Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mikaela mi chýba. Neviem si predstaviť, čo prežíva

Raz si hore, raz dole. Staré-známe klišé si so všetkou horkosťou i radosťou vychutnala Petra Vlhová v Kranjskej Gore.

16.02.2020 17:49
Vlhová III Foto: ,
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová oslavuje víťazstvo v slalome žien Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore.
debata (11)

Na ďalšom podujatí Svetového pohára v alpskom lyžovaní vyhrala po sobotňajšej druhej priečke v obrovskom slalome včerajší dramatický slalom.

Nebyť chyby Anny Swennovej-Larssonovej, ktorá štyri bránky pred cieľom spadla, tretieho sezónneho triumfu v najtechnickejšej disciplíne by sa nedočkala.

„Na jednej strane sa tešíte, že ste vyhrali. Na druhej smútite kvôli Anne. Keby prišla do cieľa, vyhrala by. Mala som obrovské šťastie,“ povedala Liptáčka slovenským novinárom na margo triumfu, ktorý ju posunul na čelo celkového hodnotenia slalomu.

Máte po tomto víťazstve zmiešané pocity?

Samozrejme. Po prvom kole som bola poriadne nahnevaná. Išla som dole, ako by som to nebola ja. Medzi jazdami som mala dosť času na to, aby som sa mentálne upokojila. Nebolo ľahké vyhrať, mala som aj šťastie, že Anna vypadla. Stratila som na ňu sekundu po prvom kole. Povedala som si, že musím v druhom zabrať. Verila som si na pódium, ale výhru som nečakala. Najmä keď som videla, že Anna je prvá a má náskok. Zmierila som sa s druhým miestom a zrazu som vyhrala. Taký je šport.

Čo ste prežívali počas jazdy Swennovej-Larssonovej?

Mala som veľké nervy. Keď chcem ísť hore po dobrom druhom kole, som v strese. Veľmi to prežívam, asi to bolo vidno. Nakoniec som vyhrala, aj keď s obrovským šťastím. Na jednej strane sa tešíte, že ste vyhrali. Na druhej smútite kvôli nej. Keby Anna prišla do cieľa, bola by som druhá. Taký je náš šport. Niekedy musíte mať šťastie. To bol v nedeľu môj prípad. Som však pyšná na seba po druhom kole, lebo nebolo ľahké nájsť správne nastavenie po prvom. Mixovali sa vo mne emócie.

VIDEO: Petra Vlhová hodnotí víťazný slalom SP v Kranjskej Gore
Video

Ako ste sa snažili vyrovnať s nevydareným prvým kolom?

Veľa som pracovala s mentálnym nastavením. Pomohla mi aj trénerka. Nie je jednoduché sa s tým vyrovnať, keď je človek zrútený. Snažila som sa hodiť prvé kolo za hlavu a sústrediť sa na nové preteky. Išla som do toho na maximum. Nakoniec sa mi to podarilo.

Čo vám mentálna trénerka poradila?

To zostane medzi nami.

V predošlých dvoch slalomoch ste útočili na víťazstvo z prvého miesta po prvom kole, teraz ste boli na štvrtej priečke. Ceníte si triumf o to viac?

Mala som skoro sekundovú stratu. Keby bola menšia, útočilo by sa mi lepšie. Bola to ťažšia pozícia. Chcela som zvíťaziť. Človek musí riskovať, nesmie spraviť ani jednu chybu.

Tri slalomy v rade, tri výhry. Čím to je?

Darí sa mi. Veľa trénujeme, tím robí pre mňa všetko tak, aby bol každý detail stopercentný. Nechodím ani domov, ušetrila som veľa času cestovaním. Zmenila som viacero vecí a asi sa to vyplatilo.

Ste líderkou v hodnotení slalomu, čo to pre vás znamená?

Všetko je otvorené, neznamená to nič. Máme pred sebou veľa pretekov. Úprimne, nerada o tom rozprávam. V nedeľu sa ukázalo, že sa môže stať hocičo. Človek si myslí, že má všetko za sebou a zrazu sa niečo stane. Chcem sa sústrediť na to, čo je teraz. Hodnotiť budeme po sezóne.

Špekuluje sa o tom, že váš tréner Livio Magoni dostal viacero ponúk. Chcete, aby s vami pokračoval?

Jasné! Je to úžasný tréner. Vedie ma niekam, kde som ešte nikdy nebola. Ak budeme takto pokračovať, verím, že dosiahneme obrovské veci. Myslím si, že budeme pokračovať.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Tvrdí, že je to na vás, že on zostať chce.

(smiech) Takže je to vzájomné. Keď chce on, chcem aj ja. Čo viac treba?

Pri absencii Mikaely Shiffrinovej ste boli v roli najväčšej favoritky na víťazstvo. Nezväzovalo vám to ruky?

Vôbec som to neriešila a nepripúšťala si, že som najväčšia favoritka. Vnímala som však fanúšikov. Stále na mňa kričali. Bolo náročnejšie sa skoncentrovať. Oni mi však neprinášajú tlak, beriem to skôr ako zodpovednosť. Chcem sa im odvďačiť a spraviť im radosť. To je pre mňa najdôležitejšie.

Slovenskí priaznivci si rozložili stan v susednej obci Podkoren, kde vyvesili transparent s nápisom: Mikaela, chýbaš nám. Aj vám?

Jasné, že mi chýba. Lyžujem, ale viem, že keby tu bola, máme obrovský súboj. Mrzí ma, čo sa stalo. Verím, že sa čoskoro vráti. Chápem ju, lebo prežíva najťažšie obdobie v živote. Neviem a ani si nechcem predstaviť, čo prežíva. Dúfam, že sa z toho čoskoro dostane a bude so svojou rodinou. Spravila správne rozhodnutie, keď prerušila sezónu. Nech zostane doma. Rodina je základ. Ostatné veci – glóbusy či šport – sú v tejto chvíli nepodstatné.

Jazdíte všetky disciplíny. Je príjemné, keď ste schopná byť medzi najlepšími vo všetkých z nich?

No najmä je to drina. Ide o každý detail. Keď chce byť človek dokonalý v technických aj v rýchlostných disciplínach, nie je to jednoduché. Potrebujem viac trénovať v rýchlosti, lebo v nasledujúcej sezóne chceme jazdiť všetko. Skúšame, ako to budú moje telo i psychika zvládať. Ukazuje sa však, že je tam potenciál.

Bolo náročnejšie sa preorientovať z dlhých oblúkov a lyží na kratšie?

Nebolo. Človek sa rýchlo preorientuje. Obrák je podobný super G či zjazdu, slalom je špecifický. Nemám s tým problém.

Nasledujú znova dve podujatia v rýchlostných disciplínach. Tešíte sa?

Jasné, je to taká väčšia pohodička. Máme viac času, navyše mám rýchlosť rada. Verím, že vyjde počasie a užijem si to.

Petra Vlhová oslavuje víťazstvo v slalome SP v... Foto: TASR, Martin Baumann
vlhová Petra Vlhová oslavuje víťazstvo v slalome SP v slovinskej Kranjskej Gore spoločne s Wendy Holdenerovou (vľavo) a Katharinou Truppeovou.

V sobotňajšom obrovskom slalome vás zdolala iba Alice Robinsonová. Ste spokojná s druhou priečkou?

Mrzí ma to, ale na druhej strane som aj šťastná. V prvej jazde som viedla, druhú som trochu pokazila. Alice bola v sobotu veľmi silná. Vnímala som na štarte, že je na tom dobre, lebo kúsok odomňa sa hore tešili jej tréneri. Aj po prvom kole som však vedela, že pôjde dobre a riskantne. Teším sa z ďalšieho pódia.

Prekvapil vás výkon Robinsonovej?

Nie je to taký šok, ako keď vyhrala v Söldene. Trochu sa potom trápila, ale ukázala, že je stále tam. Keby neurobila v prvom kole veľkú chybu, vyhrala by ho. Je veľmi mladá, momentálne má nevyrovnané výkony. V najbližších rokoch bude veľmi silná.

Obrovský slalom ste absolvovali na na nových lyžiach. Ako ste sa na nich cítili?

Rozhodli sme sa, že ich vyskúšame. Bolo to dobré rozhodnutie. Cítim sa na nich fajn. Možno som však v druhom kole urobila chybu kvôli lyžiam. Keď riskujem, prichádzajú aj chyby.

Prečo ste urobili chybu kvôli lyžiam?

Sú trochu iné, ako tie predošlé. Ešte na nich potrebujem trochu jazdiť. Prvé kolo celkom fajn, vrch som trochu pokazila. Druhé nebolo zlé, ale Alice je v týchto podmienkach veľmi silná.

Na Kranjsku Goru ste nemali najlepšie spomienky. Tento 180-bodový víkend vylepšil jej obraz vo vašich očiach?

Je to príjemná zmena. Po prvom kole som si hovorila: zasa táto Kranjska Gora… (smiech). Potom som však zmenila názor. Aj tak to bolo pre mňa včera náročné. Mám za sebou však úspešný víkend.

11 debata chyba