Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová vytvára nevídaný tlak. Núti Shiffrinovú pochybovať

Musí vytrvať a po druhých miestach prídu víťazstvá. Aj takéto odporúčanie poslala pred rokom Petre Vlhovej rakúska legenda Marlies Raichová (38, za slobodna Schildová).

17.01.2020 18:10
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová oslavuje triumf v Záhrebe, v pozadí je Mikaela Shiffrinová.
debata (23)

Podobne ako vlani, aj tento rok sledovala víťazstvo slovenskej alpskej lyžiarky v piatom slalome sezóny Svetového pohára. Vďaka nemu budú podľa držiteľky štyroch malých glóbusov za slalom záverečné dva mesiace aktuálneho ročníka ešte dramatické.

„Mikaela cíti, že jej Petra dýcha na chrbát,“ tvrdí expertka rakúskej televízie ORF. Vlhovú čakajú v sobotu a v nedeľu v Sestriere najskôr preteky v obrovskom slalome (prvé kolo o 11.00, druhé 14.05, prenos vysiela RTVS), potom v paralelnom obrovskom slalome (11.45).

Keď sme sa pred rokom vo Flachau rozprávali o tom, či Vlhová môže pravidelne zdolávať Shiffrinovú, povedali ste, že ešte nie je pripravená. Čo by ste na túto otázku povedali teraz?

Určite je, o tom už niet pochýb. Je v najlepšej forme. Je to prvýkrát, čo Mikaela vo svojej slalomovej ére cítila taký silný tlak. Lyžovala tak, ako som ju už dlho nevidela. To je znak, že Petra robí dobrú prácu.

Kde vidíte najväčšie rozdiely v Shiffrinovej súčasných jazdách a tých z minulosti?

Keď vám ide karta a ste najrýchlejší, ťažko s vami súperiť. Mikaela však cíti, že jej Vlhová dýcha na chrbát. Chce a aj musí viac tlačiť na pílu a už nie je na štarte taká pokojná ako v predošlom ročníku. Shiffrinovej oblúky nie sú také ladné a sebavedomé.

Lenže na tých najlepších je stále vyvíjaný tlak…

Súhlasím, ale Petra ho posunula na iný level. Vlhovej triumf v Záhrebe prinútil Shiffrinovú veľa rozmýšľať. Rozdiel 1,31 sekundy je niečo, s čím Mikaela nemá veľké skúseností. Málokto si uvedomí, že Vlhová dokázala v Chorvátsku v druhej jazde ešte zvýšiť náskok. Mikaela tam predviedla perfektné kolo, ale nestačilo to. Asi ju to rozhodilo. Možno začala pochybovať o tom, či robí veci správne.

Mysleli ste si pred pretekmi vo Flachau, že Vlhová potvrdí víťazstvo zo Záhrebu alebo skôr ste predpokladali víťaznú odpoveď Shiffrinovej?

Vo Flachau bol veľmi agresívny sneh. Moje tušenie bolo, že to Petre nebude sedieť.

Prečo?

Počas jazdy veľmi tlačí. Ukázalo sa však, že je vo výbornej forme. Keď ju máte, môžete vyhrať za akýchkoľvek podmienok.

Petra Vlhová je opäť princeznou Flachau Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej...

Kľúčom k obom úspechom boli prvé kolá, súhlasíte?

Jednoznačne. Pokiaľ v prvej jazde stratíte na Mikaelu niekoľko desatín, je to veľmi náročné, vo väčšine prípadov neriešiteľné. Vo Flachau však neplatilo, že na skalp Shiffrinovej potrebujete dve výnimočné kolá. To bolo v Záhrebe. V Rakúsku Mikaela robila viac chýb ako zvyčajne a nešla dobre, takže Petre stačila aj piata najrýchlejšia druhá jazda.

Rozdiel medzi oboma pretekárkami v hodnotení slalomu je 80 bodov. Zdramatizuje Vlhová boj o malý krištáľový glóbus?

Najbližší slalom v Maribore je až o mesiac. Môže sa hocičo zmeniť. Na druhej strane, Mikaela môže pod tlakom spraviť chybu a vypadnúť. Razom by bol boj o malý glóbus v slalome otvorený. Uvidíme, či Petra bude vo forme, v ktorej sa momentálne nachádza. Zaujímavé bude aj to, či sa Mikaela vráti k jazdám z minulosti.

Shiffrinová je kráľovnou slalomu už niekoľko rokov. Môže toto byť začiatok konca jej éry?

Nemyslím si. Má za sebou veľmi silný tím. Vyhrala množstvo pretekov, má dostatok skúseností. Navyše, nemôžete zabudnúť, ako lyžovať. Na takéto prognózy je ešte skoro. Rozhodne nás však čakajú ešte pekné súboje týchto dievčat.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní