Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová je rodená víťazka. Naštve sa aj pri stolnom futbale

V lete bojovala so zápalom dutín, v septembri absolvovala operáciu. V priebehu sezóny sa pridali problémy s holennou kosťou a ľavým kolenom. Petra Vlhová (24) napriek tomu získala dva malé glóbusy v Svetovom pohári a kvôli koronavírusu neúplnú sezónu môže hodnotiť pozitívne. Prispel k tomu jej kondičný tréner Marco Porta.

03.04.2020 07:32
Petra Vlhová. Foto: ,
Rodená víťazka Petra Vlhová.
debata

„Sezóna Petry pozostávala zo vzostupov a poklesov. Ak si odmyslíme zdravotné problémy, bola naozaj výborná. Petra spravila fyzický i technický pokrok,“ povedal Porta pre denník Šport.

Vlhová sa podľa Portu zlepšila najmä v sile a energii. „Takisto zmenila svoj prístup, čo považujem za najťažší krok, pretože nie je jednoduché chcieť byť stále vyššie a vyššie. Petra je však šampiónka a ukázala nám, ako sa to robí! Samozrejme, ešte nie je na svojich limitoch, musíme na tom ďalej pracovať,“ pokračoval.

Marco Porta so svojou zverenkyňou Petrou Vlhovou. Foto: ARCHÍV MARCA PORTU
Petra Vlhová, Marco Porta Marco Porta so svojou zverenkyňou Petrou Vlhovou.

Porta vyzdvihol najmä triumf v St. Moritzi, kde Vlhová zdolala Švédku Annu Swennovú-Larssonovú napriek tomu, že desať dní pred pretekmi nelyžovala. Tu sa podľa trénera prejavila vrodená víťazná mentalita lyžiarky z Liptovského Mikuláša:

"Pracoval som so športovcami, ktorí súťažia na podobnej úrovni ako Petra. Po zraneniach či problémoch nemali prístup alebo víťaznú mentalitu ako ona. Myslím, že je to spôsobené niečím v jej duši. Je naozaj impozantné, ako chce zakaždým vyhrať. A to nielen na lyžiach.

Keď sme počas voľna skúšali nové športy alebo hrali rôzne hry, bolo pôsobivé, ako nikdy nechcela prehrať. Hrali sme napríklad stolný futbal. Zakaždým, keď nevyhrala, nasrdila sa – v pozitívnom zmysle slova. To isté platilo pri stolnom tenise. Ak prehrala, zapamätala si to a ďalší raz už bola lepšia," dodal Porta.

Schudla 8 kíl

Vlhová počas minulej sezóny stratila na váhe 8 kilogramov. Ako bola na tom túto zimu? "Jej hmotnosť sa počas sezóny veľmi zmenila a bolo to niekde na úrovni ôsmich kilogramov. Stratila však len tuk. Dávali sme veľký pozor na to, čo pribrala a stratila. Vždy Petre robíme testy telesnej kompozície, aby sme si boli istí, že všetko ide tak, ako chceme,“ uviedol Porta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Marco Porta