Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postavili trať, ktorú nemám rada. Ukázala som silu

Od úvodných sekúnd nočného slalomu vo Flachau až do jeho záveru bola koncentrovaná. Žiadne prehnané gestá či sebavedomé prognózy. Petra Vlhová mentálne dozrieva a premietlo sa to aj v jej výkonoch.

14.01.2020 23:53
Rakúsko SR nočný slalom ženy SP 2. kolo Foto: ,
Petra Vlhová je opäť víťazkou slalomu vo Flachau.
debata (9)

V utorok obhájila triumf v rakúskom stredisku a nadviazala na prvý triumf v roku 2020 zo Záhrebu. O desať stotín sekundy zdolala Annu Swenn-Larssonovú, o štyridsaťtri Mikaelu Shiffrinovú.

„Je to jeden z dní, ktoré si budem dlho pamätať,“ povedala slovenským médiám po dvanástom triumfe vo Svetovom pohári v kariére.

Čo prežívate krátko po víťazstve vo Flachau?

Tých emócii je veľmi veľa. Cítila som, že trochu robím chyby. Druhé kolo bolo náročné. Keď som v cieli druhého videla zelené čísla, veľmi som sa tešila. Je to jeden z dní, ktoré si budem dlho pamätať. Najmä vďaka fanúšikom, ktorí vytvorili skvelú atmosféru.

Petra Vlhová je opäť princeznou Flachau Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej...

Bolo iné vyhrať po prvý raz a triumf obhájiť?

Neviem. Vlani som vyhrala po dlhej dobe. Teraz som potvrdila triumf zo Záhrebu. Každé víťazstvo je pre mňa špeciálne.

Prvé kolo položilo základ úspechu?

Bolo celkom dobré, vždy sa nájdu nejaké chybičky. Urobila som si však celkom solídny náskok do druhého kola. Tam som veľkú časť z neho stratila. Ukázalo sa, že mi v konečnom účtovaní pomohol.

Prekvapilo vás, že je Shiffrinová až tretia?

Zo štartu som videla aj počula, že nie je prvá. To by bol rachot a buchot, ale po jej dojazde to bolo celé akosi potichu. Keď som sa pozrela na obrazovku, zbadala som červené čísla. Bolo mi jasné, že nepotvrdila svoju pozíciu. Ešte viac ma to nakoplo, aby som išla naplno. Medzi nami je veľký boj. Ukázalo sa, že je to veľmi tesné. Bolo to ťažké, ale krásne.

Ako sa vám počúva, že ste dvojnásobnou víťazkou slalomu vo Flachau?

Znie to výborne. Vôbec sa však na to nesústredím. V utorok to bolo takto a budem sa snažiť, aby táto šnúra pokračovala. Môže sa však stať čokoľvek. Chcem sa sústrediť na seba, ako keby bol začiatok sezóny. Treba ísť naplno. Baby sa tlačia, Mikaela bude útočiť.

Na pretekoch bola aj vaša malá neter Lujza, zaregistrovali ste ju v cieli?

Od narodenia som ju teraz videla druhýkrát. Je to skvelé. Užívam si to, teším sa, že moje víťazstvo videla celá rodina.

Čo pre vás znamená druhýkrát v rade zdolať Shiffrinovú v slalome?

Veľmi sa teším, že som znova vyhrala. Neriešim, že som zdolala Mikaelu druhýkrát za sebou. Takto to vyšlo. Cítim sa silná a dobre na lyžiach. Uvidíme, čo príde ďalej.

Video

Čo hovoríte na slová Shiffrinovej o tom, že ste momentálne najlepšou lyžiarkou sveta?

Je skvelé to od nej počuť. Vedela som, že jej tréner postaví v druhom kole niečo, čo nemám rada. Bolo tam veľa točenia. Snažila som sa s tým bojovať. Bol to ťažký deň. V prvej jazde bolo pár chýb. V druhej ešte viac, bolo to náročné. Vyhrala som, čo viac treba?

Naozaj ste urobili veľa chýb?

Takto to cítim.

Čo vám Shifrrinová povedala v cieli?

Nič. Bolo tam veľa emócii. Ona je pre mňa šampiónka. Teraz som vyhrala ja, ona bola tretia. Je trochu nahnevaná, lebo chce byť neustále na prvej priečke. Je skvelé mať Mikaelu blízko seba, lebo ma posúva. Je to veľmi dôležité pre náš šport mať takéto dve dievčatá. Som veľmi šťastná. Keď som preťala cieľovú čiaru, potešila som mnohých slovenských fanúšikov. Boli to ako domáce preteky.

Aký je vzťah medzi vami?

Sme obe na vrchole. Chcem mať s ňou priateľský vzťah, ale to nejde, lebo obe chceme vyhrať. Možno neskôr sa to podarí, ale momentálne je to nemožné.

Mikaela Shiffrinová športovo gratuluje Petre... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Austria Alpine Skiing World Cup Mikaela Shiffrinová športovo gratuluje Petre Vlhovej.

Druhé kolo staval Shiffrinovej kouč Mike Day?

Tréner sa bál druhého kola. Bolo postavené to, čo nemám rada. Neviem, či to urobil úmyselne, ale Shiffrinovej kouč postavil prechodovú bránu presne tak, ako pred dvomi rokmi, keď som vypadla. Keď som to videla, musela som sa veľmi koncentrovať. Vôbec mi to nevyhovovalo. Nakoniec som to zvládla. Ukázala som im, že som silná, aj keď mi postavia niečo, čo nemám rada.

Čaká vás malá oslava?

Určite bude. Ja nebudem dlho oslavovať, moji najbližší však áno. Bude náročné zaspať. Mám v sebe veľa emócií a je neskoro večer. Kým všetko opadne, potrvá to. Chcem si to však s rodinou vychutnať. V stredu cestujeme a potom pokračujeme v práci.

Bývalá tenistka Dominika Cibulková sa zvykla po veľkých triumfoch niečim obdariť. Čo poteší vás?

Nie som ten typ. Neriešim to. Radšej sa odmením jedlom. Dávam si pozor na to, čo zjem. Keď vyhrám, doprajem si niečo, čo nemôžem.

Čo to teda bude?

Wiener Schnitzel – ten som si vybrala ráno. Teším sa na vyprážaný rezeň, lebo som poriadne hladná.

Najbližšie vás cez víkend čakajú preteky v Sestriere v obrovskom slalome a paralelnom obrovskom slalome. Ako sa v obráku cítite?

Veľmi dlho som ho netrénovala. Budem sa snažiť obnoviť si pocity zo slalomu. Chcem sa na Sestriere dobre pripraviť.

Tréner stále hovorí o malom krištáľovom glóbuse v paralelnom slalome. Tam to máte rozohraté veľmi dobre…

Áno, veľa o tom hovorí. (úsmev) Každý z môjho tímu a aj ja chceme získať malý glóbus. Stále je všetko otvorené. Takýto paralelný slalom som ešte nikdy nešla. Ako sa poznám, bude to veľmi ťažké. Je to niečo iné. Budem sa snažiť byť čo najlepšia. Potom sa môžeme baviť o glóbuse.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #SP v slalome