Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuriéri sa k Brignoneovej nedostanú, glóbusy poslali jej rodičom

Balík, ktorý netrpezlivo očakávala, neobsahoval zásielku z obchodu s oblečením či supermarketu. Federica Brignoneová sa podobne ako Petra Vlhová koncom marca dočkala trofejí zo Svetového pohára alpských lyžiarok. So svojimi dojmami sa podelila s agentúrou AP.

06.04.2020 14:32
debata
Petra Vlhová a Federica Brignoneová na pódiu v... Foto: TASR/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová, Federica Brignoneová Petra Vlhová a Federica Brignoneová na pódiu v Sestriere.

V predčasne ukončenej sezóne plnej emócií, v ktorej v celkovom hodnotení s 1378 bodmi zdolala Mikaelu Shiffrinovú (1225 b.) a Vlhovú (1189), získala Talianka tri krištáľové glóbusy.

Najvzácnejší, deväťkilogramový veľký glóbus – stala sa prvou lyžiarkou z Apeninského polostrova v 53-ročnej histórii šampionátu, ktorej sa to podarilo – a ďalšie dva za víťazstvo v obrovskom slalome a kombinácii.

Trofeje prišli do domu jej rodičov, pretože lyžiarska hviezda býva v hornatom regióne Valle d’Aosta, kde kuriéri zvyčajne nechodia.

„Brat mi poslal fotografie s trofejami a napísal: Ó, toto je tvoje? Objednala si si ich? Potom som si ich vyzdvihla,“ povedala Brignoneová v rozhovore zo svojej obývačky.

Pre zaujímavosť – Brignoneová necítila potrebu vydezinfikovať ich. „Boli v krabici, neviem koľko dní, takže to nie je problém,“ uviedla.

Vzácny honor si zaistila 11. marca, keď zrušili preteky v Aare. Napokon na nich neabsolvovala návrat ani jej americká súperka Shiffrinová, ktorá pauzovala šesť týždňov po tragickom úmrtí otca.

„Nebolo pekné, čo sa jej stalo. Ale aj my sme jazdili 30 pretekov. Kalendár skresali o deväť pretekov pre mňa, aj všetky moje súperky. Na konci sezóny som lyžovala naozaj dobre. Tvrdo som trénovala aj v Aare. Koniec sezóny som si predstavovala s pozitívnejšou bodkou,“ dodala Brignoneová.

Keď to situácia dovolí, zorganizuje oslavu v rodnej dedine La Salle. „Bude to akcia pre každého,“ sľúbila.

Fanúšikovia sa však nedočkajú bujarej párty, keďže pochádza zo športovej rodiny, ktorá alkohol nepije. Brignoneovej mama Maria „Ninna“ Rossa Quariová súťažila vo Svetovom pohári a v rokoch 1979–83 vyhrala štvoro pretekov – vrátane slalomu vo Vysokých Tatrách.

„Sme lyžiarski i športoví nadšenci. Len vidieť túto trofej v mojich či ich rukách je pre nás oslava,“ povedala. Mladší brat je jej trénerom.

Slávnosť pripraví aj Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS), keďže klasické vyhlásenie najlepších teraz nebolo možné.

V krajine zmietanej koronavírusom je Brignoneová zdrojom inšpirácie. Zdravotníci v nemocnici v Piacenze boli takí dojatí, že jej napísali ďakovný list.

„Bol to pre nich jediný pozitívny moment v tomto náročnom období. Robia pre nás veľmi veľa a chcem sa im poďakovať. Mali by to urobiť všetci Taliani,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Federica Brignoneová #koronavírus