Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová už dýcha na chrbát Hirscherovi. V mojej jazde bol aj risk, vraví

Nezvyčajne dlho až 26 dní čakala Mikaela Shiffrinová na triumf v pretekoch Svetového pohára. Počas predĺženého súťažného víkendu však dlhodobá slalomová kráľovná ukázala svoju veľkosť aj na dlhých lyžiach.

26.01.2020 13:20
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová po triumfe v Bansku.
debata (1)

Z troch podujatí SP v bulharskom Bansku si odniesla dve víťazstvá a jedno štvrté miesto. Takúto skvelú bilanciu dosiahla v sérii rýchlostných disciplín po prvý raz v kariére.

Po piatkovom triumfe v zjazde 24-ročná Američanka pridala aj nedeľňajší v super G na prakticky identickej, iba o 200 m kratšej trati. V super G, ktorý mal viaceré pasáže s parametrami obrovského slalomu, zvíťazila o 29 stotín sekundy pred Taliankou Martou Bassinovou. Jej slovenská vyzývateľka Petra Vlhová sa v cieľovom svahu nevyhla chybe a napokon brala šieste miesto s mankom 1,13 s.

Super G v Bansku s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli super G v Bansku.

„Moja jazda bola aj s trochou risku. Jazdila som agresívne a využila som výborný podklad aj celkovo vyhovujúce podmienky. Také trate ako tá dnešná, mám veľmi rada,“ vyznala sa Mikaela Shiffrinová po pretekoch. Fenomenálna Američanka mala aj šťastie, keďže jej veľká talianska rivalka Federica Brignoneová z líderskej pozície spadla a kĺzala sa dolu svahom až do ochrannej siete. Podľa prvých informácií vyviazla bez väčších zranení.

„Fede si počínala veľmi dobre. Videla som jazdu Marty Bassinovej a vravela som si, že vyzerala na trati veľmi dobre. Aj od Federicy som očakávala odvážnu rýchlu jazdu. Vedela som, že je hladná po víťazstve a veľmi motivovaná. Momentálne lyžuje úžasne. Napokon to dopadla tak, že ona mala smolu a ja šťastie,“ uviedla Shiffrinová.

Obhajkyňa veľkého glóbusu z ostatných troch sezón opúšťa Bansko so ziskom 250 bodov a celkový súčet vo Svetovom pohári zveľadila na 1225 bodov. Svoj náskok pred Brignoneovou zvýšila na 370 a pred Vlhovou na 395 bodov. Shiffrinovej šieste víťazstvo v tejto sezóne má aj historické parametre.

Celkovo zaznamenala 66. triumf v pretekoch o krištáľové glóbusy a už len jedno víťazstvo jej zostáva na vyrovnanie Rakúšana Marcela Hirschera. Ten svojich 67 triumfov už zrejme nezvýši, keďže pred touto sezónou oficiálne ukončil kariéru.

V absolútnom historickom poradí najúspešnejších zjazdárov oboch pohlaví sú pred Shiffrinovou aj jej krajanka Lindsey Vonnová s 82 a Švéd Ingemar Stenmark s 86 víťazstvami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní