Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dostať sa na vrchol je ľahšie, ako sa tam udržať

Po ostatnom podujatí Svetového pohára v Pokljuke vyzerala, že má biatlonu plné zuby. Paulína Fialková (27) však už stihla zregenerovať a svoju pozornosť sústredí na blížiaci sa vrchol sezóny, ktorým bude nielen pre ňu svetový šampionát v Anterselve (12. - 25. februára).

31.01.2020 22:04
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Na Apeninskom polostrove ju čaká náročný program, ktorý obsahuje šesť pretekov počas desiatich dní. „Nesústredím sa na špecifickú disciplínu. Cítim, že je zo mňa kompletná pretekárka. Ak budem mať svoj deň a nakloním si šťastíčko, môžem uspieť na hociktorej trati,“ vraví slovenská biatlonová jednotka.

Oddýchli ste si po náročnom januárovom programe?

Áno, stihla som aj práčku (smiech). Počas piatich dní, čo som strávila doma, som mala len dva tréningy. Snažila som sa fyzicky i psychicky zregenerovať, lebo do konca sezóny ma čaká už len makačka. Treba vedieť si aj sadnúť na gauč, vyložiť nohy a trochu relaxovať.

Ako ste spokojná s doterajším priebehom sezóny?

Mám za sebou takmer dve tretiny sezóny. Nezačala sa najlepšie, hneď na prvých pretekoch v Östersunde som si poranila koleno. Vzhľadom na to som rada a vďačná za výsledky, ktoré sa mi podarilo dosiahnuť. Všetko sa nesie v pozitívnej atmosfére a na svetový šampionát sa veľmi teším. Som dobre pripravená, ešte nás čaká záverečné sústredenie v Rakúsku. Obertilliach poznám, cítim sa tam ako doma. Od začiatku kariéry som tam absolvovala množstvo tréningov.

Nechýba vám v porovnaní s minulým ročníkom viac pódiových umiestnení?

Každá sezóna sa ladí smerom na vrchol – či už sú to MS alebo olympiáda. Vlani bolo aj pre mňa prekvapenie, ako sa mi darilo. V každom športe, nielen v biatlone, platí, že dostať sa na vrchol je ľahšie, ako sa tam udržať. Myslím si, že výkonnosť mám stabilne na vysokej úrovni, ale nepodarilo sa mi ju pretaviť do toľkých pódiových umiestnení ako vlani. Ešte však nie je neskoro. Pre úspech na MS urobím spoločne s tímom maximum. Biatlon je však nevyspytateľný, preteky ovplyvňuje množstvo faktorov a maličkých detailov. Nie vždy najrýchlejší bežec a najpresnejší strelec získa zlatú medailu.

Neubíja vás psychicky fakt, že stále čakáte na vytúžené premiérové víťazstvo na vrcholnej scéne?

Moje ambície sa nezmenili a zostávajú na najvyššej úrovni. Urobím maximum pre to, aby sa mi prvé miesto podarilo práve na MS. Bude to, samozrejme, náročné. Svetová špička je vyrovnaná, je v nej množstvo výborných pretekárok.

Paulína Fialková. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Fialková Paulína Fialková.

Trápi vás ešte problémové koleno?

Nie je úplne stopercentné a možno už ani nikdy nebude. Stále s ním treba pracovať a cvičiť každé ráno. Spoločne s fyzioterapeutom sa snažíme, aby noha zvládla tréningovú a súťažnú záťaž. Zatiaľ to ide veľmi dobre.

Do začiatku MS zostávajú necelé dva týždne. Čo všetko sa dá v tréningu ešte vylepšiť?

Máme za sebou dlhé súťažné obdobie, počas ktorého sa netrénuje, respektíve robia sa len udržiavacie tréningy. Príprava je zameraná na návrat do tréningového tempa. To znamená nabrať trochu sily, rýchlosti a kondičky. Je to súbor tréningov, ktorý by ma mali doviesť k tomu, aby som v daný deň bola stopercentne pripravená na dané preteky. V januári som absolvovala tri podujatia Svetového pohára za tri týždne. Cítim, že potrebujem doladiť malé detaily. A neplatí to len po fyzickej, ale aj po psychickej stránke.

Vyhovuje vám dejisko MS, ktoré leží v nadmorskej výške 1600 m?

Anterselva bude ťažký oriešok. Nielen pre mňa, ale aj pre ostatné pretekárky. Zvyčajne je tam krásne, slniečko vám dobyje energiu. Na to sa teším. Problém však bude spomenutá výška. Preto cestujeme do Obertilliachu, ktorý je hodinku cesty od dejiska šampionátu a má aj podobné podmienky.

V čom sa ďalšie špecifiká Anterselvy?

Trate sú tiahle, nemajú žiadne prudké stúpania či zjazdy. Znamená to, že na každom metri sa musí makať, nie sú tam miesta na vydýchanie sa. Ani na strelnici to nebude jednoduché. Nasleduje po krátkom stúpaní, pred streľbou nebude čas na výrazné zníženie tepovej frekvencie. Niekedy sa tam zvykne točiť vietor, takže dúfam v dobré počasie.

Paulína Fialková na tlačovej konferencii pred MS. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Paulína Fialková Paulína Fialková na tlačovej konferencii pred MS.

Organizátori hlásia množstvo vypredaných vstupeniek. Budete mať počas pretekov čas vnímať divácku atmosféru?

Nie je to uzavretý kotol ako napríklad v Novom Meste na Morave. Podporu fanúšikov je však cítiť aj v Anterselve. Treba sa ale v prvom rade sústrediť na vlastný výkon a nie pozerať sa doľava-doprava. Vtedy hrozí narušenie koncentrácie.

S akým mentálnym nastavením pocestujete do Talianska?

Snažím sa nahovoriť si, že sú to preteky ako každé iné. A je to tak – konkurencia je rovnaká, stredisko poznám z minulých sezón. Chcem byť v takom nastavení, že je to rovnaké podujatie ako všetky iné v seriáli Svetového pohára.

Absolvujete všetky preteky alebo sa budete sústrediť len na vybrané disciplíny?

Bude to náročné. Počas desiatich dní je na programe šesť pretekov. Rozhodnutie padne po porade celého tímu. Ešte máme čas, najpravdepodob­nejšie o tom rozhodneme až v dejisku šampionátu.

VIDEO: V ktorej disciplíne na MS si Paulína Fialková najviac verí? Trápi ju ešte problémové koleno? Pozrite si video TV Pravda
Video

V ktorej disciplíne sa cítite najsilnejšia?

V každej sezóne mi ide dobre iná disciplína. Aktuálne by som povedala, že najlepšie sa cítim v šprinte. Možno to na šampionáte bude úplne inak a vyjde mi iná disciplína. Vôbec by som sa nehnevala (úsmev). Na záverečnom sústredení sa však nebudem sústrediť len na rýchlostné preteky. Ak by to v ňom nevyšlo, v programe MS sú aj iné disciplíny.

Postavíte sa aj na štart štafiet?

V ženskej štafete ma nemá kto nahradiť… Čo sa týka mixov, uvidíme. Bude záležať na tom, ako sa budem cítiť.

Ktoré pretekárky budú patriť medzi vaše najväčšie súperky?

Vrchol sezóny – či už je to olympiáda alebo MS – je veľmi špecifický. Zvykne na ňom zažiariť aj pretekárka, ktorá sa počas sezóny nepohybuje v absolútnej špičke. Na vysokej úrovni teraz jazdí Hanna Öbergová. Líderka SP Tiril Eckhofová bola trochu chorá, takže uvidíme, ako sa pripraví. Lisa Vittozziová opäť začala jazdiť to, na čo sme boli od nej zvyknutí. O najvyššie priečky budú chcieť, samozrejme, zabojovať aj ďalšie pretekárky.

Novinkou v slovenskom tíme bude lekár. Vnímate jeho príchod pozitívne?

Ak budem mať problém, nebudem sa musieť obrátiť na ukrajiných či poľských doktorov, ktorí nám pomáhali doteraz. Pre mňa je to veľmi vítaná zmena. Som rada, že Slovenský zväz biatlonu sa takto rozhodol, pretože lekár by mal byť pravidelnou súčasťou tímu. V každých pretekoch podávame maximum, imunita sa oslabuje. Mať doktora po ruke je pre veľké tímy samozrejmosť.

Sústredíte sa aj na to, aby ste pred začiatkom šampionátu nedostala nádchu, chrípku či inú chorobu?

Samozrejme. Snažím sa vyhýbať miestam, kde by sa mohla kumulovať infekcia či vírusy. Avšak netreba to preháňať, pretože keď sa človek niekedy snaží až príliš, obráti sa to proti nemu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #MS 2020 v biatlone