Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková je kompletná biatlonistka. Už by to mohlo cinknúť

Spolu so streleckou trénerkou Annou Murínovou má najväčší podiel na tom, že Slovensko má aj po odchode Anastasie Kuzminovej biatlonistku medzi svetovou špičkou.

10.01.2020 19:10
Fialková Foto: ,
Vlani jej ušla medaila len o kúsok, teraz by to už mohlo cinknúť, vraví tréner Paulíny Fialkovej Martin Bajčičák.
debata

Martin Bajčičák (43) dbá na bežeckú techniku a kondíciu Paulíny Fialkovej, ktorú už o mesiac čaká vrchol celoročnej snahy.

„Robíme všetko, aby bola pripravená na svetový šampionát čo najlepšie. Vlani jej ušla medaila len o kúsok, teraz by to už mohlo cinknúť,“ želá si bývalý úspešný reprezentant v bežeckom lyžovaní.

Ako hodnotíte štart Paulíny do druhého trimestra sezóny?

Šieste miesto vo štvrtkovom šprinte je ďalší výborný výsledok. Vzhľadom na náročné podmienky, ktoré vládnu v Oberhofe, musíme byť spokojní.

Ešte ju obmedzuje problémové koleno, ktoré ju trápilo na začiatku sezóny?

Zranila sa pri vstávaní zo streleckej podložky. Lekári jej ďalšie štarty odobrili a hoci bolesť občas zacíti, v tréningu aj v pretekoch ide na sto percent.

Súčasťou jej tímu ste sa stali pred štyrmi rokmi. Behá už podľa vašich predstáv?

Už keď som prišiel do tímu, bola na vysokej úrovni. Myslím si, že sme ju výkonnostne posunuli. Je to dané aj tým, že dozrieva ako pretekárka. Po technickej a fyzickej stránke pracujeme najmä na tom, aby viac vládala. Mojím cieľom je, aby bola bežecky v top šestke.

Vidíte už v nej seba na bežkách? Má niečo z vašej techniky?

Paula je silový typ, ja som bol na tom podobne. Pri behu používa každý sval na tele. Čo sa týka techniky, urobili sme určité korekcie, ktoré jej pomohli.

Svetový šampionát sa začína už onedlho. Čo sa dá zlepšiť za štyri týždne?

Žiadne veľké zmeny nečakajte. Skôr sa sústredíme na to, aby sme stabilizovali techniku a výkonnosť. Po pretekoch v Pokljuke, ktorými sa skončí druhý trimester, budeme mať desaťdňový priestor na aklimatizačnú prípravu vo výške. Šampionát v Anterselve sa uskutoční vo vysokej nadmorskej výške a to bude pre všetky pretekárky náročné.

Aké sú špecifiká talianskeho strediska?

Vo výške 1600 metrov nad morom je menej kyslíka, vzduch je redší. Boli sme tam na sústredení už počas leta, aby sme sa pripravili na to, čo nás čaká. Najdôležitejšia bude aklimatizácia a správne načasovanie formy.

V ktorej disciplíne na MS dávate Fialkovej najväčšie šance na úspech?

Pred časom mala menšie problémy v šprinte a viac sa jej darilo v stíhačke či v pretekoch s hromadným štartom. To sa však zmenilo. Vlani v Novom Meste na Morave skončila v šprinte na pódiu. Na MS zase bojovala do poslednej chvíle o zlato vo vytrvalostných pretekoch. Výsledky ukazujú, že je z nej kompletná biatlonistka. Len musí mať svoj deň – dobre zabehnúť a čisto zastrieľať.

Pripúšťa si zvýšený tlak fanúšikov na svoju osobu po tom, ako skončila Kuzminová a je z nej nová slovenská jednotka?

Na začiatku sezóny z nej šla určitá nervozita. Avšak už si zvykla, že výsledky budú závisieť najmä od nej. Je v pohode a verím, že ani pred MS ju nič nevyvedie z psychickej rovnováhy.

Po štvrtkovom šprinte tvrdila, že svetová špička sa vyrovnáva. Súhlasíte?

Staršie matadorky končia, prichádzajú mladé talenty. Výborne v tejto sezóne idú Nórky, pridali sa Češky, stálicami sú Talianky. Konkurencia neustále dozrieva. Nemôžeme zaspať, stále treba na sebe tvrdo pracovať.

Slovenky v Oberhofe v sobotu pobežia štafetu, v nedeľu sú na programe preteky s hromadným štartom. Ako teplé počasie, nedostatok snehu a dážď ovplyvňujú ich výkony?

Dievčatá si musia po behu ľahnúť na mokrú streleckú podložku. Sú premočené a v takom stave absolvujú zvyšok pretekov. Pred víkendom nás trápili aj studený vietor a hustá hmla. Zrejme si viete predstaviť, že to nie je príjemné. Pasujú sa s tým však veľmi statočne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Bajčičák #Paulína Fialková