Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prebuďme sa z biatlonového sna. Konkurencia Slovensku uniká

Slovenský biatlon má za sebou ďalšie turbulentné obdobie. Zlato Anastasie Kuzminovej na MS, prelomová sezóna Paulíny Fialkovej či titul svetového šampióna v letnej verzii pre Martina Otčenáša. To boli udalosti, ktoré potešili expertov i fanúšikov.

04.02.2020 22:00
Ivona Fialková, Martin Otčenáš Foto: ,
Ivona Fialková a Martin Otčenáš počas odovzdávky na trati mixu dvojíc v Pokljuke.
debata (3)

Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Žabomyšie vojny vo vnútri Slovenského zväzu biatlonu (SZB) či chátrajúca koliesková dráha v Osrblí sú okolnosti, ktoré kazia radosť zo športových úspechov.

Napriek tomu existuje nádej na zmenu.

Problémový areál

Sľubuje ju nové vedenie SZB na čele s prezidentom Petrom Vozárom. Ten nahradil Tomáša Fuska, ktorého odvolali delegáti na novembrovom mimoriadnom valnom zhromaždení.

Vozára a jeho spolupracovníkov čaká náročná úloha. Ich predchodcovia totiž zanechali zväz v zlej finančnej kondícii. A to aj napriek tomu, že Kuzminová patrila roky medzi najlepšie biatlonistky sveta a z jej marketingového potenciálu sa dalo vyťažiť oveľa viac. Rovnaké platí aj o zlom nastavení a finančnom zabezpečení prevádzky Národného biatlonového centra v Osrblí.

„Súčasný dlh zväzu je približne štyristotisíc eur. Nevznikol výhradne za bývalého vedenia, ťahá sa už roky,“ vysvetľuje Vozár. „Dlh nezmizne hneď, máme dlhodobú víziu, ktorá sa nedá naplniť z roka na rok. Snažíme sa šetriť financie kde sa dá, zháňame nových sponzorov a partnerov. Zároveň znižujeme náklady zväzu. Ale tak, aby sa to nedotklo fungovania a prípravy športovej reprezentácie.“

Veľkým problémom pre zväz je areál v Osrblí. Prevádzka centra stojí 150-tisíc eur ročne. Nové vedenie sa snaží rozdeliť finančnú zodpovednosť na viacero subjektov.

Peter Vozár. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Peter Vozár Peter Vozár.

„Jedným z hlavných cieľov je vyrovnať sa s prevádzkou Národného biatlonového centra. Je pre nás finančne veľmi náročná. Ambíciou je, aby sa na fungovaní areálu podieľal aj vyšší územný celok alebo štát. Takto berieme peniaze deťom, mládeži, športovcom a dávame ich do prevádzky komplexu,“ pokračuje Vozár.

Podľa neho existuje aj alternatíva, že biatlonový zväz sa areálu zbaví.

„Určité rokovania na túto tému prebehli už za bývalého vedenia, my to chceme rozbehnúť naplno. Existuje niekoľko variantov. Buď sa samosprávny kraj bude podieľať na prevádzke alebo areál kompletne odovzdáme do užívania a správy vyššieho územného celku. Môže ho využiť aj na turistické a rekreačné účely,“ vysvetľuje nový šéf SZB.

Miliónová dotácia

Hoci sa do areálu pumpujú peniaze, výsledky príliš nevidno. Koliesková dráha, na ktorej sa trénuje letný biatlon, je v havarijnom stave. Pomôcť by mala dotácia milión eur, ktorú majú biatlonisti sľúbenú od štátu.

„Táto investícia nám veľmi pomôže. Chceme z nej predovšetkým realizovať rekonštrukciu, modernizáciu a ďalšie vylepšenie kolieskovej dráhy. Peniaze poslúžia aj na to, aby sme v Osrblí vybudovali nový zasnežovací systém. Ak sa to podarí, reprezentanti už nebudú musieť odchádzať na drahé sústredenia do zahraničia. Profitovať z toho budú, samozrejme, aj deti a mládež,“ vraví Vozár.

Nový šéf slovenského biatlonu má pripravené aj ďalšie projekty. Okrem Osrblia je prioritou aj výchova mládeže. Pomôcť by mala aj Anastasia Kuzminová.

VIDEO: V ktorej disciplíne na MS si Paulína Fialková najviac verí? Trápi ju ešte problémové koleno? Pozrite si video TV Pravda
Video

„Financie chceme smerovať aj na podporu mládeže. Bez talentov sa ďalej nepohneme. Vieme o tom, že máme niekoľko mladých šikovných reprezentantov. Pripravujeme kempy, na ktorých sa zúčastní aj Nasťa Kuzminová. Dostane na starosť niekoľko mladých pretekárov, ktorých bude trénovať, vylepšovať im techniku a podobne. Kempy budú prebiehať v domácich podmienkach,“ informuje bývalý slovenský reprezentant, ktorý ukončil súťažnú kariéru v roku 2007.

Na MS s vlastným lekárom

Vozár informoval o stave a víziách zväzu na spoločnej tlačovej konferencii s Paulínou Fialkovou, ktorá bude líderkou slovenského tímu na blížiacich sa MS v Anterselve (12. – 25. februára).

„Od Paulíny máme vždy tie najvyššie očakávania. Verím, že sa k nej na šampionáte pridá aj jej sestra Ivona. Ďalšie dve pretekárky by mali byť prínosom najmä v štafete,“ želá si šéf SZB.

Zatiaľ čo ženy majú reálnu šancu na úspech, u mužov by bol výraznejší výsledok veľkým prekvapením. Už dlhšie sa pohybujú vo výkonnostnom a výsledkom kŕči. V aktuálnej sezóne SP bodoval len Otčenáš, ktorý získal dva body za 39. miesto vo vytrvalostných pretekoch.

Paulína Fialková. Foto: TASR, Michal Svítok
Paulína Fialková Paulína Fialková.

„Ani nás, samozrejme, netešia výsledky mužskej reprezentácie. Mali by sme sa zobudiť z biatlonového sna, v ktorom žijeme. Mužské výsledky sú obrazom toho, kde sa slovenský biatlon aktuálne nachádza,“ tvrdí Vozár a pokračuje v kritickom tóne.

„Zaostávame za svetovou špičkou a v mnohých veciach sa k nej ani zďaleka nepribližujeme. V otázkach finančného, personálneho i technického zabezpečenia sa s najlepšími jednoducho nemôžeme porovnávať.“

Napriek chabej finančnej situácii zväz dokázal zabezpečiť reprezentantom želané podmienky na sústredeniach, ktoré Slováci pred MS absolvujú v Rakúsku a Taliansku.

„Rozšírili sme servisný tím, jeho súčasťou budú na šampionáte aj lekár a fyzioterapeut. Reprezentanti majú na sústredeniach komfortné podmienky, snažili sme sa urobiť maximum. Verím, že sa to podpíše pod ich úspešné výsledky,“ želá si Vozár.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí biatlonisti #Peter Vozár