Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová sa zbavila slovenského zvyku. Bol to kľúčový ťah

Vynikajúci prelom rokov v podaní Petry Vlhovej ju neprekvapil. Pre niekdajšiu slovenskú reprezentantku Janu Gantnerovú ml. (30) bolo len otázkou času, kedy Liptáčka formu pretaví do víťazstiev.

23.01.2020 21:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (14)

„Už v Levi ukázala výbornú fazónu. Verím, že ju potvrdí aj v rýchlostných disciplínach,“ vra­ví.

Vlhová zvládla prelom rokov omnoho lepšie ako v minulosti. Kde hľadať recept na jej úspech?

Možno v prvých pretekoch sezóny bol vidieť kondičný deficit, ale potom prišlo Levi. Som presvedčená, že keby prišla do cieľa slalomu, vyhrala by. Bohužiaľ, jej pád nemá nič spoločné s formou či restami. Odvtedy si udržiava stabilnú výkonnosť bez výkyvov.

Čomu to pripisujete?

Psychickej pohode, ktorú jej vytvára okolie. Na preteky s ňou začal chodiť aj priateľ, čo iste zohráva svoju rolu. Na Vianoce sa zbavila aj typického slovenského zvyku a strávila ich v Taliansku, kde mala super podmienky na prípravu.

Typického slovenského zvyku? Čo tým myslíte?

Chodiť navštevovať rodinu. Počas vianočných sviatkov sa sústredila len na tréning. Bol to kľúčový ťah, lebo po nich začala jazdiť ako ešte nikdy. Už v Lienzi ukázala svoju silu. Víťazstvá v Záhrebe, Flachau i Sestriere to len potvrdili.

Ako veľmi sa môže pohoda v partnerskom vzťahu premietnuť do istoty na lyžiach?

Poriadne. Je to prirodzené. Keď človek má v tom druhom podporu a má ho neustále pri sebe, nič mu nechýba. A to sa ukáže aj na svahu.

Budú tri víťazstvá mentálnou vzpruhou pred trojicou rýchlostných disciplín?

S víťazstvami sa sebavedomie naberá omnoho rýchlejšie. Petra začala jazdiť prvé kolá a nerobila kiksy. To je veľký krok vpred. Obzvlášť v rýchlostných disciplínach, kde neexistuje možnosť opravy v druhej jazde.

Ako si s traťou v Bansku poradí?

Jazdila som tam obrovský slalom a čo si 15 rokov dozadu pamätám, nie je to náročná trať. Má členitý charakter, je úzka a väčšina z nej je zahalená do tieňa. Petra je rýchla. Nebojí sa. Má obrovský potenciál. Potrebuje len dobrý pocit a ten sa dá v rýchlostných disciplínach získať len tým, že ich jazdíte.

Kde sú Vlhovej najväčšie devízy v rýchlostných disciplínach?

Rada jazdí na motorke a je zvyknutá na rýchlosť aj skoky. Neprekvapia ju, nebojí sa ich, nemá pred nimi rešpekt. Má aj telesné predpoklady na to, aby tlaky a sily počas jazdy zvládla.

Vlhovej tréner Livio Magoni chce získať 50 bodov, pomýšľa aj na víťazstvo. Je to reálne?

Livio si tradične dáva vysoké ciele. Otázkou zostáva, či jej tieto preteky nemôžu niečo vziať z formy, ktorú má v technických disciplínach.

Môže sa to stať?

Petrina jazda v točivých disciplínach je dynamická. Rýchlostné jej niečo z tej dynamiky môžu vziať.

Petra Vlhová si po víťazstve robí selfie s... Foto: TASR, Martin Baumann
Rakúsko SR nočný slalom ženy SP 2. kolo Petra Vlhová si po víťazstve robí selfie s fanúšikmi.

Rivalite so Shiffrinovou dodala nový rozmer aj kauza údajného natáčania Shiffrinovej tréningov zo strany Vlhovej tímu. Čo si o tom myslíte?

Príde mi to detinské. Mikaela má nejaký vnútorný problém, čo sa prejavuje od začiatku sezóny. Okrem Killingtonu to nie je Shiffrinová, na akú sme zvyknutí. Z môjho pohľadu sa mi zdá, že aj na štarte býva nervóznejšia. Robí viac chýb. Mám pocit, že celá kauza je vyvrcholením Shiffrinovej frustrácie z toho, že jej Petra dýcha na chrbát.

Spomínate si aj vy na časy, kedy sa tréningy či jazdy pretekárok natáčali?

Špionáž sa robila stále, nik však z toho nerobil haló. Hoci Magoni povedal, že to nerobil, ja si pamätám niečo iné. Ešte keď trénoval Slovinku Tinu Mazeovú natáčal konkurentky. Je to súčasť prípravy a taktiky. Nevidím na tom však nič zlé, ani senzačné. Celá kauza je hlúposť, k ničomu takému vôbec nemalo dôjsť.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jana Gantnerová #zjazd #Svetový pohár v alpskom lyžovaní