Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez anjela i kompasu. Shiffrinová rozpráva o bolestivých stratách

Pol roka hrôzy, ktorý najlepšej lyžiarke sveta vzal veľa. Mikaela Shiffrinová sa momentálne nachádza na rázcestí. Lyžovanie pre ňu teraz nie je prioritou.

06.05.2020 10:52
Jeff Shiffrin Foto:
Jeff Shiffrin bol vášnivý fotograf a spoločne s profesionálmi fotil dcéru Mikaelu.
debata (1)

V októbri 2019 zasiahla rodinu Mikaely Shiffrinovej smutná správa. V úctyhodných 98 rokoch zomrela jej stará mama Pauline Condronová. Nana, ako jej familiárne hovorila, bola svojej vnučke veľkou oporou a vernou fanúšičkou.

"Bude mi veľmi chýbať, bol to môj anjel,“ vravela vtedy Shiffrinová americkým médiám.

Ani len netušila, že čoskoro dostane ďalšiu a ešte tvrdšiu ranu osudu. Vo februári na následky pádu zo strechy zomrel jej otec Jeff.

Spáva s mamou v posteli

Šesťdesiatpäťročný anesteziológ, ktorý svojho času pomáhal v USA aj Slovenke Veronike Velez-Zuzulovej, zomrel na nemocničnom lôžku obklopený svojimi blízkymi – synom Taylorom, dcérou Mikaelou a manželkou Eileen.

S kamerou na prilbe. Veronika Velez-Zuzulová... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Veronika Velez-Zuzulová S kamerou na prilbe. Veronika Velez-Zuzulová počas podujatí Svetového pohára predstavuje divákom aj jednotlivé trate slalomov.

,Buď slušná a predtým, ako niečo spravíš, sa dvakrát zamysli," pripomína Mikaela najcennejšiu z rád, ktoré jej otec dával.

"Keď som raz mala problém s kolenom v USA, vybavil mi tam lekára. Postarali sa o mňa naozaj výborne. Bol to dobrák pracujúci v tieni.

Nikdy ho nebolo tak vidieť, ako napríklad Mikaelinu mamu, ktorá je súčasťou tímu. Bol pre dcéru veľmi dôležitý, to však kamery neukázali," spomína si Velez-Zuzulová.

O niekoľko dní neskôr Medzinárodná lyžiarska federácia predčasne ukončila sezónu 2019/20 v Aare, kde Američanka plánovala návrat na súťažné svahy.

Shiffrinová tak nezískala ani jeden glóbus, čo sa jej naposledy stalo v sezóne 2015/16. To však išlo bokom. Obzvlášť po návrate do rodného domu v Edwardse.

Mikaela Shiffrinová s mamou Eileen a otcom... Foto: Profimedia
Mikaela Shiffrinová, Eileen Shiffrinová, Jeff Shiffrin Mikaela Shiffrinová s mamou Eileen a otcom Jeffom v marci 2017.

"Garáž bola otcovým domácich ihriskom. Tu sme rozoberali preteky. Nie umiestnenia, o tých to nie je. Pýtal sa ma: Urobila si nejaké dobré oblúky?“ zamýšľa sa Shiffrinová pre Bleacher Report.

V týchto dňoch nechce byť sama. Samota jej nerobí dobre. A tak urobila vec, ktorá malých dievčatkám nie je cudzia, hoci pre 25-ročné ženy je raritou. Spáva s mamou v jednej posteli.

"Čo ak stratím celú rodinu? Mohli sedieť v aute či lietadle, ktoré sa mohlo zrútiť…“ dáva si skľučujúce otázky.

Zároveň však dodáva: "Som rada, že som tu s mamou. Vďaka sa stala hlavnou známkou môjho prežitia.“

Rozprávajú sa medzi sebou detským bľabotaním. Cieľavedomej mame i šikovnej dcére to pomáha prekonávať prekážky. Pomaly preliezajú aj túto – najväčšiu v ich životoch.

Mikaela Shiffrinová a jej otec Jeff (vľavo)... Foto: SITA/AP, Nathan Bilow
Shiffrin otec Mikaela Mikaela Shiffrinová a jej otec Jeff (vľavo) počas pretekov SP v Aspene 2012.

"Tárajú a smejú sa pritom. A smiech im pomáha zabudnúť na bolesť,“ prezrádza brat Taylor. "Stali sme sa na sebe ešte viac závislé,“ pritakáva Eileen. "Každý sa ma pýta na tajomstvo môjho úspechu a sily. Je to mama,“ pridala sa Mikaela.

Najdôležitejšie preteky zrušené

V nedávno skončenom ročníku boli viackrát od seba. Jazdy Shiffrinovej neboli také suverénne ako v minulosti, čo Mikaela aj priznala.

"Obe sú ako jedno spojené srdce a duša. Keď ich oddelíte, nebudú fungovať tak ako predtým,“ vraví presvedčivo brat Taylor.

Aj on z diaľky sledoval, ako sa buduje pevný vzťah mama-dcéra na lyžiach i mimo neho. Pomohli k nemu aj hranolky a horúca čokoláda.

To boli totiž odmeny, ktoré najlepšia lyžiarka súčasnosti dostávala za to, že si pôjde s rodičmi i bratom zalyžovať.

Mikaela Shiffrinová s rodičmi. Foto: Twitter.com
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová s rodičmi.

Kurz nevšednému príbehu, ktorý Shiffrinová píše už dekádu, dával nebohý otec Jeff.

Keď sa však uplakaná Mikaela zaborila tvárou do krku zdrvenej mamy na letisku v Mníchove, kde odštartovali cestu za otcom ležiacim v nemocnici, prišli ďalšie otázky.

"Bol mojím kompasom – ako nájdem cestu, po ktorej ísť?“

V tom čase ani najbližší presne nevedeli, či po nej pôjde aj naďalej. Vyhrala už všetko, čo sa dá. Aj legendy ako Schildová či Schneiderová môžu nad jej úspechmi iba žasnúť.

"Chcela som sa vrátiť 8. marca v Ofteschwangu. Otec by mal narodeniny, rada by som si ho týmto uctila. A ukázala, že mi nejde o víťazstvá, ale skôr o formu terapie,“ vysvetľuje Shiffrinová.

V Nemecku však nebol dostatok snehu, preteky zrušili a tak sa vybrala až do Švédska. Ani v Aare sa však nesúťažilo a glóbusy si podelili Federica Brignoneová s Petrou Vlhovou.

"Nešlo o peniaze či body. Malo to pomôcť môjmu srdcu. Cítila som sa prázdna. Mali to byť preteky dôležitejšie ako Svetový pohár či olympiáda.

Najpodstatnejšia súťaž v mojom živote však bola zrušená.“ spomína na predčasný koniec sezóny kvôli pandémii koronavírusu.

Priznáva, že stále nie je úplne v poriadku. Nepomohli ani seriály, učenie rôznych tancov alebo hranie na gitare.

Momentálne sa snaží zdokonaliť v piesni od Guns N' Roses „Sweet Child O' Mine“. A aj trochu pomôcť mame s papierovačkami, ktoré mal na starosti otec.

"Stále som v šoku. Cítim však, že si mama vedie skvele. Nie je to „iba“ trénerka. Mám šťastie, že ju mám. Som totiž milovaná,“ uzavrela Shiffrinová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Jeff Shiffrin