Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Areál v Pekingu? Číňania sú schopní všetkého

Svetový pohár v biatlone ponúkne v budúcej sezóne niekoľko noviniek. Zrejme najzaujímavejšia bude premiéra novej disciplíny - superšprintu. Podľa predbežného kalendára by sa mala prvýkrát medzi elitou uskutočniť na finálových pretekoch ročníka v Osle.

21.04.2020 17:48
Ivona Fialková. Foto: ,
Sneh a nadmorská výška sú pre našu prípravu dôležité, vraví Ivona Fialková.
debata (1)

Superšprint sa v minulých sezónach testoval na juniorských súťažiach i v IBU Cup-e. Pretekári začínajú v kvalifikácii, tridsať najrýchlejších sa dostane do finále.

Päť osemstometrových okruhov obsahuje štyri strelecké položky v poradí ležka, ležka, stojka, stojka – vždy s maximálne jedným dobíjaním. Trestný okruh má namiesto tradičnej vzdialenosti 150 m polovičnú hodnotu.

„Superšprint sa teší veľkej popularite medzi juniormi. Veríme, že si nájde svoje miesto aj v seriáli Svetového pohára. Je to atraktívna disciplína, ktorá sa isto bude páčiť aj fanúšikom,“ uviedol generálny sekretár Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Niklas Carlsson.

Ivona Fialková na pretekoch v slovinskej Pokljuke. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Ivona Fialková Ivona Fialková na pretekoch v slovinskej Pokljuke.

Reakcie pretekárov na novinku sú zatiaľ zmiešané. Doposiaľ poslednou inováciou boli zmiešané dvoj a štvorčlenné štafety. Ivonu Fialkovú potešil fakt, že pribudne individuálna disciplína.

„Single mix štafeta nepatrí medzi moje najobľúbenejšie a som trochu skeptická aj pri novom superšprinte. Myslím, že tieto disciplíny sa trošku odkláňajú od klasického biatlonu a je to viac šou pre divákov. Určite to však biatlon oživí a som rada, že pribudla individuálna disciplína a nie štafetová,“ vraví slovenská reprezentantka.

Nový kalendár SP po ročnej prestávke obsahuje preteky na dvoch kontinentoch. Nepôjde sa v Severnej Amerike tak, ako tomu bolo zvykom v predchádzajúcich ročníkoch, ale v Ázii. Dejiskom bude Peking, kde sa v roku 2022 uskutoční zimná olympiáda.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Sun = Fun . #funny #sunny #friday #energy #crazy #mood #karpos #karposdiem #scarpaspa @davorin.sk @scarpa_sk

Príspevok, ktorý zdieľa Ivona Fialková (@ivka.fialkova),

"Ako cestovateľka sa veľmi teším na preteky v Číne. Nikdy som tam nebola, ale vždy som chcela túto krajinu vyskúšať. Celkovo ma Ázia vždy lákala pre mentalitu či exotické chute.

Počula som, že na mieste biatlonového areálu zatiaľ nič nestojí. Avšak Číňania sú schopní všetkého. Teším sa na to. Určite vybudujú obrovské stredisko s náročnými traťami," pokračuje mladšia zo sesterského dua.

Sezóna sa začne koncom novembra na rovnakom mieste, na akom sa pred mesiacom predčasne skončila. Marcové podujatie vo fínskom Kontiolahti bolo jedným z mála športových podujatí, ktoré sa konalo aj napriek šíriacemu sa koronavírusu. Na tribúnach chýbali diváci, jazdilo sa v ponurej atmosfére.

„Verím, že sezóna sa začne aj s fanúšikmi. Až teraz, keď sme pretekali bez divákov, sme si uvedomili ich nevyhnutnosť. Patria k biatlonu a bez nich to nemá atmosféru a ani rovnakú dôležitosť. Nechcem už zažiť také smutné preteky, ako tomu bolo posledných dvoch podujatí SP minulej sezóny,“ tvrdí Fialková.

Po Kontiolahti nasledujú Östersund, Hochfilzen, Annecy, Oberhof, Ruhpolding a Ansterselva. V termíne od 9. do 21. februára sa uskutočnia majstrovstvá sveta, ktoré na budúci rok privíta slovinská Pokljuka.

„Pokljuka je veľmi pekné stredisko. Budeme sa tam pasovať s náročnosťou nadmorskej výšky podobne ako tento rok v Ansterselve. Myslím, že nové trate to celé ešte sťažia. Trať tu bola vždy náročná a teraz je navyše ešte aj veľmi technická,“ mieni Slovenka.

Pretekári si po MS veľmi neoddýchnu, o tri dni neskôr je na programe súťažná obhliadka olympijského okruhu v Pekingu. Predposledné kolo sa uskutoční v Novom Meste na Morave a sezóna sa skončí v Osle.

Radosť Ivony Fialkovej v cieli stíhačky na MS v... Foto: TASR, Michal Svítok
Taliansko SR Anterselva biatlon Fialková Radosť Ivony Fialkovej v cieli stíhačky na MS v Anterselve.

Celkovo by sa malo ísť 70 pretekov, z toho 52 individuálnych, 12 klasických štafiet, tri štvorčlenné a rovnaký počet dvojčlenných mixov. Kalendár nie je definitívne potvrdený a môže ho ovplyvniť zložitá situácia v súvislosti s pandémiou.

Tá komplikuje život aj slovenským biatlonistkám. Hranice sa zrejme v lete neotvoria, sestry Fialkové tým pádom prídu o možnosti absolvovania zahraničných sústredení. Hrozí im, že na novú sezónu sa budú pripravovať len v domácich podmienkach.

"Zatiaľ nie je iná možnosť, preto sa musíme tejto situácii prispôsobiť. Počas jari a leta si samozrejme viem predstaviť tréning v domácich podmienkach, aj keď nám bude veľmi chýbať komplexný tréning na kolieskových lyžiach so streľbou.

Na druhej strane, budeme viac času tráviť v našich krásnych horách. Určite si viac užijem čas s rodinou. Dúfam však, že posledné mesiace pred sezónou sa nám už podarí vycestovať za snehom a nadmorskou výškou, pretože to sú nevyhnutné súčasti našej prípravy – najmä keď chceme konkurovať najlepším súperkám," dodáva Ivona Fialková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #SP v biatlone #Ivona Fialková #koronavírus