Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková je správne drzá. Má ideálnu povahu pre biatlon

Slovenský fanúšik biatlonu mal v nedeľu po dlhšom čase dôvod na radosť. Paulína Fialková vybojovala prvé pódiové umiestnenie v sezóne SP, ktoré je prísľubom pred blížiacim sa svetovým šampionátom (12. - 23. februára v talianskej Anterselve). "Ak sa jej podarí na MS získať medailu, nebude to prekvapenie. Výkonnosť na to má," vraví bývalá reprezentantka Jana Daubnerová (35, za slobodna Gereková).

20.01.2020 19:28
Paulína Fialková Foto: ,
Radosť Paulíny Fialkovej po druhom mieste v stíhačke v Ruhpoldingu.
debata (2)

Je druhé miesto zo stíhačky výsledok, ktorý Fialková potrebovala v tejto fáze sezóny?

Po minulom úspešnom ročníku očakávala, že bude mať pevné miesto medzi špičkou. Nastali však určité okolnosti a prvá tretina novej sezóny sa jej nevydarila podľa predstáv. Práve takýto výsledok potrebovala na to, aby sa tam vrátila. Verím, že to je prelom, ktorý potvrdí, že je na správnej ceste. Myslím si, že výsledkovo pôjde už len hore.

Druhé miesto Paulíny Fialkovej v Ruhpoldingu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Sprava druhá Paulína Fialková, víťazka Tiril...

Boli podľa vás jej doterajšie výkony a výsledky sklamaním?

Uplynulú sezónu zakončila na pódiu a rovnako chcela začať aj tú novú. Od marca do novembra je však veľa času, udeje sa množstvo vecí a ani konkurencia nespí. Hoci jej chýbali top výsledky, prvú tretinu sezóny by som nehodnotila ako neúspešnú. Dosiahla pekné umiestnenia – štvrté, piate miesto a iné v top desiatke. Potrebovala sa rozbehnúť, spomalili ju problémy s kolenom. Možno mala od seba väčšie očakávania, ale zlý štart do sezóny to rozhodne nebol.

Ovplyvnil jej výkonnosť fakt, že si musela zvykať na post novej slovenskej jednotky?

Nemyslím si. Paula nie je typ, ktorý by si pripúšťal tlak. Má svoje ciele, ide si za nimi. Je správne drzá, na biatlon má ideálnu povahu. Hoci mala v minulej sezóne po svojom boku Anastasiu Kuzminovú, ktorá bola lepšia, i tak dosiahla viaceré výborné výsledky. Po tom, ako Kuzminová skončila, je Paula stredobodom pozornosti. Je s tým vyrovnaná a nerobí jej to problém. Po neúspechu sa vie otriasť a smerovať dopredu. Táto schopnosť zdobí každú kvalitnú biatlonistku.

Viacerí tvrdia, že je kompletnou pretekárkou. O čom ale svedčia zaváhania typu, že išla trestné kolo aj vtedy, keď nemusela?

Odbehnuté trestné kolo navyše bol skrat, nič iné. Už sa možno videla na pódiu, po ktorom veľmi túžila. Strelnica v Le Grand Bornand je mechanická, terč zaklapne pomalšie. Človeka to môže zneistiť, možno sa pozrela na iný terč. Pamätám si na situácie, že som sa musela párkrát uistiť, že daný terč padol. Nestáva sa to často, ale aj taký je šport. Myslím si, že sa z toho poučila a už sa jej to nestane.

Jana Daubnerová rodená Gereková. Foto: SITA, Jakub Julény
Gereková Jana Daubnerová rodená Gereková.

Fialková má 27 rokov, vy ste zažili najlepšiu sezónu vo Svetovom pohári ako 30-ročná. Aký je ideálny vek pre biatlonistku?

Čo sa týka výkonnosti a fyzickej pripravenosti, u žien môžu tieto faktory do tridsiatky stúpať. Výhoda je, že čím je človek starší, tým viac psychicky dozreje, upokojí sa. Dvadsaťročný biatlonista je mladý, pochabý. Úspechy a cenné kovy chce hneď. S rokmi však prichádzajú skúsenosti a vyspelosť. V prípade Paulíny skôr či neskôr príde prvé víťazstvo a upokojí ju to. Má pred sebou veľký cieľ – olympiádu v Pekingu. Bude dôležité, ako sa vyrovná s tlakom. Nie od verejnosti, ale s tlakom samej na seba.

Vrcholom tejto sezóny budú MS v Anterselve. Očakávate tam Fialkovej útok na cenné kovy?

Má na to, aby jej cinkla medaila, o tom nepochybujem. Neprekvapilo by ma, ak by stála na stupni víťazov. Bude záležať, samozrejme, na tom, ako to sama zvládne, či nebude chorá alebo zranená, ako bude mať nastavené lyže, ako sa jej bude dariť na strelnici. V jeden deň musí do seba zapadnúť množstvo detailov. Nefunguje to tak, že mám na medailu a teda ju automaticky získam. Takých dievčat tam bude tucet a viac.

Je zložité vyladiť formu na najdôležitejšie preteky v sezóne?

Nie je to ľahké, ale práve to je cieľ každého trénera – pripraviť zverenca na daný vrchol sezóny. Fialkovej tím ukázal, že to dokáže. Paulína mala na dosah medailu už na vlaňajšom svetovom šampionáte. Bežecky mala časy v najlepšej päťke, ale o cenný kov ju obral jediný výstrel. Dôležité bude, aby s behom zosúladila aj streľbu. Je typ, ktorý sa dokáže sústrediť na konkrétny štart.

Kde má väčšiu šancu na úspech – v rýchlostných alebo vytrvalostných pretekoch?

V minulých sezónach jej viac vyhovovali vytrvalostné preteky, ale teraz dosahuje veľmi dobré výsledky aj v šprinte či stíhačke. Označila by som ju za univerzálku. Avšak, ak by som si mala staviť, dám peniaze na to, že uspeje vo vytrvalostných disciplínach.

Anterselva leží v nadmorskej výške presahujúcej 1600 m. Je náročné vyrovnať sa s takýmito podmienkami?

Dýchať riedky vzduch počas fyzickej záťaže nie je žiadna zábava. Osobne som s tým mala problémy. Anterselva je špecifická aj z iného hľadiska. Nájazd na strelnicu je do kopca, čiže pretekár nemá pred streľbou čas vydýchať sa a upraviť tepovú frekvenciu. Anterselvu som vždy mala rada aj pre ideálne poveternostné a snehové podmienky, ale bez debaty je to jedno z najnáročnejších stredísk v biatlonovom kalendári.

Prekvapili vás rozpačité výkony ženskej štafety?

V štafete máme to najlepšie, čo je k dispozícii. Očakávalo sa, že Fialkové budú podávať štandardné výkony a že pokiaľ Ivona nezlyhá, tak štafeta má šancu finišovať. Od Terézie Poliakovej nemôžeme očakávať viac, ako tomu bolo minulý rok. Avšak je, samozrejme, rozdiel, či do štafety nastúpi Anastasia Kuzminová alebo mladá Veronika Machyniaková. Napriek tomu si myslím, že Veronika sa vo sveťáku chytá a aj v poslednej štafete podala sľubný výkon. Štrnáste miesto, ktoré Slovenky obsadili počas víkendu v Ruhpoldingu, je reálnym zobrazením našej zostavy. Na viac, žiaľ, momentálne nemáme.

Je biatlonistka pod väčším psychickým tlakom počas tímovej štafety, ako keď súťaží v individuálnych pretekoch?

Nehovorila by som o tlaku, ale o zodpovednosti. Keď mi štafeta nevyšla, viac ma to mrzelo kvôli kolegyniam v tíme. Ak sa to podarilo, radosť bola o to väčšia. Hoci sa skladá z individuálnych výkonov, štafeta je predsa len tímová súťaž.

Po skončení aktívnej kariéry pôsobíte pri mládeži. Má Slovensko dostatok talentov na to, aby sa fanúšikovia nemuseli obávať o budúcnosť reprezentácie?

Nie je ich veľa, ale máme talentovaných pretekárov. Lukáš Ottinger, sestry Remeňové, Ema Kapustová, Júlia Machyniaková a iní. Všetko však záleží na nich. Či budú chcieť a do tréningov dajú všetko. Ak áno, môžu byť v budúcnosti členmi reprezentácií. Musia však biatlonu odovzdať maximum.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Gereková #Paulína Fialková #Jana Daubnerová