Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na dopingu sme vychovali celú generáciu, šokuje ruský tréner

Boj o moc v ruskom biatlone vrcholí. Dosluhujúci šéf tamojšieho zväzu Vladimir Dračev čelí veľkej kritike z radov oponentov, ktorí ho chcú zosadiť z funkcie.

05.06.2020 08:00
Loginov biatlon Foto: ,
Tieň dopingového podozrenia padá aj na Alexandra Loginova.
debata (2)

Vyčítajú mu netransparentnosť rozhodnutí, ako aj slabé výsledky po marketingovej či športovej stránke.

Dračev, štvornásobný majster sveta, napokon podľahol tlaku a zvolal mimoriadnu konferenciu Ruskej biatlonovej únie (RBÚ) na 11. júla.

Členov výkonného výboru si pohneval po tom, ako oznámil nomináciu na hlavných trénerov reprezentačných zložiek.

Medzi jeho výbermi je aj kontroverzný Valerij Polchovskij, ktorý v národom tíme pracoval už v rokoch 2003 – 2014. Počas tohto obdobia dištancovali za doping trinásť biatlonistov zbornej.

Na tému zakázané podporné prostriedky sa ozval aj bývalý kouč mužskej zložky Anatolij Chovancev. Toho v novej sezóne nahradí Jurij Kaminskij.

"Celá jedna generácia nám vyrástla na dopingu. Teraz je to už lepšie, ale medzi rokmi 2002 a 2014 by ste mohli spočítať triumf čistých Rusov na prstoch jednej ruky.

„Súčasní tréneri doplácajú na to, že sme mali v krajine so zakázanými prostriedkami problém. Návrat k normálnej metodike nebude ľahký ani rýchly. Zlepšujeme sa pomaly. Výsledky sú priemerné, ďaleko od výkonnosti predchádzajúcej generácie,“ povedal Chovancev pre sport.ru .

Skúsenému koučovi vypršal kontrakt s RBÚ na konci mája. Tušil, že po predchádzajúcich vyjadreniach o dopingu bude pre niekoho nepohodlný.

„Urobili sme za minulosťou hrubú čiaru. Medzi najlepších sa dostaneme len tvrdou prácou,“ dodal Chovancev.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Hon na Loginova

Ruský doping v biatlone je citlivá téma. Počas tohtoročných MS v Anterselve na ňu doplatil Alexander Loginov.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) najskôr rozhodla o odobraní zlata zo Soči 2014 bývalému ruskému biatlonistovi Jevgenijovi Usťugovovi.

Potrestali aj členku zlatej štafety zo ZOH 2010 Svetlanu Slepcovovú, ktorú dištancovali na dva roky a diskvalifikovali jej výsledky.

Keď Loginov získal na šampionáte zlato v šprinte a bronz v stíhačke, z nekalých praktík ho upodozrievali nielen kolegovia, ale aj dopingoví komisári.

Loginov je totiž bývalý dopingový hriešnik a veľa súperov mu to nevie zabudnúť. V novembri 2013 mu našli v tele zakázané EPO, anulovali mu výsledky a dostal dvojročný trest s platnosťou do novembra 2016.

Ten si odpykal a v sezóne 2016/2017 sa vrátil do kolotoča Svetového pohára, no tieň dopingového hriešnika nad ním visí doteraz.

„Jeho víťazstvo má divnú pachuť, keďže už bol potrestaný za EPO a teraz má zase formu ako z tých čias. Aj keď sa to nehovorí ľahko, dúfam, že je čistý,“ vyjadril sa nemecký reprezentant Arnd Peiffer.

Na Loginova si posvietili aj dopingoví komisári. Počas razie v jeho hotelovej izbe mu zabavili osobné veci i počítač. Vystresovaný Rus podal sťažnosť a zvyšok šampionátu vynechal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #biatlon