Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávna zjazdovka zostane v kalendári. Zachráni ju štedrý dar podnikateľa

Slávny Lauberhorn vo švajčiarskom Wengene sa predsa len objaví v predbežnom kalendári Svetového pohára 2020/2021 v zjazdovom lyžovaní mužov.

20.05.2020 17:23 , aktualizované: 25.05.2020 10:31
Dominik Paris Foto: ,
Dominik Paris počas zjazdu vo Wengene v januári 2020.
debata (1)

Finančné problémy sa podarilo odvrátiť vďaka štedrému daru podnikateľa Jörga Mosera, ktorý organizátorom poskytne 300 000 CHF, v prepočte 283 259 eur. Švajčiarsky lyžiarsky zväz stiahol žiadosť o zrušenie pretekov z kalendára FIS.

Vysoká hodnota Lauberhornu

„Tento dar je znakom vysokej hodnoty Lauberhornu a celkovo švajčiarskeho lyžovania. Som presvedčený o tom, že dokážeme získať aj ďalšie prostriedky bez toho, aby sme museli presúvať financie takpovediac z ľavého do pravého vrecka,“ uviedol šéf švajčiarskeho lyžovania Urs Lehmann, cituje ho aj portál ORF.

Vedenie Swiss-Ski sa nechce uspokojiť s čiastkovo vyriešeným problémom. Plánuje zabezpečiť financovanie svojich najväčších pretekov aj z dlhodobého hľadiska. Už vo štvrtok by predstavitelia lyžiarskeho zväzu chceli stiahnuť súdny spor s organizátormi vo Wengene, ktorý sa medzičasom dostal na Športový arbitrážny súd. Jeho podstatou bola požiadavka Swiss-Ski na viac peňazí z predaja televíznych práv.

Zjazd vo Wengene sa jazdí od roku 1930 v majestátnom prostredí Bernských Álp pod trojicou štvortisícových velikánov Eiger, Mönch a Jungfrau. Od roku 1967 je neochvejnou súčasťou Svetového pohára. Ide o najdlhší zjazd v kalendári SP, ktorý meria takmer 4,5 km.

Beat Feuz počas zjazdu vo Wengene. Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Beat Feuz Beat Feuz počas zjazdu vo Wengene.

Tridsaťtisíc fanúšikov

Najobávanejším úsekom na trati je tzv. Kernen-S, keď pretekári po minúte a desiatich sekundách v nohách musia v strmom svahu zvládnuť dve protichodné 90-stupňové zákruty za sebou oddelené len krátkym mostíkom.

Medzi nájazdom a výjazdom z Kernen-S je rozdiel v rýchlosti 25 – 30 km/h. Špecialitou Wengenu je aj krátky tunel, tzv. Wasserstation, po ktorom jazdí vláčik, tzv. wengenská alpská železnica.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

Keďže sa štartuje v nadmorskej výške 2315 m, snehové podmienky zväčša nebývajú problém. Najbližšiu zimu sa uskutoční už 91. edícia pretekov, ktoré okrem prestížneho zjazdu obsahujú aj slalom a kombináciu.

Zjazd vo Wengene pravidelne priláka aj 30-tisíc fanúšikov, prenosy z podujatia patria v krajine medzi najsledovanejšie. Z ostatných jedenástich ročníkov tam až šesťkrát triumfovali domáci reprezentanti, zatiaľ naposledy Beat Feuz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Wengen #SP v alpskom lyžovaní