Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Loginov sa škvrny nezbaví. Ostatní by sa mali upokojiť

V biatlonovom pelotóne to vrie už niekoľko sezón. Slovák Matej Kazár (36) bol neraz svedkom verbálnych sporov medzi najlepšími pretekármi.

25.02.2020 05:00
Alexander Loginov Foto: ,
Alexander Loginov.
debata (11)

„Nebola v tom žiadna antipatia voči Rusom. Všetko bolo predovšetkým o Alexandrovi Loginovovi,“ vraví bývalý slovenský reprezentant, ktorý vlani ukončil kariéru.

Zdá sa, že ruskí biatlonisti nie sú medzi zvyškom štartového poľa populárni. Potvrdíte to?

Konflikty sa vyostrili predovšetkým po návrate Loginova do súťažného kolotoča. Mnohí elitní pretekári mu to nevedeli ani po vypršaní trestu odpustiť. Neskôr sa to normalizovalo. Aj preto ma trošku prekvapili reakcie po šprinte na MS v Anterselve.

V minulosti si pred kamerami niektorí pretekári neodpustili voči Rusom nepriateľské gestá. Existovalo napätie aj v zákulisí?

Martin Fourcade a spol. pretekárov rozlišovali. S takým Antonom Šipulinom (bratom Anastasie Kuzminovej, pozn.) sa bez problémov rozprávali. Kedykoľvek si podali ruky. Všetok hnev si odskákal Loginov.

Mali s ním problém všetci biatlonisti alebo iba absolútna špička?

Domnievam sa, že to, čo sa stalo, nikomu nebolo po vôli, ale najavo to dávala iba elita. My Slováci sme to neriešili.

Netlačili na vás, aby ste sa aj vy vyhranili voči ruským biatlonistom?

Ani nie. Situácia sa riešila na veľkom stretnutí športovcov, ktorí voči ruským praktikám zaujali stanovisko. Pochopiteľne, bolo aj v mojom záujme, aby každý pretekár mal rovnaké podmienky. To znamená, aby súťažil bez zakázanej podpory. Nešlo mi ani tak o Loginova, ale o systém.

Alexander Loginov na MS v Anterselve 2020. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Loginov biatlon Alexander Loginov na MS v Anterselve 2020.

Dopovalo sa však aj v iných športoch a vzájomné vzťahy pretekárov sa napriek tomu nepretriasali na verejnosti. Prečo je to v biatlone také vypuklé?

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, nemyslím si však, že by v tom bola nejaká antipatia voči Rusom. Loginovov prehrešok, jeho následný dištanc i návrat do Svetového pohára sa nešťastne zišli s kauzou s ruskými antidopingovými laboratóriami. Nemali potrebnú akreditáciu.

Rus vyhral úvodné preteky na šampionáte a našli sa aj takí, ktorí jeho výkon vzhľadom na dovtedy nie presvedčivé výsledky spochybňovali…

Nie je hlúpy, neverím, že by si opäť trúfol siahnuť na zakázané látky. Navyše pred majstrovstvami sveta. Loginov len výborne načasoval formu – na bežkách aj na strelnici. Nie každému sa to podarilo. Nóri boli počas predchádzajúcich mesiacov o niečo silnejší a na MS sa spočiatku hľadali. Zrejme v príprave niečo prepískli.

Ak pretekár dokonale načasuje formu, o koľko percent stúpne jeho výkon?

Nie je to o percentách. Ide o to, aby bol biatlonista presvedčivý nielen na lyžiach, ale aj s malorážkou. Vyšperkovať formu v oboch disciplínach je tak trochu kumšt. Športovec potrebuje aj kusisko šťastia. Pred olympiádou v Pjongčangu bol Fourcade neuveriteľne suverénny, kam prišiel, tam vyhral. Pod piatimi kruhmi sa však zasekol. Po troch pretekoch nevisela na jeho krku žiadna medaila.

Matej Kazár. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Matej Kazár Matej Kazár.

Keď športovec dopuje a odpyká si zaslúžený trest, dá sa naňho hľadieť ako na čistého?

Nedá sa to už zmyť, dopingovej škvrny sa nezbaví. Prichytili ho, pre ostatných viac nie je poctivým biatlonistom. Loginov však nie je jediným – podobných prípadov je v iných odvetviach fúra. Spomínaní športovci to nemajú jednoduché, sú ešte pod väčšou kontrolou.

Tarjei Bö dokonca vyhlásil, že Loginov nemá v Anterselve čo hľadať. Súhlasíte?

Až takto dramaticky to nevnímam. Rus urobil chybu, ale pykal. Pravidlá vravia, že hriešnik sa môže po treste vrátiť na štart pretekov. Tu nie je čo riešiť. Tarjei však skončil štvrtý – azda preto ho prvý Loginov tak veľmi iritoval.

Opadnú po šampionáte emócie?

Ktovie. V každom prípade to nie je dobré, všetci by sa mali upokojiť a zdržať sa zbytočne silných vyhlásení. Šport by mal byť o iných veciach.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Kazár #Alexander Loginov #MS 2020 v biatlone