Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cez bolesť. Vlhová ide naháňať Brignoneovú

Zranené koleno. Strašiaci koronavírus. Zrušené preteky v najobľúbenejších disciplínach. Forma nečakanej favoritky v boji o veľký krištáľový glóbus i otázny návrat najväčšej hviezdy.

28.02.2020 13:51
Vlhová tím Foto: ,
Tím Petry Vlhovej oslavuje druhé miesto v obrovskom slalome v Kranjskej Gore.
debata (18)

Okolo Petry Vlhovej je v ostatných dňoch rušno. Správy o nej sú rôzne. Niektoré priaznivé, iné menej. Istá je len jedna vec. Otáznik nad štartom slovenskej lyžiarky v ďalšom pokračovaní Svetového pohára je preč.

Hviezda alpských svahov je pripravená na víkendové preteky v talianskom La Thuile, kde je na programe sobotňajší superobrovský slalom (10.30) a nedeľňajšia alpská kombinácia (kolo v super G sa začína o 11.15, slalomové o tri hodiny).

„Petrina misia je jasná. Priblížiť sa k vytúženému veľkému krištáľovému glóbusu,“ vraví expertka Jana Gantnerová ml. s tým, že Vlhovú čaká tesný súboj s Federicou Brignoneovou v boji o celkový triumf, do ktorého už Mikaela Shiffrinová nezasiahne. „Má nulovú motiváciu na návrat,“ dopĺňa Gantnerová.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Risk môže byť zisk

Bývala slovenská reprezentantka sledovala smoliarsky minulý víkend svojej niekdajšej kolegyne v Crans Montane. Okrem vyradenia v kombinácii si Vlhová zranila chrupavku v kolene.

V priebehu týždňa absolvovala v Taliansku sériu vyšetrení i obstrekov. Neskôr si zatrénovala vo Foppole po boku víťazky oboch zjazdov v Crans Montane Lary Gutovej-Behramiovej. Fámy o niekoľkodňovej prestávke sa tak nepotvrdili.

„Zranená chrupavka sa nedá vyliečiť. Dá sa oklamať obstrekmi, vtedy pretekárka nič necíti,“ vysvetľuje Gantnerová. Akú veľkú moc injekcie majú, jej na olympiáde v Turíne 2006 ukázala Američanka Kristina Koznicková.

„Na svah prišla s barlami. Na kopci jej opichali koleno a ona absolvovala preteky. Aj ja som musela na niektoré štarty ísť na brufenoch, lebo som nemohla stáť na nohách. Petre ide o glóbusy. Neurobila zdraviu prospešné rozhodnutie, ale risk býva zisk,“ pokračuje Gantnerová.

Vlhová je podľa nej v La Thuile pripravená znižovať manko na líderku Brignoneovú i atakovať nový osobný bodový rekord.

„Svedčí o tom aj príprava s Gutovou-Behramiovou. Alpské lyžovanie je individuálny šport, ale v tréningu dosiahnete najlepšie výsledky, keď sa za niekým potiahnete,“ pripomína.

Očakáva sa, že Vlhová zaboduje najmä v alpskej kombinácii. V disciplíne lyžiarskej všestrannosti však mala v tomto ročníku smolu – v prvých pretekoch v Altenmarkte-Zauchensee sa jej odopla lyža, v Crans Montane spravila chybu a nedokončila.

„Ťažko povedať, či ju táto malá čierna séria či zranenie kolena ovplyvní. Je individuálne či sa hlava zľakne alebo na to zabudne. Platí však, že Petra je mentálne silná. Buldodžia povaha jej môže pomôcť. Je odhodlaná vyhrať dnes aj zajtra,“ konštatuje Gantnerová.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Vlhová získa malý glóbus

Pre Vlhovú to môže byť životná sezóna. Na bodové maximum z predošlej sezóny (1355 bodov) momentálne stráca 216 bodov. Do konca sezóny zostáva buď deväť alebo jedenásť pretekov.

Zatiaľ totiž nie je jasné, či sa zrušené preteky v Ofterschwangu (7. – 8. marca tam bol na programe obrovský aj klasický slalom) presunú inde.

Ak by sa tak nestalo, pretekárky by okrem programu v La Thuile absolvovali aj paralelný, klasický a obrovský slalom vo švédskom Aare a na finále Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo zjazd, super G, obrovský aj klasický slalom.

Dvadsaťštyriročnú Liptáčku čaká v závere sezóny nečakaný súboj o veľký krištáľový glóbus s Federicou Brignoneovou. Gantnerová z neho vylúčila dlhoročnú suverénku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá pre smrť otca Jeffa prerušila sezónu.

„Neviem si predstaviť, že by sa stihla vrátiť ešte pred finále SP v Cortine. A keby tam aj prišla, neoplatilo by sa jej to. Federica aj Petra na ňu získajú náskok. Vlhová na 90 percent získa malý krištáľový glóbus v slalome. Nevidím nikoho, kto by jej ho mohol vziať,“ myslí si Gantnerová.

Po náročných zraneniach považuje momentálnu situáciu v slalome za obrovskú satisfakciu pre Vlhovú. Tá v septembri 2019 absolvovala operáciu nosnej prepážky, kvôli ktorej nevstúpila do sezóny v ideálnej forme. Keď ju postupne naberala, prišla séria pádov a zápal okostice. Z čoho však Gantnerová usudzuje, že Shiffrinová predčasne ukončila sezónu?

„Má iné problémy ako šport. Stratila otca, ktorého milovala viac ako zjazdové lyžovanie. Nevidím ani dôvod návratu. Vo Svetovom pohári vyhrala všetko. Je to iné ako u Petry s Federicou, ktoré na taký úspech čakajú. A ďalšia vec – čo keby prišla na super G a dostala od Brignoneovej sekundu či na slalome od Vlhovej sekundu a pol? To by Shiffrinovej psychike isto nepomohlo.“

Petra Vlhová a Federica Brignoneová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová, Federica Brignoneová Petra Vlhová a Federica Brignoneová.

Rozhodnú hlavy, nie náskok

Od Vlhovej o päť rokov staršia Brignoneová prežíva životnú sezónu. Kolotoč ženského Svetového pohára vedie s 1298 bodmi.

Je to jej suverénne najvyšší bodový zisk, veď v desiatich sezónach v elitnej súťaži ešte nikdy neprekonala magickú tisícbodovú hranicu. Najmenej jej chýbalo v sezóne 2016/2017 – 105 bodov. Gantnerová si nemyslí, že Vlhovej špicar v Crans Montane pramenil práve z tlaku, ktorý na ňu talianska jednotka vyvíja. A nepredpokladá ani zvýšený výskyt tejto veľkej slalomárskej chyby.

„Je to stotina sekundy. Lyžiar to nevie ovplyvniť. Jasné – Petra bola len pol sekundy za výbornou jazdou Brignoneovej v super G. Pochybujem, že ju to znervóznilo. Veď lyžiar sa dozvie o svojom (ne)úspechu až v cieli, keď je po všetkom,“ reaguje.

Zrušenie pretekov v Ofterschwangu kvôli nedostatku snehu podľa Gantnerovej dáva Talianke pred záverom sezóny väčšie šance.

„Federica je v slalome podstatne slabšia, Petra by na ňu mohla získať desiatky bodov. Ofterschwang však o ničom nerozhoduje. V závere to bude krásny a tesný súboj. Veľmi sa na to teším,“ priznáva Gantnerová.

Favoritku na víťazstvo vyberať nechce.

„Azda jediný rozdiel je v tom, že Federica nevyhrá slalom. Inak môže triumfovať všade. Petra pokojne môže ovládnuť super G aj zjazd. Má navrch v technických disciplínach, ktoré v závere sezóny prevládajú. Brignoneová však disponuje159-bodovým náskokom. Rozhodne sa v hlavách oboch pretekárok,“ uzatvára Gantnerová.

Vlhovci potvrdili víkendový štart v La Thuile

Petra Vlhová bude súťažiť na víkendovom podujatí Svetového pohára v La Thuile. Štart v sobotnom super-G (10.30) a nedeľnej kombinácii (11.15/14.15) potvrdil v piatok pre TASR jej brat a manažér tímu Boris Vlha.

Dvadsaťštyriročná Slovenka má poškodenú chrupavku v kolene, no po vyšetreniach v Taliansku sa tím rozhodol, že bude pokračovať v sezóne. Bojuje o veľký glóbus, v celkovom poradí prestížneho seriálu figuruje na treťom mieste so stratou 159 bodov na vedúcu Talianku Federicu Brignoneovú. Podľa informácií agentúry APA sa ani v La Thuile nepredstaví druhá Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá prerušila sezónu po úmrtí otca.

V talianskom stredisku panujú pre hrozbu koronavírusu viaceré opatrenia. Zástupcovia médií a športovkyne budú v mixzóne od seba minimálne jeden a pol metra, čo platí aj pre rozhovory v priamych prenosoch. Novinári a lyžiarky budú používať odlišné mikrofóny. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila slávnostné žrebovanie štartových čísel i všetky tlačové konferencie, zakázala aj podávanie rúk.
(tasr)

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #svetový pohár #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie