Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemá právo tu byť. Súperi neuznávajú zlatého Loginova

Nemá právo tu byť či jeho triumf má čudnú pachuť. Aj také hlasy z radov popredných biatlonistov bolo počuť po prekvapujúcom víťazstve Alexandra Loginova v šprinte na majstrovstvách sveta v Anterselve.

16.02.2020 11:33
Loginov biatlon Foto: ,
Alexander Loginov na MS v Anterselve 2020.
debata (8)

Dvadsaťosemročný Rus zdolal v sobotu favoritov z Francúzska i Nórska a získal svoje prvé zlato zo svetových šampionátov. Obdiv od kolegov však nie.

Loginov je totiž bývalý dopingový hriešnik a veľa súperov mu to nevie zabudnúť. V novembri 2013 mu našli v tele zakázané EPO, anulovali mu výsledky a dostal dvojročný trest s platnosťou do novembra 2016. Ten si odpykal a v sezóne 2016/2017 sa vrátil do kolotoča Svetového pohára, no tieň dopingového hriešnika nad ním visí doteraz.

V sobotu vyhral s čistou streľbou pred Francúzmi Quentinom Fillonom Mailletom (1. chyba, +6,5 s) a Martinom Fourcadeom (0, +19,5). Štvrté a piate miesto obsadili nórski bratia Tarjei (0, +22,5) a Johannes Thingnes Bö (1, +23,9).

Jeho najväčším kritikom je už dlhodobo práve Fourcade. Pred dvomi rokmi v Hochfilzene, keď Rusi získali bronz v mix štafete a Francúzi boli strieborní, Fourcade na protest proti Loginovovi odišiel z medailového ceremoniálu.

V sobotu si obaja sadli spoločne za stôl počas tradičnej tlačovej konferencie s medailistami a podali si ruky. Od Francúza to bol ústretový krok.

„Keď príde na otázky o dopingu, všetci odo mňa očakávajú, že sa vyjadrím. Každý vie, ako je táto téma pre mňa dôležitá a ako je pre mňa bolestivá. No tu v Anterselve máme krásne MS a mali by sme sa koncentrovať na športovú stránku,“ povedal.

Ostatní pretekári však svoje výhrady neskrývali. „Jeho víťazstvo má divnú pachuť, keďže už bol potrestaný za EPO a teraz má zase formu, ako z tých čias,“ citovala agentúra DPA nemeckého biatlonistu Arnda Peiffera. „Aj keď sa to nehovorí ľahko, dúfam, že je čistý,“ dodal.

Najtvrdší postoj zaujal Tarjei Bö. „Nemá právo tu byť. S jeho minulosťou, ktorú všetci poznáme, a so slabšími výkonmi, ktoré túto sezónu ukazoval, je trochu divné, že vyhral,“ uviedol pre portál nrk.no.

Ďalšie tresty pre Rusov

Loginov sa často vyhýba médiám, aj po zisku zlata ich ignoroval v mixzóne, no na tlačovej konferencii nechýbal. Po úvodných otázkach moderátora na preteky sa k slovu dostali žurnalisti a zasypali ho otázkami o dopingu.

„Neviem to presne, ale túto sezónu ma kontrolovali už 12 až 16-krát. Nedávno sme sa s manželkou presťahovali do väčšieho apartmánu a každý, kto má záujem, je vítaný a môže si pozrieť moju dennú rutinu, aby videl, že nerobím nič ilegálne. O nórskej kritike som nepočul, ale som otvorený rozprávať sa,“ odkázal kritikom.

Negatívne komentáre podporili aj sobotňajšie udalosti, ktoré sa odohrali pred Loginovovým triumfom. Medzinárodná biatlonová únia (IBU) totiž rozhodla o odobraní zlata zo Soči 2014 bývalému ruskému biatlonistovi Jevgenijovi Usťugovovi. Ten mal užiť látku na podporu rastu svalovej hmoty – ostirín.

V dôsledku toho anulujú všetky jeho výsledky od 27. augusta 2013 do konca sezóny 2013/2014. Usťugov bol na ZOH 2014 členom zlatej štafety, o medailu tak príde celé družstvo.

V sobotu potrestali aj členku zlatej štafety zo ZOH 2010 Svetlanu Slepcovovú, ktorú dištancovali na dva roky a diskvalifikovali jej výsledky z rovnakého obdobia ako Usťugovovi. Alexandra Pečenkina a Alexandra Černyševa potrestali už skôr. Usťugov sa proti verdiktu odvolá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v biatlone #Alexander Loginov #Anterselva 2020