Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koronavírus vzal Magonimu priateľa. Nevie, či ďalej povedie Vlhovú

Talian Livio Magoni citlivo vníma situáciu so šírením koronavírusu. Tréner slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej po skončení sezóny Svetového pohára smeruje do svojej domoviny, ktorá je najpostihnutejšia krajina v Európe a druhá najzasiahnutejšia na svete.

12.03.2020 17:47
Livio Magoni, Petra Vlhová Foto:
Livio Magoni so zverenkou Petrou Vlhovou.
debata (5)

Magoni je rodák zo Selvina, ktoré leží v provincii Bergamo: "V Taliansku je to veľmi, veľmi zlé, najmä v blízkosti Bergama a aj priamo v meste.

Situácia je každým dňom horšia, viem, že aj z mojich priateľov niekto túto noc zomrel. Ja môžem ísť do Vipitena, kde je všetko pokojné. Platí tam karanténa, ale nie je to ako v Bergame."

Práve Magoni musel oznámiť tímu rozhodnutie o zrušení podujatia vo švédskom Are. "Organizátori sa rozhodli desať minút pred mítingom kapitánov, informovali Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS) a všetky tímy.

Zavládlo veľké prekvapenie, pozerali sme sa na seba. Človek, ktorý bol s mužmi v Kvitfjelli a pracoval tu na svahu, mal pozitívny test. Boli sme nachystaní, trénovali sme dva týždne v Taliansku, mali sme všetku podporu areálu vo Vipitene.

Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni počas... Foto: TASR, Martin Baumann
Magoni Vlhová Petra Vlhová a jej tréner Livio Magoni počas víkendu v Kranjskej Gore.

Aj v stredu sme sa naozaj koncentrovali, ja som bol na mítingu, Petra absolvovala tradičnú prípravu pred pretekmi. Gigi Parravicini a Matteo Baldissarutti pracovali v lyžiarni.

Bol som presvedčený, že Petra predvedie troje vydarené preteky. Videl som na nej, že je odhodlaná," povedal kouč, ktorý musel okrem súťaži oželieť aj ďalší program so svojou zverenkou:

„Nevieme, čo robiť. Chceli sme testovať lyže, ale Rossignol zrušil všetky akcie. Chceli sme lyžovať v Jasnej, ale ani to nie je možné, keď vstúpime na Slovensko, skončíme v karanténe. Rozhodli sme sa, že v piatok pôjdeme všetci domov a budeme čakať, čo sa stane.“

Po zrušení paralelného slalomu, obrovského slalomu a slalomu bolo rozhodnuté, že slovenská reprezentantka bude majiteľkou dvoch malých glóbusov:

"Náš cieľ bol zisk jedného glóbusu, aby sme Slovensku priniesli ďalší historický moment. Máme dva, možno sme ich nespečatili na svahu v posledných pretekoch, ale musíme to akceptovať.

Sklamaná Mikaela Shiffrinová v objatí Livia... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Austria Alpine Skiing World Cup Sklamaná Mikaela Shiffrinová v objatí Livia Magoniho.

Možno sme mohli zabojovať o viac, ale aj oba stratiť. Myslím si, že Petrine glóbusy sú v tejto sezóne zaslúženejšie než napríklad Corinne Suterovej v zjazde. Petra išla v slalome všetky súťaže, nevyšla jej jedna v Levi, Mikaela Shiffrinová chýbala len v Kranjskej Gore."

Podľa Magoniho je predčasné ohlasovať ambície na nasledujúcu zimu. "Musíme sa zamerať aj na Petrino zdravie, ja musím zmeniť plánovanie. Rozprávali sme sa ráno, čo budeme robiť najbližší mesiac.

Myslím si, že s vírusom bude problém ešte mesiac, dva, dúfam, že nie viac. Počas tohto obdobia sa nebudeme môcť stretávať. Potom budem rozmýšľať nad cieľom. Všetko ide rýchlo a nečakane, musím ísť domov a popremýšľať nad tým," zdôraznil taliansky tréner pre TASR.

Rozhodovať sa totiž bude aj o pokračovaní jeho spolupráce s Vlhovou: "Aj o tom sa musíme rozprávať. Mali sme prvé stretnutie v Kranjskej Gore, potom sme sa mali stretnúť v Ofterschwangu, ale zrušili tam preteky. Potom tu, ale prišli sme včera a zajtra už odchádzame.

Musím vyriešiť nejaké ťažkosti u mňa doma. Petra je veľmi silná, možno až príliš. Núti nás to ísť všetky preteky, ale ja sa musím pozrieť, ako to bude u mňa doma.

Ostatní členovia tímu môžu občas zostať doma, vystriedajú sa Matej Gemza, Matteo, Gigi, ale ja musím byť s Petrou každý deň. Je to náročné."

Slovenka má jasnú predstavu: "Určite chcem pokračovať so všetkými, ktorých mám okolo seba. Oni tiež chcú, ide len o Livia. Osobne som sa s ním bavila, keď sme prišli do Are.

Ešte stopercentné rozhodnutie nie je, mali by sme pokračovať, ale nechcem dávať vyjadrenia, že je všetko dohodnuté, lebo reálne to ešte nie je."

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni