Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo strelnice k plienkam. Šampión pauzuje a dáva šancu iným

Ak by sa nič vážne nestalo, dominoval by aj tento rok. Neskutočne rýchlym behom, ale i presnou muškou. Pravdepodobne aj s obrovským náskokom v hodnotení Svetového pohára. Lenže biatlon nie je jeho absolútnou prioritou.

15.01.2020 07:00
Johannes Thingnes Bö Foto: ,
Johannes Thingnes Bö (v popredí) si dáva prestávku od súťaženia.
debata

Pre Johannesa Thingnesa Böa je ňou rodina. Manželka Hedda a dieťa, ktoré má prísť čoskoro na svet. Mladší, ale úspešnejší zo súrodeneckého dua elitných pretekárov, si tak doprial pauzu. A konkurencii nádej na zisk cenného glóbusu.

"Po novom roku zostanem doma až do narodenia dieťaťa a aj chvíľu potom. Napokon, nikdy neviete, kedy váš potomok príde na svet. Nedokážem zaručene povedať, kedy sa vrátim. Je však pravdepodobné, že vynechám všetky tri januárové podujatia.

Namiesto toho zostanem doma na gauči aj s plienkami. Chcem si byť istý, že moja žena aj dieťa sú v poriadku. A že cítia moju prítomnosť aj opateru," naznačil ešte v decembri.

Obhajoba vo hviezdach

Slávny Nór chýbal už počas uplynulého víkendu v Oberhofe a neuvidíme ho ani v druhom nemeckom stredisku – Bö sa na štart nepostaví ani v Ruhpoldingu, kde sa začne pretekať už v stredu.

„Je zrejmé, že veľký glóbus neobhájim. Ale keďže jeden už doma mám, zostávam pokojný,“ poznamenal s úsmevom.

Isté však nie je vôbec nič. Aj keby sa Bö neukázal ani na poslednom januárovom podujatí v Pokljuke, boj o sezónny primát nemusí byť v jeho prípade vôbec stratený. Avšak iba v prípade, že jeho forma bude taká dobrá ako vlani. Napokon, počítajte s nami…

V minulej sezóne ovládol rodák zo Strynu Svetový pohár s obrovským náskokom – od druhého Rusa Loginova ho delilo 380 bodov.

Naviac, počas pretekov v Soldier Hollow si chlapsky priznal chybu, keď v jeho zásobníku aj po odstrieľaní položky zostal jeden neminutý náboj a rozhodcovská jury mu dodatočne odrátala body.

Počas prvého mesiaca 2020 je na programe šesť individuálnych pretekov – 6×60 (body za víťazstvo) = 360. Okrem iného to znamená, že pre Böa nič nie je nemožné.

Johannes Thingnes Bö. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Johannes Thingnes Bö Johannes Thingnes Bö.

Pravda, to by však musel byť Nór rovnako dominantný, ako vlani, keď výkonmi deptal konkurenciu. Získal neuveriteľných 54,8 bodu na preteky. Navýšil už beztak veľkú bežeckú prevahu, udivoval ohromnou telesnou silou a mimoriadnym citom pre trať.

„Tréneri aj servismani v kolotoči Svetového pohára sa rozprávali o kúzelnom oku kráľa Johannesa, ktoré vidí škvrny pomalého snehu na trati skôr ako ostatní a dokáže sa im vyhnúť, aby zbytočne nestrácal rýchlosť,“ napísal portál iDNES.cz.

Bö však k perfektnému behu pridal aj vynikajúcu streľbu. V roku 2018 trafil v ľahu 85 percent čiernych terčíkov, o sezónu neskôr sa toto číslo vyšplhalo na famóznych 93%.

Nohavice dole

Ak si myslíte, že Johannes Bö je chladný a nudný Nór, tak sa poriadne mýlite. Medzi biatlonistami koluje jeho prezývka – Crazy boy (bláznivý chalan). Žarty sú mu blízke asi ako dobre namazané bežky.

Na konci MS 2015 v Kontiolahti sa napríklad prezliekol do kostýmu Spider-Mana. Po bujarom večierku v Chatny-Mansijsku sa zasa postavil vedľa trate, kde trénovali jeho kolegyne a bez hanby ich strašil tým, že si pred nimi sťahoval nohavice.

Je to talent od prírody. Žiadny tréningový typ. Vlani sa dokonca priznal: „Pár týždňov som nerobil nič, lebo som bol na svadobnej ceste. Ženíte sa predsa iba raz za život. Tak som si to užil. Moja fyzička je na úrovni 2 z 10,“ smial sa pred kamerou.

Nuž, z januárovej materskej dovolenky sa vráti asi v lepšej kondícii. Napokon, tí čo deň-noc behajú okolo malých detí, o tom vedia svoje. A Johannesovi sa takýto tréning zíde, lebo napriek mesačnej absencii sa jeho sezóna ešte neskončila.

V polovici februára odštartujú v Anterselve majstrovstvá sveta. Aj s nórskym rýchlikom. „Budem tam. A mám vysoké ciele,“ sľúbil.

Bodaj by nie. Veď triumfy a kovy v trojici chutia lepšie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Johannes Thingnes Bö