Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenomén Vlhová. Priláka do Jasnej desaťtisíce ľudí?

Bol to výnimočný návrat. Oplatilo sa naň počkať viac ako tri dekády. Veď tisíce priaznivcov pod Chopkom aj najväčšie hviezdy ženského alpského lyžovania vytvorili v Jasnej atmosféru, ako už dlho nie.

03.03.2020 05:00
Petra Vlhová, Foto: ,
Fanúšikovia Petru Vlhovú zbožňujú a sprevádzajú ju po pretekoch Svetového pohára.
debata (8)

V marci 2016 chválila Mikaela Shiffrinová, Emma-Maria Bremová či Federica Brignoneová kulisu i organizáciu pretekov Svetového pohára. V Nízkych Tatrách sa jazdili dovedna štyrikrát. Po päťročnej odmlke sa na Zjazdovku číslo jeden vrátia tie najlepšie opäť 16. a 17. januára 2021.

Pobijú sa o body do celkového hodnotenia i poradia v obrovskom a klasickom slalome. Výraznou mierou k tomu prispela aj Jana Palovičová. Technická delegátka Medzinárodnej lyžiarskej federácie pretekom v Jasnej šéfovala naposledy a bude aj o necelý rok.

„Latku sme nastavili veľmi vysoko a nechystáme sa ju podliezť. Obzvlášť pri výkonnosti Petry Vlhovej,“ vraví Palovičová.

Súboj s vrtochmi počasia

Jej práca na svahu nie je pre každého. Skoré vstávanie. Kontrola svahu i prejazdov v podaní lyžiarok. A potom dlhé hodiny za počítačom v hŕbe výsledkov, grafov a štatistík. „Takú robotu musíte mať rád. A ja lyžovanie milujem,“ smeje sa Palovičová.

Rada hovorí, že poriadny projekt sa musí chytať dopredu. A tak sú desať mesiacov do štartu pretekov v Jasnej práce v plnom prúde. „Musíme byť pripravení na vrtochy počasia. Vidíte, čo sa momentálne deje. Jeden deň to vyzerá na fujavicu, ďalší na slnečné okuliare,“ pokračuje.

Pôvodne sa špekulovalo nad termínom v marci 2021. Pomocná ruka alpskej kombinácii, ktorá visela nad priepasťou zániku, však premiešala kalendár prebiehajúcej i nasledujúcej sezóny. A tak sa v Jasnej bude jazdiť o dva mesiace skôr. Vítaná zmena alebo nepríjemná komplikácia?

„Po rozšírení alpskej kombinácie sme nemali na výber veľa termínov. Pre stredisko je lepšie, keď sa pôjde v januári. Bude prázdnejšie,“ myslí si Palovičová.

Ošiaľ na Európskom pohári

Preteky sa opäť odohrajú na Zjazdovke č. 1, kde majú diváci najlepší výhľad na trať. Pred štyrmi rokmi sa po jej okolí a v cieli tiesnilo zhruba sedemnásťtisíc divákov. V nedeľňajšom slalome oslavovali tretiu Veroniku Velez-Zuzulovú a deviatu Petru Vlhovú. Na pondelok presunutý obrovský slalom už diváci neboli takí zvedaví.

„Dostali sme výborné hodnotenia. Od kompetentných aj pretekárok,“ tvrdí Palovičová. Velez-Zuzulová je podľa nej prvým fenoménom, na ktorý nadviazala Petra Vlhová. Výsledky svojej predchodkyne prekonala. Palovičova verí, že Liptáčke forma vydrží a možno sa k nej v Jasnej pridá aj ďalšia Slovenka.

„Petra je fenomén. Predtým ním bola Veronika a ja verím, že niektorá z mladých dievčat vystrelí a pridá sa k Vlhovej,“ želá si Palovičová.

Spomína si, keď vlani Vlhová zavítala na Európsky pohár. Preteky nižšej výkonnostnej úrovne zvyčajne prilákajú desiatky ľudí. Vlhovej ošiaľu však vtedy podľahli tri tisícky. „Bolo to neuveriteľné, nemala kadiaľ chodiť,“ spomína Palovičová.

Verí, že na preteky Svetového pohára príde veľa divákov. Pri momentálnej Vlhovej výkonnosti sa môže stať, že pod Chopkom ich bude podstatne viac ako pred piatimi rokmi.

„Čo ak príde 20 alebo 30-tisíc ľudí? Nemáme strop, budeme pripravení. Chceme divákom pripraviť emotívny zážitok, aby si zapamätali, aké to je, keď je na trati skvelá Petra,“ dopĺňa s tým, že ďalšie informácie o organizácii pretekov prídu v apríli, keď bude mať Vlhová v Jasnej rozlúčku so sezónou.

Najväčší progres v maličkostiach

Palovičová s údivom i rešpektom sleduje, ako si Vlhová postupnými krokmi našla miesto medzi najlepšími. Keď sa na pretekoch v Kranjskej Gore okolo nej prehnala na trati, vypočula si hlasné povzbudzovanie.

„Samozrejme, že môžem prejaviť emócie. A keď nie, tak aj tak to spravím. Som emotívny človek, rada pocity prejavujem. Bez nich nemajú preteky zmysel,“ konštatuje. V čom podľa Palovičovej urobila 24-ročná zverenka Livia Magoniho najväčší progres?

„V maličkostiach. Byť v najlepšej desiatke je krásne. Medzi najlepšími však rozhodujú detaily. Je ľahké stiahnuť dve-tri sekundy rozdielu, ale posledné desatinky dajú najviac zabrať. Dospela, sústredenie je u nej extrémne. Po štyroch rokoch v elitnom kolotoči sa to prejaví. Má jeden cieľ – byť najlepšia – a ide tvrdo za ním,“ hodnotí.

Pomocnú ruku jej v boji o veľký krištáľový glóbus – momentálne Vlhová stráca na Brignoneovú 189 bodov – podali rýchlostné disciplíny. Podľa Palovičovej bolo otázkou času, kedy sa prejaví jej potenciál v dlhom oblúku.

„Musela zosilnieť a dospieť. Ľudia očakávajú, že v nich bude úspešná ako v technických disciplínach, ale nebude to jednoduché. Len najlepší dokážu jazdiť všetko. Začala vyhrávať klasické aj obrovské slalomy a potrebuje novú motiváciu. Určite má na to, aby dosahovala na pódiá,“ dopĺňa Palovičová.

Vlhová sa domov do Jasnej môže vrátiť ako kráľovná bielych svahov. A tá si zaslúži adekvátne privítanie. „Je to pre nás záväzok,“ uzatvára Palovičová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jana Palovičová #SP v Jasnej