Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Skvelú Vlhovú o triumf obrala chyba: Musím si zvyknúť na rýchlosť

Odvážny plán trénera? Žiaden problém! Už neraz sa potvrdilo, že Petra Vlhová miluje výzvy, rýchlosť i skoky. Všetky tri aspekty včerajších pretekov v Bansku si do sýtosti užívala. A bol z toho jej najlepší výsledok v zjazde vo Svetovom pohári.

24.01.2020 11:22 , aktualizované: 12:08
debata (20)
Petra Vlhová v cieli zjazdu v Bansku. Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / Profimedia
Petra Vlhová Petra Vlhová v cieli zjazdu v Bansku.

„Išla som na hrane rizika. Nakoniec je z toho šieste miesto. Som šťastná, ale úprimne – išla som na víťazstvo,“ povedala v cieli pre RTVS. Za šiestu priečku získala do celkového hodnotenia Svetového pohára 40 bodov.

Jej kouč Livio Magoni pritom pred trojicou pretekov – v sobotu je na programe ďalší zjazd (10.15) a v nedeľu superobrovský slalom (9.15) – stanovil za cieľ zisk 50 bodov.

„V rýchlosti sa cíti veľmi dobre,“ vravel ešte pred pretekmi pre Pravdu taliansky tréner.

Všetko sa jej mihalo pred očami

Pri Vlhovej momentálnej výkonnosti v technických disciplínach sa nestáva často, že príjemne prekvapí. Lenže v premiérovom štarte v dlhších a náročnejších oblúkoch sa jej to podarilo. Aj napriek tomu však cieľavedomá Liptáčka nebola v cieli spokojná.

„Išla som omnoho lepšie ako vo štvrtkovom tréningu. Tam, kde som mohla ísť rýchlejšie, som sa o to snažila. V spodnej časti som však spravila veľkú chybu. Mala som vysokú rýchlosť a všetko sa mi mihalo pred očami. Nevedela som na to reagovať tak, ako viem,“ nehľadala výhovorky Vlhová.

Na výborne pripravenú trať sa vybrala s číslom 32. Už od začiatku sa na medzičasoch držala natesno s líderkou Shiffrinovou. Na poslednom dokonca viedla o dve stotiny sekundy.

Prípadný útok na víťazstvo však zmarila veľká chyba na jednej z posledných z 32 brán. Vlhová nezvládla poslednú z technických pasáží na trati a ledva sa vtesnala do nasledujúcej brány. Na spomínanom úseku stratila na Shiffrinovú viac ako sekundu (celkovo 1,03).

Mikaela Shiffrinová v cieli zjazdu v Bansku. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v cieli zjazdu v Bansku.

„Bolo to ťažké. Už som si myslela, že nezvládnem vytočiť a vypadnem. Naozaj ma mrzí tá chyba. Vo štvrtkovom tréningu som to prešla excelentne, ale dnes som spravila chybu. Musím si na rýchlosť trochu zvyknúť. Musím vedieť lepšie reagovať, lebo cítim, že mám na víťazstvo,“ pokračovala Liptáčka.

Náročná trať jej vyhovovala

Dvadsaťštyriročná reprezentantka si aj napriek tomu, že sa v tréningovom procese primárne nevenuje rýchlostným disciplínam, pripísala v bulharskom stredisku skalp hneď niekoľkých hviezd na dlhých lyžiach – Tiny Weiratherovej, Ester Ledeckej, Corinny Suterovej či Ilky Štuhecovej.

Vlhová si myslí, že kľúčom k úspechu bola technickejšia trať s viacerými nerovnosťami.

„Je veľmi náročná, ale asi mi to vyhovuje. Keby to bolo postavené trošku ľahšie a rovnejšie, nevedela by som ísť tak dobre. Je to zatočené a v rýchlosti, čo je pre mňa super trať aj kopec,“ skonštatovala.

Viaceré pretekárky mali problémy okrem technickej trate aj s viditeľnosťou. Vlhová k nim však nepatrila.

„Mala som šťastie, lebo som štartovala neskôr. Mne to hralo do karát. Viditeľnosť pre prvé pretekárky nebola najlepšia,“ doplnila Vlhová.

Vo víkendových pretekoch sa bude opäť snažiť dosiahnuť podobný výsledok ako v piatok. „Musím sa koncentrovať a dať do toho všetko, aby som dosiahla dobrý výsledok,“ uzavrela Vlhová.

SP v Bansku:

Ženy – zjazd: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:29,79 min, 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,18 s, 3. Joana Hählenová (Švaj.) +0,23, 4. Elena Curtoniová (Tal.) +0,32, 5. Marta Bassinová (Tal.) +0,36, 6. Petra Vlhová (SR) +1,03, … 18. Ilka Štuhecová (Slovin.) +2,36, 20. Ester Ledecká (ČR) +2,55

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 19 zo 40 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1075 bodov, 2. Federica Brignoneová (Tal.) 795, 3. Petra Vlhová (SR) 766, 4. Wendy Holdenerová 493, 5. Marta Bassinová (Tal.) 460, 6. Michelle Gisinová (Švaj.) 405

Poradie v hodnotení zjazdu (po 4 z 9 pretekov): 1. Corinne Suterová (Švaj.) 243 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 206, 3. Ester Ledecká (ČR) 193, … 23. Petra Vlhová (SR) 40

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní