Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slzy pod Triglavom. Vlhová má zlé spomienky a vysoké ciele

Iste máte vo svojom okolí človeka, ktorý nevie klamať telom. Na jeho tvári či pohyboch sa ihneď zračí šťastie či hnev. Patrí k nim aj alpská lyžiarka Petra Vlhová.

15.02.2020 07:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Keď vlani v Maribore spoločne s Mikaelou Shiffrinovou zvíťazili v obrovskom slalome, Slovenka žiarila šťastím. Neprekážala jej ani tlačenica na úzkom, no najvyššom stupni.

Neďaleko od druhého najväčšieho mesta Slovinska sa ozývala najskôr americká a potom slovenská hymna.

Niečo podobné sa mohlo zopakovať aj v dnešnom obrovskom slalome (prvé kolo o 10.00, druhé o tri hodiny) či klasickom slalome (10.15 a 13.45). Lenže z dvoch dôvodov sa tak nestane.

Najväčšia favoritka

Prvý je smutný. Shiffrinová po smrti otca Jeffa prerušila sezónu na dobu neurčitú. V Slovinsku sa podobne ako predtým v Garmisch-Partenkirchene neukáže, čo Vlhovú stavia v zajtrajších pretekoch do pozície najväčšej favoritky.

Štart najlepšej lyžiarky súčasnosti je otázny aj v budúcotýždňovom pokračovaní Svetového pohára vo švajčiarskej Crans Montane.

Druhý je organizačný. Po ôsmy raz sa stalo, že organizáciu Zlatej lisice (Zlatej líšky) – ako sa podujatiu už 56 rokov hovorí – prevezme od stotisícoveho mesta ani nie dvojtisícová obec Kranjska Gora.

„Nebola som z toho nadšená, ale takto to je. Radšej nech máme kvalitné preteky, ako keby sme sa mali trápiť,“ vravela Vlhová pre RTVS po pretekoch v Ga-Pa.

Po dvoch víkendoch na dlhých lyžiach – v Bansku a nemeckom stredisku absolvovala dovedna päť rýchlostných pretekov – si v priebehu týždňa opäť obula kratšie i dlhšie slalomové lyže.

„Rýchlostné disciplíny sú taká pohodička. Človek sa nemusí plašiť s prvým či druhým kolom, má na všetko viac času. Možno mi toto bude chýbať. Slalom aj obrák sú však moje srdcovky. Neviem sa dočkať,“ pripustila slovenská hviezda.

Pôjde na víťazstvo

Keď sa v Kranjskej Gore predstavila naposledy, kropil mokrú zem nielen vytrvalý dážď, ale aj slzy 24-ročnej Liptáčky. Na mieste, z ktorého vidieť ikonický Triglav – najvyšší vrch Júlskych Álp (2864 m.n.m.) je vyobrazený aj v štátnej vlajke Slovinska – obsadila najskôr v obráku deviate miesto.

V slalome však mala rovnaké ambície, ako aj pred dnešnými pretekmi. Vlhová sa už vtedy bez okolkov vyjadrila k tomu, aký výsledok by ju potešil.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Pier Marco Tacca
Petra Vlhová Petra Vlhová.

„Vždy chcem útočiť na prvé miesto.“

V januári 2018, kedy sa preteky konali v Kranjskej Gore naposledy, jej to nevyšlo. Pokazila prvé kolo, nabrala stratu na Shiffrinovú a dlho predýchavala nevydarenú jazdu. Až po pretekoch priznala, ako veľmi ju zmohla prvá jazda.

„Poplakala som si. Moja jazda bola katastrofálna. Mám obrovské rezervy, všetci to vidia. Musím na tom rýchlo zapracovať,“ pripustila vtedy s hrčou v hrdle.

Odvtedy pretieklo v neďalekej Sáve veľa vody. Mnohé sa zmenilo, z obrovských rezerv sú menšie či väčšie nedotiahnuté detaily. Ambície však aj napriek tomu zostávajú nemenné.

VIDEO: Trať Petry Vlhovej v Kranjskej Gore
Video

„Pôjdem na víťazstvo,“ hlásila Vlhová pred prvými z ostatných troch obrovských i klasických slalomov v prebiehajúcej sezóne.

Motivácia jej nechýba. Špeciálnu jej dodala aj súperka s najlepšou formou v ženskom kolotoči. Federica Brignoneová je v hre o niekoľko glóbusov a pred treťou Vlhovou má v celkovom hodnotení takmer dvestobodový náskok.

„Nechceli sme, aby sa nám v rýchlostných disciplínach vzdialila. Musíme v technických stratu zmazať,“ uzavrel asistent hlavného trénera Livia Magoniho Matej Gemza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní