Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spor lyžiarov. Žampa sa pustil do Falata, komentoval aj Zuzulovú

V tejto sezóne zatiaľ ani jeden slovenský reprezentant v kategórii mužov nebodoval v slalome v rámci Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach, ale na verejnosti sa už niekoľko dní pretriasa téma nedodržania tzv. striedavého štartu Adama Žampu a Mateja Falata. Základom sporu je fakt, že v pretekoch SP v slalome v rakúskych strediskách Kitzbühel a Schladming reprezentoval Slovensko Adam Žampa, hoci podľa Falata odvolávajúceho sa na pravidlá SLA mal mať právo štartu on.

10.02.2020 19:15
Žampa, Foto:
Adam Žampa (vľavo) a Matej Falat.
debata (18)

Výkonnostne slabší z oboch aktérov (Falatovi patrí v slalomovom poradí FIS bodov 115. priečka, kým Žampa je 54.) sa obhajoval tvrdením, že v schválenom súťažnom poriadku Slovenskej lyžiarskej asociácie je zmienka o tom, že ak je medzi pretekármi v danej disciplíne rebríčkový rozdiel menší ako sto miest, automaticky nastáva tzv. striedavý štart.

A to v prípade, ak pretekár vo dvoch súťažiach za sebou nezaboduje, čo bol prípad Adama Žampu. Falatov tím nepriamo obvinil šéftrénera mužov a zároveň Adamovho otca Tomáša Žampu, že zneužil svoju pozíciu a porušil súťažný poriadok tým, že viackrát za sebou uprednostnil na preteky SP svojho syna.

Adam Žampa. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Adam Žampa. Adam Žampa.

Skúsenejší a úspešnejší z oboch reprezentantov však tvrdí, že skutočnosť je iná, ako sa verejne prezentuje. Ani jeden zo Slovákov v predchádzajúcich slalomoch nebodoval, preto sa tréner Tomáš Žampa pred Kitzbühelom rozhodol uskutočniť kvalifikáciu.

V nej sa malo ukázať, kto je reálne lepší. Falatova strana tvrdí, že tento krok nemá oporu v súťažnom poriadku a návrh s kvalifikáciou prišiel len krátko pred pretekmi.

"Navrhovali sme, aby bola urobená zmena na kvalifikáciu a aby štartoval vždy podľa formy najlepší pretekár bez ohľadu na to, koľký v renkingu je, a zároveň spĺňa medzinárodné pravidlo FIS Top 150 pre možný štart v pretekoch Svetového pohára. Maťo Falat ma ako športovec sklamal.

Nesúhlasil s kvalifikáciou, ale odvolával sa na pravidlo, ktoré je staré a malo zmysel možno pred tromi rokmi. Maťovi som volal, sám sa mi priznal, že by chcel v slalome štartovať a že kvalifikácia je najobjektívnejšia, ale že on s ňou momentálne nesúhlasí," uviedol 29-ročný Adam Žampa na svojej facebookovej prezentácii.

Adam Žampa v tejto sezóne SP zatiaľ bodoval iba dvakrát v obrovskom slalome (dovedna 12 bodov za 27. a 23. miesto v Alta Badii, resp. Garmich-Partenkirchene), ale z historického hľadiska je aj v slalome oveľa úspešnejší ako Falat. Starší z bratov Žampovcov v minulosti dokonca vyjazdil druhé miesto v točivých disciplínach pre Slovensko.

"Získal som viac ako 500 bodov vo Svetovom pohári, bodoval som štyridsaťkrát, vyhral som Európsky pohár ako jediný Slovák v histórii a skončil som v najlepšej päťke na olympiáde. Ešte aj dnes som vo svetovom renkingu najvyššie zo Slovenska.

Prečo Maťo Falat, ktorý v pretekoch Svetového pohára štartoval presne tridsaťkrát a nezabodoval ani raz, nechcel dôjsť na kvalifikáciu?," položil rečnícku otázku Adam Žampa. Zároveň dodal, že sám oslovil Falata s tým, že kvalifikácia by bola najspravodlivejšia pre oboch na odhalenie ich momentálnej výkonnosti.

"Ten, kto by vyhral kvalifikáciu, mal by väčšiu šancu bodovať v pretekoch. A keď ten jeden z nás zaboduje v slalome, automaticky získavame druhé miesto pre Slovensko a môžeme súťažiť obaja.

Na to mi Maťo povedal, že on nevie, či ešte bude budúci rok lyžovať a že tento rok si zatiaľ nevyjazdil body na to, aby v budúcnosti vôbec spĺňal pravidlo štartu vo Svetovom pohári," uviedol Adam Žampa na vysvetlenie.

Piaty muž alpskej kombinácie a šiesty zo slalomu na ZOH 2014 v Soči na záver svojho statusu na sociálnej sieti skonštatoval, že sa mu nepáči, že Matej Falat chcel len využiť chybu v súťažnom poriadku a nechcel ako chlap dôjsť na kvalifikáciu.

"Je to naozaj potrebné? Je nás na Slovensku tak málo úspešných športovcov a úspešných ľudí zároveň, a namiesto toho, aby sme si našu krajinu urobili čo najlepšou a držali krok zo svetom, ničíme sa medzi sebou. Nemám v sebe nenávisť voči iným ani voči Maťovi v tomto prípade, aj keď ma skutočne nahneval.

Snažím sa robiť šport najlepšie, ako je v mojich silách. Dávam do toho všetku energiu a čas aj napriek zraneniam, ktoré ma ostatné štyri roky sprevádzali. Bojujem ďalej najčestnejšie a najzodpovednejšie ako viem tak, aby som sa vždy vedel pozrieť do očí čestne a úprimne všetkým," dodal Adam Žampa.

Matej Falat (27) sa už roky neúspešne snaží dostať do bodovanej tridsiatky v pretekoch Svetového pohára. Zatiaľ najvyššie to dotiahol v Európskom pohári na 9. miesto v paralelnom slalome v talianskom Kronplatzi na sklonku roka 2015.

Matej Falat na ZOH 2018 v juhokórejskom... Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Falat Matej Falat na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.

Pred troma rokmi na majstrovstvách sveta v St. Moritzi však výrazne pomohol slovenskému tímu k senzačnému druhému miestu v súťaži družstiev. Jeho stanovisko na aktuálnu tému štartov v pretekoch SP v slalome priniesol portál denníka SME.

"Vzhľadom na to, že sa žiadna kvalifikácia v záujme štartu lepšieho pretekára pred doterajšími súťažami Svetového pohára neuskutočňovala – najmä v Levi a Adelbodene, kde som mal záujem štartovať – chcem využiť svoje právo štartu na nasledujúcich pretekoch v zmysle súťažného poriadku.

Do budúcnosti sa budem veľmi rád zúčastňovať na kvalifikáciách pred pretekmi Svetového pohára, ak sa podmienky dohodnú pred začiatkom sezóny a kvalifikácie sa budú férovo uskutočňovať bez ohľadu na to, kto má podľa striedavého štartu na nasledujúcich pretekoch právo štartovať," znie stanovisko Mateja Falata.

Nepáčila sa mu ani kritika Zuzulovej

Adam Žampa: „Súčasná situácia hrozila už vlani. Vtedy ma trénoval muž Veroniky Velez-Zuzulovej Romain Velez, ktorý mi jasne povedal, že v prípade, že nezabodujem, bude kvalifikácia, aby štartoval vždy ten lepší! S touto najspravodlivejšou cestou súhlasili všetci tréneri, ktorí do športu vidia. Či už môj otec Tomáš Žampa, alebo Timotej Zuzula. O to viac nerozumiem komentáru Veroniky Velez-Zuzulovej, že je to nešportové správanie sa môjho otca! To, že navrhoval kvalifikáciu? A to, že dopredu mne aj Maťovi povedal, že pôjde ten lepší z kvalifikácie? To je nešportové?“

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Matej Falat