Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej v super-G nebezpečne vypla lyža. Spadla aj Shiffrinová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila nedeľnú alpskú kombináciu Svetového pohára. V rakúskom stredisku Altenmarkt-Zauchensee vypadla v prvej časti - superobrovskom slalome, keď jej po dvoch nádejných medzičasoch vypla lyža v technicky náročnej zákrute. Vypadla aj líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá doplatila na chybu v terénnych vlnách.

12.01.2020 10:04 , aktualizované: 12:44
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová po vypadnutí z kombinačného super-G.
debata (17)

Preteky napokon vyhrala talianska lyžiarka Federica Brignoneová. V rakúskom stredisku Altenmarkt-Zauchensee bola na čele už po dopoludňajšej prvej časti – superobrovskom slalome a vedenie si udržala aj po slalomovom kole. Brignonenová slávila dvanáste víťazstvo v pretekoch SP v kariére, z toho štvrté v kombinácii.

Dvadsaťdeväťročná Brignoneová triumfovala s náskokom 15 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, ktorá z polsekundového manka na Talianku zo super-G dokázala v slalome zmazať iba 35 stotín. Tretia skončila Brignoneovej krajanka Marta Bassinová (+0,82). Slovenka Petra Vlhová súťaž nedokončila, keď vypadla už v prvej časti. V super-G stroskotala aj líderka SP Mikaela Shiffrinová.

Organizátori majú právo rozhodnúť o tom, či prvá časť kombinácie bude super-G alebo zjazd. Vzhľadom na poveternostné podmienky uplynulých dní i náročnosť zjazdovky postavili super-G, ktorý mal však v hornej časti charakter zjazdu. Vlhová tam využila svoje fyzické parametre a na prvých desiatich sekundách mala so štartovým číslom 11 najlepší medzičas. Do prvých ťažších bránok vletela ako víchor, v jednej z nich stratila na okamih stabilitu, ale skvele chybu ustála a po 30 sekundách jazdy mala stále náskok (12 stotín).

Sklamaná Mikaela Shiffrinová po vypadnutí v... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová Sklamaná Mikaela Shiffrinová po vypadnutí v super-G.

Vzápätí však doplatila na situáciu v jednej z najťažších tiahlych zákrut, kde „prehranila“ terénne nerovnosti a vypla jej v plnej rýchlosti lyža. Našťastie jej pád nebol nebezpečný a kývajúc divákom okamžite zlyžovala do cieľa.

„V prvom momente som chcela najmä zabrzdiť, nie je to zábava, keď vypne lyža v takej rýchlosti. Mohlo sa stať čokoľvek. Našťastie, dobre to dopadlo. Nebola to moja chyba, proste sa to stalo, vošla som priamo do jamy a čelila som tam obrovským silám. Dlho sa mi to už nestalo,“ povedala pre ORF Vlhová. Vypadnutie mrzí o to viac, že jej čas na druhom medzičase bol zo všetkých pretekárok najlepší.

„Počula som, že som bola celkom rýchla, aj preto ma to mrzí. Chcela som dať do toho všetko, riskovala som, išla som na hrane, vypla mi však lyža a skončila som,“ uviedla Vlhová, ktorej sa o lyže stará servisman Matteo Baldissaruti: „Musím sa porozprávať s Matteom, asi aj on bude trochu zodpovedný za to, čo sa stalo. Nedávam mu to však za vinu. Snažím sa zobrať z toho to pozitívne, aspoň si trochu oddýchnem pred utorkovým slalomom vo Flachau.“

Z prvej pätnástky štartujúcich vypadlo až sedem pretekárok, teda neštandardne veľký počet. Medzi nimi olympijská víťazka v kombinácii Michelle Gisinová a dvojnásobná majsterka sveta v zjazde Ilka Štuhecová. Nórke Kajse Lieovej tiež vypla lyža a s 21-kou sa na trať vydala Vlhovej rivalka Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka tiež najprv spravila chybu na terénnych vlnách, keď jej rozhodilo lyže a v ďalšej zákrute v snahe zostať v optimálnej línii zatlačila na vnútornú lyžu a po klasickej „školáckej“ chybe sa v páde skĺzla mimo trate.

Petra Vlhová prišla do cieľa v tréningovom tempe. Foto: TASR/AP, Giovanni Auletta
Petra Vlhová Petra Vlhová prišla do cieľa v tréningovom tempe.

Vlhová bola z vypadnutia sklamaná, pred utorkovým slalomom ho však musí čím skôr hodiť za hlavu. „Už veľmi dlho sa mi niečo podobné nestalo. Rozprávala som sa so šéfom z Rossignolu, tiež mi povedal, že to sa stáva. Ak by som vošla do tej jamy zvrchu a nie zboku, možno by sa mi lyža nevypla. Inak by ma posadilo, respektíve by som urobila nejakú chybu. Je to trochu aj taká poistka, aby sa mi nič nestalo. Som nahnevaná, ale nič s tým neurobím. Musím to čím skôr vstrebať, hodiť za hlavu,“ dodala.

Kombinácia vyvrcholila v slalomovej časti, ktorá sa podľa nových pravidiel nešla v obrátenom garde, ale podľa poradia v prvej časti. Brignonenová tak vyrazila na trať ako prvá, zajazdila čisto, plynulo a bolo jasné, že Holdenerová bude musieť siahnuť na dno síl, aby ju odsunula za seba. Lenže majsterka sveta v tejto disciplíne z Are nepredviedla takú dravú jazdu, aká je pre ňu typická, neriskovala a naplno pustila lyže až v závere. Posunula sa tak iba o jednu pozíciu, keď preskočila Bassinovú.

Na čele SP zostala Shiffrinová, Brignoneová sa však vďaka triumfu posunula na druhé miesto pred Vlhovú, na Američanku stráca 261 bodov. Slovenka zaostáva za Taliankou o 52 bodov.

Výsledky:
Alpská kombinácia (super G + slalomové kolo): 1. Federica Brignoneová (Tal.) 2:03,45 min (1:13,80 min +49,65 s), 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,15 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +0,82, 4. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,39, 5. Elena Curtoniová (Tal.) +2,50, 6. Ester Ledecká (ČR) +3,06, … Petra Vlhová (SR) a Mikaela Shiffrinová (USA) – nedokončili 1. kolo, čiže super G

Poradie vo Svetovom pohári (po 15 zo 40 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 826 bodov, 2. Federica Brignoneová (Tal.) 565, 3. Petra Vlhová (SR) 513, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) 367, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) 361, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 337

Poradie v hodnotení alpskej kombinácie (po 1 z 3 pretekov): 1. Federica Brignoneová (Tal.) 100 bodov, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) 80, 3. Marta Bassinová (Tal.) 60

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová