Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Olympiáda alebo rodina? Tirolskú krásku čaká ťažká voľba

V bežeckej stope nepatrí medzi najrýchlejšie pretekárky. Ale na strelnici to vyzerá, ako keby mala namiesto malorážky samopal. V rapídnej kadencii páli presné výstrely.

03.04.2020 06:33
Dorothea Wiererová Foto: ,
Dorothea Wiererová s glóbusmi v Kontiolahti.
debata

„Na svoju streľbu som hrdá. Trvalo mi roky, pokiaľ som ju zdokonalila. Avšak bez kvalitného behu vyjde navnivoč. To som sa už za tie roky naučila,“ vraví Dorothea Wiererová, ktorá dnes oslavuje 30. narodeniny.

Talianska biatlonistka prežila sezónu snov. V seriáli Svetového pohára obhájila veľký krištáľový glóbus a na MS pred domácimi fanúšikmi získala dva tituly svetovej šampiónky.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra... Foto: SITA/AP
Titulka Šport Extra V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra si môžete prečítať o príprave športovcov v karanténe či rozhovor s najlepšou slovenskou futbalistkou.

„Počas nasledujúcich týždňov sa rozhodnem, ako ďalej. Biatlon milujem, ale nie je to najdôležitejšia vec na svete,“ uvažuje nad budúcnosťou.

Boj s démonmi

Narodila sa v tirolskom Brunecku, ktorý leží len niekoľko kilometrov od známeho strediska Anterselva. Hoci biatlon by bola logická voľba, malú Doro, ako znie jej prezývka, najskôr očaril iný šport.

Zamilovala si futbal, v chlapčenskom družstve dokonca patrila medzi najlepších hráčov. Potom ju starší brat priviedol k biatlonu. Prvé preteky absolvovala, keď mala desať rokov. Výsledok? Minula všetky terče a skončila v poli porazených.

„Mala som momenty, keď som zastrieľala perfektne, ale nešli mi lyže. Inokedy to bolo zase naopak. Ako tínedžerku ma takéto výkyvy ubíjali. Ak by som nemala pevnú vôľu, už dávno skončím,“ spomína.

Tvrdohlavá povaha a hodiny tréningu napokon priniesli ovocie. V roku 2011 zažiarila na juniorských MS v Novom Meste na Morave, kde brala zlato v šprinte, stíhačke i v pretekoch s hromadným štartom.

Talianska hviezda Dorothea Wiererová počas... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Dorothea Wiererová Talianska hviezda Dorothea Wiererová počas stíhačky v Ruhpoldingu.

Na ďalšie úspechy si musela počkať. Biatlonistky dozrievajú rokmi a bol to aj prípad Wiererovej. Navyše okrem súperiek musela bojovať aj s dvoma démonmi – maškrtami a túžbou po zábave.

„Nemám ani stošesťdesiat centimetrov. Každé nadbytočné kilo bolo na mne extrémne vidieť. Plus, boli časy, keď som bola skôr párty dievča ako uvedomelá športovkyňa,“ priznáva.

Rusi ju chceli nahú

S pribúdajúcimi rokmi sa naučila väčšej sebadisciplíne a zdokonalila svoju najväčšiu prednosť – presnú a rýchlu streľbu.

„Keď sa jej vydarí, je to krása na pohľad. Jednoducho strelecká dokonalosť. Jej telo je úžasne stabilné. Nie je to talent, musela usilovne trénovať. Viem to od jej kouča,“ vraví olympijský víťaz v streľbe Matt Emmons, ktorý trénuje tím USA.

K stabilným výsledkom v bežeckej stope i na strelnici jej pomohla aj svadba. V roku 2015 sa vydala za Stefana Corradiniho, ktorý vtedy pôsobil ako technický manažér talianskej lyžiarskej reprezentácie. Kde sa zoznámili? Áno, hádate správne – na večierku.

„Stefano je typický horkokrvný Talian. Obaja sme radi tancovali v nočných kluboch. Minulý čas je dôležitý, už sú z nás domácke typy,“ tvrdí Wiererová.

Corradini sprevádza manželku na väčšine pretekov a pozorne ju stráži. Prečo? Vysvetlenie ponúka Anton Šipulin.

Text linky

„Dorothea je najkrajšia pretekárka v seriáli Svetového pohára,“ mieni brat slovenskej hviezdy Anastasie Kuzminovej.

Wiererová je veľmi populárna aj v Rusku. Od tamojšej edície magazínu Playboy dostala lukratívnu ponuku na pózovanie v Evinom rúchu. Hoci sa sama označuje za extrovertku, na nahé fotografie nenašla odvahu.

„Nikdy by som sa na verejnosti nevyzliekla. Strážim si súkromie, nahota je pre mňa veľmi osobná a intímna vec,“ zdôrazňuje.

Oddych a čokoláda

V uplynulej sezóne, ktorej záver sa niesol v znamení pandémie koronavírusu, zvládala súboje najmä s nórskymi súperkami. Vo Svetovom pohári ju trápila Tiril Eckhoffová. Severskej rakete napokon na celkový triumf nestačilo ani sedem individuálnych triumfov. S Wiererovou prehrala o sedem bodíkov.

"Dorothea zaslúžene obhájila veľký glóbus. Od novembra do marca podávala najstabilnejšie výkony. Za to, ako zvládla tlak pred domácim publikom a žiarila na svetovom šampionáte, si zaslúži obdiv a rešpekt.

Je to zlaté a usmievavé dievča, triumf som jej veľmi priala," vraví pre Pravdu slovenská reprezentantka Ivona Fialková.

Dorothea Wiererová na strelnici počas... Foto: Reuters, TT NEWS AGENCY
Dorothea Wiererová Dorothea Wiererová na strelnici počas posledných pretekov na MS v biatlone.

Talianka napodobnila fenomenálnu Švédku Magdalenu Forsbergovú. Ženský biatlon čakal na úspešnú obhajkyňu veľkého glóbusu dlhých 18 rokov.

Teraz pred Wiererovou stojí dôležitá voľba. Predĺži si úspešnú kariéru do olympiády v Pekingu 2022 alebo odloží bežky a pušku do skrine a založí si rodinu?

"Myslím si, že to potiahne minimálne do olympijskej sezóny. Momentálne je na vrchole a bola by škoda, keby to len tak zahodila. Rozprávala som sa s ňou a nemala som pocit, že by plánovala ukončiť kariéru.

Uvidíme, ako sa rozhodne," mieni mladšia zo sestier Fialkových. Nech bude verdikt akýkoľvek, v jednom má Wiererová jasno.

„Ak sa rozhodnem pre deti, k biatlonu sa už nevrátim. Neviem si predstaviť návrat po materstve. Na rozhodnutie mám ešte dostatok času. Teraz si doprajem oddych. A nezabudnem ani na veľkú mliečnu čokoládu,“ dodáva s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Dorothea Wiererová