Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrák z tieňa pomáhal aj Velez-Zuzulovej. Čo urobí trauma so Shiffrinovou?

Ošľahaný životom i nepríjemnými osudmi spoza štyroch stien nemocnice chcel šikovnej dcére odovzdať čo najviac zo skúseností.

04.02.2020 15:25
Jeff Shiffrin Foto:
Jeff Shiffrin bol vášnivý fotograf a spoločne s profesionálmi fotil dcéru.
debata (3)

Mikaela Shiffrinová si od otca Jeffa vypočula množstvo z nich. Najviac si však vzala srdcu nasledovné: „Buď slušná a predtým, ako niečo spravíš, sa dvakrát zamysli.“

Ďalších milých slov sa najlepšia alpská lyžiarka súčasnosti od milovaného otca nedočká. V nedeľu podľahol vážnym poraneniam hlavy.

Kamery neukázali jeho veľkosť

Podľa talianskeho denníka Gazzetta dello Sport 65-ročný anestéziológ z nemocnice vo Vaile spadol zo strechy domu v mestečku Edwards, kam sa s manželkou Eileen nedávno presťahovali. Po nehode ho previezli na kliniku v metropolitnej oblasti Denveru, kde skonal. Posledné hodiny pri jeho lôžku s ním strávili Mikaela, syn Taylor a manželka Eileen.

"Asi len čas pomôže Mikaele prekonať túto neočakávanú a veľkú stratu. Je mi to veľmi ľúto. Taká citlivá a milá osoba ako je ona… " povedala niekdajšia slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová.

Víťazka slalomu v Jasnej 2016 Mikaela... Foto: Lubos Pilc
Jasna slalom Vendy Holdener Mikaela Shiffrin Veronika Velez Zuzu Víťazka slalomu v Jasnej 2016 Mikaela Shiffrinová (v strede), s druhou Wendy Holdenerovou a treťou Veronikou Velez-Zuzulovou (vpravo).

Svetové lyžovanie si usmievavého chlapíka s fúzikmi pamätalo najmä vďaka nezvyčajnej láske ku fotografovaniu. Rád si pešo vyšiel do strmej časti pretekárskeho kopca a spoločne s profesionálmi fotil dcéru v akcii. Často na spoločných fotografiách celého tímu chýbal. Dôvod je jasný…

Cirkus z bielych svahov si však Jeffa Shiffrina zafixoval aj vďaka ochote pomôcť ostatným lyžiarkam pri zdravotných ťažkostiach. Skúsenosť s niekdajším lyžiarom má aj Velez-Zuzulová.

„Keď som raz mala problém s kolenom v USA, vybavil mi tam lekára. Postarali sa o mňa naozaj výborne. Bol to človek pracujúci v tieni. Nikdy ho nebolo tak vidieť ako napríklad Mikaelinu mamu, ktorá je súčasťou tímu. Bol pre dcéru veľmi dôležitý, to však kamery neukázali,“ zaspomínala si.

Kondolovala aj Vlhová

Shiffrinová potvrdila hroznú správu v pondelok na sociálnych sieťach, kde mu venovala krásne vyznanie.

„Naša hora, náš oceán, náš východ slnka, naše srdce, naša duša, naše všetko. Sme otrasení nečakaným odchodom môjho dobrosrdečného, milujúceho, starostlivého, trpezlivého a skvelého otca. Bude nám nesmierne chýbať,“ napísala Shiffrinová.

Sústrasť jej vyjadrili viacerí bývalí i súčasní lyžiari. Nechýbala medzi nimi ani Shiffrinovej rivalka Petra Vlhová.

„Miki, je mi veľmi ľúto tvojej strany. Myslím na teba aj tvoju rodinu. Buď silná,“ napísala Slovenka na instagrame.

Pre Američanku je to druhá rodinná strata v priebehu necelých štyroch mesiacov. V októbri 2019 vo veku 98 rokov skonala Shiffrinovej stará mama Pauline Mary Condronová.

Z náročného obdobia sa otriasla a naďalej vedie hodnotenie Svetového pohára s náskokom 270 bodov pred Taliankou Federicou Brignoneovou. Vlhová na treťom mieste zaostáva o 395 bodov.

Obe budú môcť stratu znížiť počas najbližšieho víkendu v Garmisch-Partenkirchene či o týždeň neskôr v Maribore. Shiffrinová prerušila sezónu, prvé podujatie vynechá, je možné, že aj to druhé.

"Presný čas jej návratu do diania vo Svetovom pohári je v tejto chvíli otázny,“ uvádza sa vo vyhlásení Amerického lyžiarskeho zväzu.

Návrat ako forma terapie

Podľa športového psychológa Petra Bielika sa takáto osobná trauma môže u vrcholových športovcov premietnuť v dvoch rovinách.

„Môže s nimi urobiť to isté, čo s každým iným. Prežívajú bolesť, pocit opustenia a ďalšie emócie. Na druhej strane, športovec – na rozdiel od bežnej populácie – nevyjde z rutiny tak jednoducho. Stále je sústredený na svoje ciele,“ vysvetlil.

Mikaela Shiffrinová s mamou Eileen a otcom... Foto: Profimedia
Mikaela Shiffrinová, Eileen Shiffrinová, Jeff Shiffrin Mikaela Shiffrinová s mamou Eileen a otcom Jeffom v marci 2017.

Bielik predpokladá, že to negatívne neovplyvní Shiffrinovej výkony.

„Môže to znieť čudne, ale mám skúsenosti s tým, že návrat do diania športovcom pomôže rýchlejšie prekonať bolesť. Zjednodušene povedané – je to akási forma terapie. Preskočia viaceré štádiá smútku, ktoré má bežná populácia. Nabitý program Shiffrinovej pomôže zalepiť ranu aspoň navonok. Tá vnútorná zostane,“ pokračoval.

Podľa Bielika je zmierovanie sa so stratou blízkeho človeka pre vrcholových športovcov do istej miery jednoduchšie. Mechanizmus prekonávania traumy je podobný ako v prípade, keď sa po páde z koňa čo najrýchlejšie vrátite do jeho sedla. Prináša to však aj úskalia.

„Športovci smútok neprežijú tak, ako by mali. V ich vnútri môže zostať akési neurčito a časom sa k negatívnym pocitom vracajú, lebo stratu blízkeho vnútro nedokáže ignorovať. Navonok sa môže zdať, že sa Mikaela vráti do Svetového pohára v pohode. Lenže vo vnútri bude súperiť sama so sebou. A tento boj neprekryjú víťazstvá ani body,“ doplnil Bielik.

Je pre mladú ženu náročnejšie vyrovnať sa so stratou otca ako napríklad pre muža v rokoch? „Je to individuálne. Dôležité je puto. Pokiaľ sa rodič podieľa na výchove i športovom raste, je bolesť znateľná. V takýchto prípadoch však môžu byť výkony športovcov akýmsi posolstvom k zosnulému človeku, ktorý ho odmalička sprevádzal. A teda aj extra motiváciou,“ uzavrel Bielik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Jeff Shiffrin