Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Livio si všetko vybojoval drinou. Vďaka nej môže byť Vlhová najlepšia

Od jej najväčšieho triumfu kariéry ubehli už viac ako tri dekády. Aj napriek tomu si naň Paoletta Magoniová (55) spomína viac než dobre. Mladšia sestra trénera Petry Vlhovej Livia si okrem víťazstva v slalome na olympiáde 1984 v Sarajeve pamätá vstávanie i ťažké zaspávanie.

29.01.2020 22:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#AccaddeOggi ... ~~~ Compie oggi 54 anni colei che vinse il primo oro olimpico femminile italiano nello sci olimpico! ⛷ ~ Stiamo parlando di Paola Magoni, soprannominata "Paoletta". Pensate che la campionessa aveva solo 15 anni quando vinse le sue prime medaglie ai campionati italiani... un vero talento! ~~~ Il 17 Febbraio del 1984 fu quindi un giorno memorabile per l'ex sciatrice alpina italiana... si affermò nello slalom speciale nei XIV Giochi olimpici invernali di Sarajevo, portando a casa non solo una vittoria in ambito sportivo, ma anche una soddisfazione e affermazione personale. ~ ~ ~ ~ #PaolaMagoni #Magoni #PaolettaMagoni #woman #sport #sci #skiing #champiom #Olimpiadi #OlimpicGames #Sarajevo

Príspevok, ktorý zdieľa Bocconi Students for Sport Mgt (@bssportmanagement),

„Petra má predpoklady na to, aby to tiež zažila. Veľmi im to s Liviom prajem. Zaslúžia si to,“ vraví rodáčka zo Stelvia.

Nechýba vám niekedy lyžiarsky kolotoč a ruch okolo neho?

Už je to dávno, čo moje lyžiarske časy pominuli. Je škoda, že sa skončili priskoro. Nič však neľutujem, bolo to krásne obdobie môjho života. Vážim si to. A po mojej pretekárskej kariére som sa musela vrátiť do normálneho života. Som celkom spokojná s tým, čo som dosiahla v športe, ktorý milujem. Natoľko, že som pri ňom zostala.

Prečo ste skončili priskoro? Museli ste alebo chceli?

Niekedy ľutujem, že som skončila tak skoro. Lenže človek musí ísť ďalej a neobzerať sa minulosťou. Zrejme to tak malo byť.

Čomu sa momentálne venujete?

Pracujem pre veľkú sieť športových potrieb. Starám sa o sortiment pre zimné športy: alpské i bežecké lyžovanie a horolezectvo. Je to veľmi náročné, ale dá sa to zvládnuť.

Keď sa obhliadnete za kariérou, je najväčším úspechom triumf v slalome na olympijských hrách v Sarajeve 1984?

Jednoznačne. Bol to vrchol mojej kariéry. Deň, na ktorý nikdy nezabudnem. Pamätám si každú chvíľu. Od zobudenia sa, po nástrahy trate až po noc, počas ktorej som nemohla zaspať.

Splnili ste si veľký športový sen?

Každý športovec sa chce dostať na olympiádu. Vyhrať ju je skvelé. Rada si spomínam aj na Majstrovstvá sveta v Bormiu 1985. V slalome som predviedla jeden z najlepších výkonov kariéry. Bronz na domácej pôde ma veľmi potešil.

Prečo ste sa rozhodli pre lyžovanie?

Išlo mi to. Hneď pri prvých pretekoch som dokázala zdolať aj niekoľkých chlapcov a bolo rozhodnuté. Otec tvrdo pracoval, aby sme sa všetci súrodenci mohli vydať po ceste, ktorú sme si vysnívali.

Je pravda, že váš brat Livio zdelil spomínanú otcovu pracovitosť?

O tom niet pochýb. Vždy sa všetci radi stretneme a robíme niečo spoločne. Šport dal našim životom veľa a stále sa mu venujeme. Viedol nás k skutočným hodnotám života – pokore, čestnosti a úprimnosti. Držíme sa ich dodnes.

Pomáha Liviova nátura perfekcionistu aj Vlhovej?

To, čo s ňou musí robiť preto, aby bola najlepšia, je veľmi náročné. On sa toho však nebojí. Je na drinu zvyknutý a zjavne si s Petrou sadli. Obaja sa chápu a prináša to výsledky. Livia – bez ohľadu na to, že je mojím bratom – považujem za jedného z najlepších trénerov súčasnosti.

V čom tkvie jeho úspech?

Ako som spomínala – v tvrdej práci. Všetko si ňou vybojoval a získava si vďaka nej rešpekt. Presne vie, ako z Vlhovej spraviť najlepšiu na svete a pôjdu za tým s maximálnym úsilím. Petra len musí dodržiavať jeho rady a ísť naplno.

Lenže v technických disciplínach čelí veľkej súperke. Čo hovoríte na Mikaelu Shiffrinovú?

Je najlepšou slalomárkou histórie i súčasnosti. Nehovoria o tom len štatistiky, ale aj technika a mentálna sila. Je radosť sledovať, ako zvláda oblúky i neustály tlak, ktorý súvisí s jej momentálnym statusom najväčšej lyžiarskej hviezdy.

Petra Vlhová s Liviom Magonim po víťazstve v... Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Petra Vlhová, Livio Magoni Petra Vlhová s Liviom Magonim po víťazstve v Záhrebe.

V čom sa jej Vlhová môže vyrovnať?

V obchode, kde pracujem, máme počas pretekoch Svetového pohára stále zapnuté televízory. A keď nie som v práci, pozriem si Vlhovú aj doma. Je radosť sledovať ich vzájomný súboj. Ženské lyžovanie ho potrebovalo. Nemyslím si, že sa k Shiffrinovej niekto priblížil tak, ako momentálne Vlhová.

Priblížiť a vyrovnať sa nie je to isté…

Petra urobila veľký mentálny progres. Naďalej sa musí presviedčať, že dokáže robiť veci lepšie, ako Mikaela. Verím, že si uvedomuje svoj obrovský potenciál a to nielen v technických disciplínach, ale aj v rýchlostných. A samozrejme musí chápať, že Shiffrinová nie je marťan. Hoci dominuje, je tiež len človekom s emóciami ako každý iný.

Čelia obe väčšiemu tlaku ako napríklad vy a vaše súperky v 80. rokoch minulého storočia?

Nie. Tlak zostal rovnaký. Aj vtedy sme chceli viac pracovať a vďaka tomu napredovať. Pokiaľ to športovec nerobí, veľmi ťažko uspeje. Súčasné lyžovanie sa však výrazne odlišuje od toho, v ktorom som súťažila ja.

Napríklad?

Lyžiarky sú omnoho silnejšie. Mám pocit, že vtedy to bolo viac o technike, teraz rozhoduje skôr fyzická pripravenosť. Aj ekonomické možnosti sú niekde inde. O súkromných tímoch, ktoré sú momentálne bežné, ste mohli azda iba snívať. Lenže ciele a chuť po víťazstvách sa nemenia. A nezáleží či máte dvoje lyží alebo tridsať párov.

Livio už vyhral vo svojej trénerskej kariére všetko okrem olympijskej medaily. Podarí sa mu ju získať?

Petra na to má predpoklady. Musí však naďalej tvrdo pracovať a neuspokojiť sa. Prajem im obom aby sa cenného kovu dočkali. A rovno zlatého. Ako ja.


KVÍZ: Čo viete o Petre Vlhovej?

Na tom, že Petra Vlhová je famózna športovkyňa sa zhodneme snáď všetci. Sledujete jej športovú kariéru? Otestujte svoje vedomosti v našom kvíze a máte šancu vyhrať 2 denné skipasy v hodnote 30 € do lyžiarskeho strediska Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. Súťaž trvá do 7.februára 2020. Stačí, ak odpoviete správne na všetky naše otázky. Výhercov vyžrebujeme najneskôr v pondelok 10. februára 2020. Žrebujeme až 10 z vás!

*Skipasy sú platné do 8.3. 2020 a môžete ich použiť v ľubovolnom termíne do konca platnosti.

Petra Vlhová.

Ak by ste si nevedeli poradiť s niektorou z otázok, pripravili sme si pre vás nápovedy. Správne odpovede nájdete tu:

1. otázka, 2. otázka, 3. otázka, 4. otázka, 5. otázka, 6. otázka, 7. otázka, 8. otázka, 9. otázka, 10. otázka

Výhercovia

Martina O., Košice; Štefan A., Bytča; Igor P., Trenčín; Anna P., Sedliská; Ivan Š., Veľký Krtíš; Peter K., Topoľčany; Matej B., Rosina; Bernadeta Z., Olcnava; Dana M., Podbrezová; František Č., Veľká Lehota

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Livio Magoni #Paoletta Magoniová