Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ. Originál Francúz si držal súperov od tela

Pred prázdnymi tribúnami, v tieni šíriaceho sa koronavírusu... Svetový biatlon v sobotu vyprevadil do dôchodku jedného z najlepších pretekárov všetkých čias. Bez skandovaného potlesku, v tichosti. A nebyť toho, že Martin Fourcade ovládol posledné preteky v kariére, odišiel by aj nenápadne.

16.03.2020 17:58
Martin Fourcade, Simon Desthieux Foto: ,
Martin Fourcade (vpravo) s reprezentačným kolegom Simonom Desthieuxom v Kontiolahti.
debata (2)

Je mi smutno

Prišlo to náhle a nečakane. Súťaže v Kontiolahti mali za sebou prvé dni, keď francúzsky elegán všetkých šokoval. „Nadišiel čas rozlúčiť sa,“ napísal na sociálnej sieti. Biatlon stratil nielen skvelého bežca, presného strelca, ale aj obrovskú autoritu. Akéhosi pioniera v boji proti dopingu.

Mladší spravidla nasledujú starších. Aj u Fourcadovcov to takto bolo – Martina k biatlonu priviedol brat Simon. Pravda, v tom čase by nikto nehádal, že zo šikovného mladíka rastie budúci šampión. Obzvlášť, keď sa v šestnástich zbalil a odišiel zo športového gymnázia s vysvetlením: „Je mi smutno. Idem domov.“

Ale aj takéto začiatky môžu priniesť veľké príbehy so šťastným koncom. A ten Fourcadov takým bezpochyby je. Sedem krištáľových glóbusov, päť zlatých olympijských medailí, dve strieborné, trinásť triumfov na svetových šampionátoch a 71 vo Svetovom pohári. Nebyť legendárneho Oleho Einara Björndalena, o Fourcadovi dnes môžeme jednoznačne povedať, že lepšieho ešte nebolo.

„Ole je Ole. On je kráľ. Je neuveriteľné, akým štýlom sa pripravil na dôležité podujatia. Azda aj preto zostáva naďalej nedostižnou jednotkou. Je však pravda, že na trend, ktorý kedysi sám nastolil, Fourcade veľmi dobre naskočil. V niektorých momentoch bol neprekonateľný,“ zamyslel sa pre Pravdu aktuálne najlepší slovenský biatlonista Martin Očenáš.

Martin Fourcade počas rozlúčky s kariérou v... Foto: SITA/AP, Jussi Nukari
Martin Fourcade Martin Fourcade počas rozlúčky s kariérou v Kontiolahti.

Francúza prvýkrát zaregistroval na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2008. „Bolo to v čase, keď som prešiel od bežeckého lyžovania k biatlonu. Nebyť toho, že som chcel poznať všetkých súperov, ani by som si ho nevšimol. Nevynikal, to skôr jeho brat Simon,“ zaspomínal si.

Pôsobil namyslene

Očenáš tvrdí, že Fourcade bol ako víno. Z roka na rok lepší. „Spočiatku bol typickým príkladom francúzskej školy – exceloval na strelnici. Neskôr pridal aj parádny beh. Na jeho techniku sa veľmi dobre pozeralo. Keď sa tieto dve veci skĺbili, vyrástol šampión,“ poznamenal.

„Keď prišiel do cieľa, mal som pocit, že sa na trati ani nezadýchal. Zbalil si lyže a pobral sa preč. Vidíte, aj v tomto bol iný ako ostatní jeho súperi,“ pridal sa Matej Kazár, ktorý vlani ukončil kariéru.

Strojený diplomat, dostať sa mu pod kožu nebolo jednoduché. „Bol to originál Francúz – občas pôsobil až namyslene. Od ostatných si udržiaval odstup. To skôr s jeho bratom Simonom sa dalo. Možno v posledných dvoch sezónach sa niečo predsa len zmenilo – k ostatným začal byť viac priateľský. S bratmi Böovcami je však iná zábava,“ prezradil Očenáš.

Martin Fourcade s víťaznou trofejou zo stíhačky... Foto: SITA/AP, Jussi Nukari
Martin Fourcade Martin Fourcade s víťaznou trofejou zo stíhačky v Kontiolahti.

„V dejisku pretekov sme mávali tzv. family klub, miesto, kde sa všetci biatlonisti stretli a prehodili pár slov. Ole sa zvykol pridať, povedal niečo, alebo sa aspoň usmial. Fourcade to nikdy neurobil,“ podotkol Kazár.

Jeho rýchly koniec vôbec neprekvapil.

„Už vlani bolo vidieť, že toho má plné zuby. Bol akýsi rozčarovaný. Tento rok Johannes Bö všetkých ničil. Pre Fourcada to muselo byť náročné – keď ste zvyknutý vyhrávať a zrazu príde niekto a prakticky vo všetkom vás prekoná, musí to byť psychicky náročné. Aj preto je dobré, že sa rozhodol skončiť, hoci má iba 31 rokov,“ dodal Očenáš.

Martin Fourcade (vpravo) počúva Alexandra... Foto: TASR, Michal Svítok
Martin Fourcade, Alexander Loginov Martin Fourcade (vpravo) počúva Alexandra Loginova počas tlačovej konferencie po šprinte na MS v Anterselve.

Fourcadovi však rovnako dobre ako bežky a zbraň pracovali aj ústa. Obzvlášť ak išlo o Rusov. Počas dopingovej aféry nenechal na nich suchú niť, odniesol si to predovšetkým hriešnik Alexander Loginov. „Pretekárov rozlišoval. S takým Antonom Šipulinom (bratom Anastasie Kuzminovej, pozn.) sa bez problémov rozprával. Kedykoľvek si podali ruky. Všetok hnev si odskákal Loginov,“ spomenul si Kazár.

Rusi ho za to nenávideli…

Nech žije kráľ

K prestrelkám dochádzalo často, naposledy na februárových majstrovstvách sveta v Anterselve. Avšak tentoraz to nebola verbálna prekáračka s nenávideným súperom, ale do vlasov si skočil s bývalou biatlonistkou Anfisou Rezcovovou.

„Fourcade je skvelý športovec, obrovský talent, ale využíva nejaký druh lekárskej pomoci. To isté Nóri,“ odštartovala pre denník Sovietskij sport svoje obvinenia. Pochopiteľne, na takéto reči rodák z Perpignanu reagoval.

„Pevne dúfam, že nie všetci profesionálni biatlonisti po konci kariéry zošalejú. Tak ako ona…,“ uviedol na Twitteri a priživil už beztak výraznú animozitu medzi ním a ruskými fanúšikmi.

„Veľmi ma prekvapilo, čo povedala. Naštvalo ma to a sklamalo. Pretože je to celé lož. Už som hovoril s právnikom, pretože táto osoba ma obvinila z niečoho, čo som neurobil. Je to nezmysel. Nikdy som nezobral žiadne nelegálne látky, žiadne pilulky. Nemám ani terapeutickú výnimku. Som absolútne čistý,“ vyhlásil.

Samozrejme, Francúz nikomu nič dokazovať nemusí. Sedem krištáľových glóbusov, nula pozitívnych testov. Na tejto bilancii sa po sobote už nič nezmení.

„Je dobré, že glóbus získal Johannes. Ako hovoríme vo Francúzsku – kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ,“ pogratuloval súperovi a pripomenul tak skutočnosť, že sobotňajšiu stíhačku síce vyhral, avšak s nórskym nástupcom prehral o dva body iné dostihy – tie o celkový vavrín vo Svetovom pohári.

Napriek tomu Fourcade vošiel do histórie ako jeden z najlepších. A žezlo definitívne odovzdal kráľovi Johannesovi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fourcade #Svetový pohár v biatlone