Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sviečky, Eminem či ukulele. Vlhovej rivalka zbožňuje romantiku i rap

Život najlepších lyžiarok sveta sa zväčša odohráva na cestách - či už sedia v aute alebo lietadle. Inak to nie je ani v prípade tej najhviezdnejšej - Mikaely Shiffrinovej.

17.01.2020 07:46
Chorvátsko Záhreb SR lyžovanie SP slalom 1. kolo Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (4)

Killington, Záhreb, Levi, Flachau…a mohli by sme pokračovať. Destinácií, ktoré lyžiarky počas sezóny navštívia, je neúrekom. Času na oddych je pramálo, naháňačka za bodmi a trofejami je mimoriadne rýchla.

Svoje o tom vie aj americká šampiónka. A veľmi dobre. Shiffrinová sa pohybuje v profikolotoči Svetového pohára už niekoľko sezón. Počas nich si preto vytvorila stabilný režim, nastavila zvyky, ktoré jej pomáhajú zvládať tlak a čo najlepšie sa psychicky pripraviť na ďalšie výzvy.

„Všetko sa začína už v lietadle. V ňom prísne dodržiavam pitný režim,“ vraví pre prestížny denník New York Times.

Shiffrinová a jej tím sa z miesta na miesto presúvajú spravidla v noci. „Napriek tomu sa snažím nespať. Najhoršie, čo môže človek urobiť pre prispôsobenie sa novému časovému pásmu, je zdriemnuť si. Po pristátí si radšej zájdem do posilňovne, kde prekonám aklimatizáciu jednoduchšie,“ tvrdí líderka Svetového pohára.

Keď už však Shiffrinová predsa len zablúdi do hotelovej izby, vie presne, čo by sa v nej malo nachádzať, aby sa cítila ako doma.

„Vedľa postele potrebujem mať sviečky. Mám rada vôňu Pivónie ružovej. Taktiež si so sebou nosím supermäkkú prikrývku, ktorú mi raz dal jeden z členov talianskeho tímu. Ideálne je, keď mám pri sebe aj mamu. Keď cestujem s rodinou, cítim sa kdekoľvek ako doma,“ prezrádza Shiffrinová.

Mikaela Shiffrinová s rodičmi. Foto: Twitter.com
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová s rodičmi.

Okrem toho nesmie v jej uchu chýbať hudba, na ktorú je zvyknutá. Rozdelenú ju má do dvoch kategórií – na súťažnú a relaxačnú.

Aká teda spadá do prvej skupiny?

„Dobre ma nabudia napríklad Eminem, Sia, One Republic, Red Hot Chili Peppers či Dua Lipa a Imagine Dragons,“ vraví.

A čo by odporučila na oddych?

„Nenáročné skladby. Napríklad od umelcov ako Ludovico Einaudi, London Grammer či Olafur Arnalds.“

Keď už sme pri relaxe, pri akej (ne)činnosti si Shiffrinová najlepšie oddýchne?

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Piermarco Tacca
Austria Alpine Skiing World Cup Mikaela Shiffrinová.

„Zakaždým sa snažíme nájsť taký hotel, v ktorom je bazén. Lyžovanie je náročné na chrbát. Preto sa rada ponorím do vody a plávam z jednej strany na druhú. Pôsobí to na mňa ako masáž lymfatického systému. Taktiež hrám na gitare, nosím so sebou jednu menšiu, niečo ako ukulele,“ hovorí Shiffrinová.

Zdá sa, že vo svojom repertoári má relaxačných prvkov, pri ktorých prichádza na iné myšlienky, dostatok. Vhod jej akiste prišli najmä po slalomoch v Záhrebe a vo Flachau, kde jej Slovenka Petra Vlhová dala dve užitočné lekcie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní