Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príprava po taliansky. Vlhová má odvážny plán

Ešte pred mesiacom počítali mŕtvych i nakazených v tisícoch. Jeden z talianskych trénerov alpskej lyžiarky Petry Vlhovej Matteo Baldissarutti však tvrdí, že už je situácia podstatne lepšia.

28.05.2020 13:59
Petra Vlhová. Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

„Bývam neďaleko Cortiny d'Ampezzo, kde by mali byť budúci rok majstrovstvá sveta. Už sú otvorené reštaurácie, ale pri jednom stole môžete sedieť len s ľuďmi, s ktorými bývate. Zatiaľ je zákaz cestovať mimo okresy. Výnimku dostanete iba v prípade, že idete do práce. Cestovanie do zahraničia je vylúčené. Od tretieho júna by sa to malo zmeniť,“ vysvetľuje Baldissarutti.

Ak sa tak stane a slovenskú hviezdu pustia tamojšie úrady do Talianska, čaká ju tam poriadny dril. Najmä však koniec obdobia bez lyží.

Najkrajšie slovenské športovkyne Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová - zjazdové lyžovanie.

„Nevie sa ho dočkať,“ vraví presvedčivo taliansky odborník. „Petra jazdila na bicykli, motorke, behala, cvičila… Tvrdo pracuje, má dobré tréningové ukazovatele. Uvidíme, ako sa premietnu na lyžiach. Azda na to už nebudeme musieť dlho čakať.“

Chcú ďalšie glóbusy

Ski tím Vlha rozšíril pred začiatkom predchádzajúcej sezóny Svetového pohára. Pričinil sa o dva malé krištáľové glóbusy, ktoré Vlhová získala v slalome a paralelných disciplínach.

„Chceme na to nadviazať. Sme v tíme s jednou z najlepších lyžiarok sveta. Je prirodzené myslieť na najvyššie méty,“ pokračuje Baldissarutti.

Plány na dokončenie ročníka i prípravu na nový zhatila pandémia koronavírusu. Situácia sa vo väčšine európskych krajín zlepšuje, čo Vlhovej otvára dvere k návratu na svahy.

„Už od začiatku júna by sme mohli trénovať v Stelviu. Slováci však zatiaľ nemôžu cestovať do Talianska. Ak sa to zmení, sme pripravení na poriadnu dávku lyžovania. Radi by sme v Stelviu zostali čo najdlhšie,“ ozrejmuje Baldissarutti.

Čo to pre Vlhovú znamená?

„Plánujeme urobiť minimálne dva kempy po šesť dní s krátkymi prestávkami. Mali by sme tam testovať aj nový materiál od Petrinho sponzora. Po prvej fáze prípravy v Stelviu by mohla ísť na týždeň do Vipitena a neskôr aj do Liptovského Mikuláša kvôli kondičným testom. Potom by sa do Talianska vrátila.“

Petra Vlhová s dvomi malými glóbusmi. Foto: Instagram.com
Vlhová glóbusy Petra Vlhová s dvomi malými glóbusmi.

Baldissarutti však nezabudne na dôležitý dovetok. Pred polrokom bol neznámou, dnes pripomína jednu z kľúčových podmienok.

„Tento plán je možné zrealizovať iba v prípade, že sa situácia s pandémiou nezhorší. Ak by sa tak stalo a krajiny znovu uzatvoria hranice, celá sezóna by bola v ohrození,“ neskrýva.

Nevie, čo príde v Jasnej

Kvôli výnimočnej situácii stratili 20–30 dní. Napriek tomu sa Baldissarutti neobáva, že by Vlhová nestihla úvodné októbrové preteky sezóny 2020/21 v Söldene. Otáznik skôr visí nad inou, dôležitou časťou kolotoča Svetového pohára.

„Nikto nevie, ako to bude s divákmi. Nepredpokladám, že tam nejakí budú. Pretekárky sa na to musia pripraviť. Na začiatku s tým budú mať problém. Preteky s minimálnou alebo prázdnou kulisou sú o ničom,“ načrtne.

Keď sa hovorí o divákoch v rámci elitného seriálu v alpskom lyžovaní, nemožno nespomenúť tých spod Tatier. Vlhová sa v niektorých pretekoch bude pravdepodobne musieť zaobísť bez nich.

„Slovenskí priaznivci sú najlepší na svete. Nebude to pre ňu jednoduché, ale Petra je mentálne veľmi silná. Ak bude začiatok sezóny bez divákov, poradí si s tým,“ predpokladá Baldissarutti.

Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou. Foto: Archív Mattea Baldissaruttiho
Matteo Baldissarutti, Petra Vlhová Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou.

Podľa trénera i servismana Vlhovej lyží by bola škoda, keby sa nasledujúca sezóna jazdila bez podpory z tribún. Obzvlášť pre jeho zverenku a jej obdivovateľov, nakoľko sa 6. a 7. marca 2021 bude jazdiť v Jasnej pod Chopkom.

„Ľudia majú z pretekov zážitky na dlhé roky, možno až do konca života. My ich nemáme kedy rozoberať, lebo sa musíme baliť a ísť do ďalšieho dejiska. Ani neviete, ako sa do Jasnej teším. Keď sú Slováci schopní za Petrou vycestovať do Európy v tisícoch, čo nastane v Jasnej? Naozaj neviem, čo mám čakať,“ zamýšľa sa.

Jasná bude jedným z 21 miest, kde sa odjazdí dovedna 39 pretekov. Nad niektorými visí otáznik. Februárové majstrovstvá sveta v Cortine či nasledujúce preteky SP na svahu pre olympijské hry v Pekingu 2022 sú predmetom diskusie.

"Úprimne – neviem, či do Číny v tejto situácii pôjdeme. Všetko závisí od situácie vo svete ohľadom vírusu i bodového stavu. Nikdy som v Číne nebol, môže to byť zábava. Čo sa týka MS, prekvapilo ma, že zvažujú posunutie šampionátu o rok neskôr. Nemyslím si, že je to potrebné,“ uzatvára Baldissarutti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #svetový pohár