Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jej druhé meno je konzistentnosť. Fialkovej triumf sa blíži

Trpezlivosť ruže prináša. Niekomu aj fialky.

22.01.2020 05:00
Paulína Fialková, Hanna Solaová Foto: ,
Paulína Fialková pred Bieloruskou Hannou Solaová v stíhacích pretekoch v Ruhdoldingu.
debata

Štyri druhé miesta, rovnaký počet tretích priečok. Taká je kariérna bilancia Paulíny Fialkovej vo Svetovom pohári. Hoci víťazstvo pri jej mene stále chýba, rozhodne od neho nie je ďaleko. Slovenská biatlonová jednotka potvrdzuje stúpajúcu formu v tej najdôležitejšej časti sezóny. Pred vrcholom roka, ktorým budú majstrovstvá sveta v Anterselve, ju čaká ešte jedno podujatie Svetového pohára.

V slovinskej Pokljuke sa pôjdu jej obľúbené disciplíny – vytrvalostné preteky na 15 km (piatok) a preteky s hromadným štartom na 12,5 km (nedeľa).

Pochvala od súperky

Jedno nemecké stredisko jej neprialo, v druhom zažila najlepší týždeň v sezóne. Z Oberhofu pred dvoma týždňami odchádzala rozladená.

V pretekoch s hromadným štartom sa do polovice trate držala medzi najlepšími. Potom však prišiel moment, na ktorý nie sú fanúšikovia v jej prípade zvyknutí. Na stojke minula všetkých päť terčov a musela krúžiť dlhých 750 m na trestnom okruhu.

Na zlyhanie ale rýchlo zabudla. V Ruhpoldingu najskôr predviedla šprint s čistou streľbou a výborné výkony vyšperkovala striebrom v stíhačke.

Jej stabilita je obdivuhodná. V doterajších desiatich individuálnych štartoch aktuálnej sezóny vybojovala až päť umiestnení v najlepšej šestke a ďalšie dve v top desiatke.

„Je veľmi stabilná, čo sa týka umiestnení na malom pódiu, čiže v najlepšej šestke. Ak bude pokračovať na takejto úrovni, prídu aj ďalšie pódiové miesta medzi tromi najlepšími,“ pochválila Slovenku jej švédska súperka Hanna Öbergová do kamery RTVS.

Fialková sa pravidelne umiestňuje v špičke aj napriek tomu, že ju obmedzuje boľavé ľavé koleno. Zranenie si privodila na tréningu už na začiatku sezóny.

Druhé miesto Paulíny Fialkovej v Ruhpoldingu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Sprava druhá Paulína Fialková, víťazka Tiril...

„Koleno je v poriadku, keďže môžem súťažiť na takom vysokom leveli. Ale treba s tým stále pracovať. Problém tam je a pretrváva. Ak by som pravidelne necvičila, zrejme by sa to zhoršilo,“ priznala.

Dva ciele

Ruhpolding jej vyšiel výborne. Minula len dva z 30 terčov (93-percentná úspešnosť), v šprinte mala ôsmy a v stíhačke dvanásty najlepší čas.

Okrem triumfu v SP má pred sebou aj ďalšiu métu – vybojovať medailu na MS. Šampionát v Taliansku sa začína už o tri týždne.

Fialkovej tréneri Anna Murínová a Martin Bajčičák tomuto cieľu podriadili aj časť letnej prípravy. Anterselva leží vo vysokej nadmorskej výške viac ako 1600 m, komplikácie robí pretekárkam aj kopcovitý príjazd na strelnicu.

„Nie je ľahké pripraviť zverenca na daný vrchol sezóny. Avšak Fialkovej tím ukázal, že to dokáže. Paulína mala na dosah medailu už na vlaňajších MS. Je typ, ktorý sa dokáže sústrediť na konkrétny štart,“ vyjadrila sa bývalá reprezentantka Jana Daubnerová, za slobodna Gereková. Po pretekoch v Pokljuke čaká na Fialkovú krátky oddych a následne sústredenie v rakúskom Obertilliachu, ktorý má podobnú nadmorskú výšku ako Anterselva.

„Žiadne veľké zmeny v tréningu pred MS nečakajte. Skôr sa sústredíme na to, aby sme stabilizovali techniku a výkonnosť. Využijeme na to desaťdňový priestor na aklimatizačnú prípravu vo výške,“ povedal Bajčičák v rozhovore pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SP v biatlone #Paulína Fialková