Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pády aj preťaženie. Vlhová si užíva rozmazaný svet

Je to taká pohodička. Týmito slovami charakterizovala Petra Vlhová rýchlostné disciplíny v rámci Svetového pohára. Od piatka do nedele ju čaká už tretie podujatie tohto druhu v sezóne.

20.02.2020 19:06
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas tréningu na zjazd v Crans Montane.
debata

Vo švajčiarskej Crans Montane sa predstaví v dvoch zjazdoch (v piatok od 10.05, v sobotu 10.30, v tréningu dosiahla vo štvrtok siedmy najrýchlejší čas) a následne v alpskej kombinácii (10.30 je na programe kolo v super G, 13.30 slalomové). V súťaži lyžiarskej všestrannosti patrí k najväčším ašpirantkám na víťazstvo.

„Potrebujem viac jazdiť rýchlostné disciplíny, lebo v nasledujúcej sezóne chceme jazdiť všetko. Skúšame, ako to budú moje telo i psychika zvládať. Užívam si to a ukazuje sa, že v nich mám potenciál,“ vravela Vlhová v Kranjskej Gore.

Slovinské stredisko k nej bolo mimoriadne žičlivé. Z maximálneho počtu 200 bodov získala 180 za triumf v slalome a druhú priečku v obrovskom slalome. Aj napriek tomu sa tešila na prechod z krátkych lyží i oblúkov na dlhšie.

Pre jednu z najlepších alpských lyžiarok súčasnosti sú – aj napriek nedostatku skúseností – malinou. Nezastavia ju ani fakty, ktoré dokumentujú nebezpečnosť zjazdov a superobrovských slalomov.

Väčšinu času sa lyžiarky rútia dole niekoľkokilome­trovým svahom v rýchlosti, ktorá sa blíži tej maximálne povolenej na slovenských diaľniciach. Niekedy ju aj prekročia.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Preto sa im okolitý svet mení na ťažko rozoznateľnú machuľu. Namodro nastriekané čiary v okolí lyžiarskych bránok pretekárkam pomáhajú dostať sa z tohto mihajúceho sa chaosu.

Vlhová i jej súperky sa musia okrem vysokej rýchlosti vyrovnať aj s preťažením. Závisí od rôznych faktorov, môže dosiahnuť hodnotu v okolí 3 G, podobne ako u pilotov formuly jeden. „Mnohí z nás dokážu v leg presse vytlačiť 400 kilogramov. Zjazd je však úplne iná káva,“ vysvetlil olympijský šampión z Turína 2006 v alpskej kombinácii Ted Ligety.

Žiaľ, rýchlosť a preťaženie prinášajú aj odvrátenú stránku. Zranení v super G a zjazde býva podstatne viac ako v slalomoch. Pády sa málokedy končia bez ujmy na zdraví a dlhej pauzy. Zväčša si to odnesú kľúčne kosti, zápästia či väzy v kolenách.

Risk však prináša zisk. Vlhová sa ho nebojí a jazdy na dlhých lyžiach jej zatiaľ priniesli 165 bodov (96 v zjazde, 69 v super G) do celkového hodnotenia. Vďaka tomu je aj štyri týždne pred koncom sezóny stále v hre o veľký krištáľový glóbus.

Priblíži sa k nemu aj vo Švajčiarsku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Crans Montana