Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijskú obhajobu jej prekazila Ledecká. Hviezdna Rakúšanka sa lúči

Rakúska lyžiarka Anna Veithová oznámila v sobotu ukončenie kariéry. Dvojnásobná celková víťazka Svetového pohára a olympijská šampiónka zo Soči 2014 potvrdila informáciu, s ktorou už 13. mája prišiel portál periodika Kronen Zeitung.

23.05.2020 20:29
debata
Anna Veithová. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Anna Veithová Anna Veithová.

Rakúšanka oznámila rozhodnutie prostredníctvom televízie ORF.

„Moje ciele do budúcnosti sa zmenili, takže toto rozhodnutie nebolo zložité. Myslela som si, že to bude ťažšie, ale som o tom stopercentne presvedčená. Načasovanie je správne,“ povedala Veithová, ktorá 18. júna oslávi 31. narodeniny.

Okrem zlata v super G získala na ZOH 2014 aj striebro v obrovskom slalome. O štyri roky neskôr v Pjongčangu takmer obhájila olympijský triumf v super G, no o stotinu sekundy ju senzačne zdolala Češka Ester Ledecká a Rakúšanka brala striebro.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

I‘m ready for the next chapter. My heart and head are telling me it‘s time to do something new. And so, I have decided to retire from ski racing. Skiing is my whole life. It has made me who I am today and will always be something I’m passionate about. I am so grateful for the opportunities I’ve had, to learn and achieve in the past fifteen years. I’ve been able to fulfil my childhood dreams and more. I could never have imagined, that skiing would teach me so much. It’s not just about winning or losing for me. It‘s building and being a team. I truly believe that this is what takes you to the top. I have been lucky to have many people stand by my side, even when success didn’t always come. For those people and partners, I will be forever grateful. Thank you for believing in me. I have made friends for life and will always look back on my experiences with a huge smile. Now, I‘m excited to see what the future holds and look forward to seeing many of you there. Thank you, for your endless support. It has always and continues to mean so much to me. ❤️ Your, Anna

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Veith (@anna.veith),

Z majstrovstiev sveta má Veithová na konte tri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Celkové poradie SP vyhrala dvakrát za sebou v rokoch 2014 a 2015, pridala aj tri malé glóbusy za prvenstvá v hodnotení disciplín.

Bývalú rakúsku reprezentantku v uplynulých rokoch prenasledovali zdravotné ťažkosti. Od roku 2015 utrpela až tri vážne zranenia kolena a ukončenie kariéry zvažovala už v minulosti.

V minulej zime sa do SP vrátila koncom novembra, jej najlepším výsledkom bolo februárové siedme miesto v super G v ruskom stredisku Roza Chutor:

„Lyže som zavesila na klinec z viacerých dôvodov. Fyzicky je to s pribúdajúcimi rokmi náročnejšie a preteky ma už nenapĺňajú tak ako predtým. Toto rozhodnutie vo mne dozrievalo.“

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.
debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Veithová