Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemal talent, iba odhodlanie. Z gunára je zlatý orol

Pre novinárov je niekedy nočnou morou. Mladým športovcom ho dávajú za príklad skromnosti, pracovnej morálky a odhodlania.

08.01.2020 14:29
Dawid Kubacki Foto: ,
Dawid Kubacki ako tretí Poliak v histórii ovládol Turné štyroch mostíkov.
debata

Dawid Kubacki je svojský. Veľa toho nenahovorí, málokedy z jeho úst počuť hlboké myšlienky. Po pravde, málokoho by zaujímali. Veď – donedávna priemerný – skokan na lyžiach neláka.

Cez víkend však zaskočil veľkých favoritov. Úradujúci majster sveta zo Seefeldu nebol v najlepšej forme, ale nakoniec sa dočkal životného úspechu. Ako tretí Poliak v histórii ovládol Turné štyroch mostíkov.

Nemal veľa talentu

Nebolo to dielo náhody. Vo všetkých pretekoch bol na pódiu, záverečné v Bischofshofene vyhral po skvelom prvom kole. Emócie s ním však lomcovali len vo vnútri. Navonok sa veľa z nich nedostalo.

„Nie som robot. Srdce mi bilo veľmi silno, neboj sa. Je to chvíľa ako z krásneho sna. A nie obyčajný deň v práci,“ vravel redaktorovi TVP muž, ktorý roky čakal na poriadne úspechy. Dočkal sa ich len vďaka jedinej veci.

„Práca. Bez nej by sa nič z tohto nestalo. Veľa talentu som nemal, ale ani ten vás nezachráni, pokiaľ nechcete tvrdo makať,“ doplnil poľský skokan.

V generálke na Turné štyroch mostíkov pohorel. Po Englebergu, ostatných pretekoch Svetového pohára, by si na neho stavil málokto. Ani jeho slávny predchodca Adam Malysz.

„Má talent, ku ktorému musíte doložiť veľa práce. Keď vám to nevychádza, je to veľmi náročné. Poznám ten bezútešný pocit, keď dávate do prípravy všetko a nevychádza vám nič. Je nezvyčajne trpezlivý, tvrdý a odhodlaný. Nič nedostal, úspechy si musel tvrdo vybojovať,“ chválil Malysz svojho nástupcu.

Nečarujem, pracujem

Kubackého výkon na najprestížnejších pretekoch sezóny – obzvlášť po predošlom zlyhaní – prekvapili širokú verejnosť. A potvrdil, že na Turné štyroch mostíkov nie je nič isté dopredu.

„Či som čaroval? Rozhodne som pracoval,“ reagoval Kubacki na potenciálne magické schopnosti.

„Stále sa držím plánu, podľa ktorého skáčem. V Englebergu to nevyšlo, teraz áno.“

Jeho súčasťou je typický trik skokanov s nezvyčajným prirovnaním. Prišli s ním Kubackého reprezentační kolegovia a pozdával sa aj dvadsaťdeväťročnému rodákovi z Nového Targu.

„Po odraze sa snažia skokani vystrieť. Občas to u Dawida vyzerá, ako keď gunár šuchorí perie,“ vtipkoval tréner Michal Doležal. „Nie je však dôležité, ako to vyzerá, ale čo to prinesie.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Not my day but congrats to @kamilstochofficial #dk #engelberg #skijumping #teampoland #stillsomeworktodo️‍♂️ @skijumpingpl

Príspevok, ktorý zdieľa Dawid Kubacki (@dawid.kubacki.official),

Český šéftréner nepochyboval o sile svojich zverencov. Poľskí skokani na lyžiach už dekády patria k tomu najlepšiemu na svete. Kubackému sa však dlho nedarilo zbierať individuálne tituly. Ako člen poľského tímu má bronzy z olympiády v Pjongčangu a majstrovstiev sveta z Oberstdorfu 2018.

„Spoločne vyhrávame i prehrávame. Bol to veľký deň pre Poľsko. Patril Dawidovi, o tom niet pochýb. Ukázal veľkú vnútornú silu. Vedeli sme, že v ňom je,“ doplnil Dostál.

Skoky? Márnenie času

Z niekedy neohrabaného gunára je zrazu zlatý orol. Minimálne obrazne – vďaka trofeji, ktorú si Kubacki domov odniesol.

„Som veľmi pyšný na to, čo som dokázal. Moje skoky neboli ideálne, ale urobil som najmenej chýb. Moja ťažká drina bola vykúpená. Ďakujem tímu, ktorý mi veril i v ťažkých časoch,“ vyznal sa Kubacki.

Okrem Stocha napodobnil aj Malysza. Prvého veľkého súpera, ktorého zdolal v roku 2008 ako osemnásťročný na Pretekoch mieru v Zakopanom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Zawody w Rosji za nami, zabrakło trochę szczęścia ale przynajmniej skoki dobre #dk #skijumping #teampoland #windyday #skijumping @skijumpingpl

Príspevok, ktorý zdieľa Dawid Kubacki (@dawid.kubacki.official),

„Bolo vtedy okolo mňa veľké haló. Priznávam, veľmi mi to nevoňalo. Na druhej strane som však pochopil, že to môže byť moja cesta. Zdolať najlepšieho skokana na svete – to bolo niečo,“ spomína Kubacki pre Przeglad Sportowy.

Tieň, v ktorom sa oddával práci, mu vyhovoval. Ani po rokoch nie je na pozornosť verejnosti zvyknutý. Vďaka neoblomnosti si na ňu bude zvykať.

„Rodičia mi vtĺkali do hlavy, že mám so skokmi skončiť, lebo je to len márnenie času a snahy. Hovorí sa, že draka je ťažké zabiť, ale musíte sa o to pokúšať. Som človek, ktorý sa upne na cieľ a ide priamo k nemu. Treba k tomu veľa trpezlivosti i odvahy,“ uzavrel Kubacki.

Akiste sa mu tieto vlastnosti zídu aj v budúcnosti. Pri veľkom hobby – stavaniu modelov áut či lietadiel – alebo budovaní vlastnej skokanskej značky. Bude ho stáť veľa práce. Pre Kubackého nič nové.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Dawid Kubacki