Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivalita bráni priateľstvu. Posúva súperky na vyššiu úroveň

Je to kopec, ktorý dáva mužom i ženám poriadne zabrať. Kým vo väčšine pretekov Svetového pohára stačí alpským lyžiarkam zhruba päťdesiat sekúnd na jediné slalomové kolo, dostať sa v Záhrebe pod minútu znamená jediné. Výrazný krok k pódiu či víťazstvu.

07.01.2020 22:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová (uprostred) sedí na slalomárskom tróne v Záhrebe.
debata (3)

Preteky na Medveďom vŕšku pravidelne oddeľujú dobrých od priemerných. Dve dlhšie kolá boli signálom toho, ktoré lyžiarky majú momentálne najlepšiu formu i techniku. Ukázalo sa to aj v sobotu. A definitívne potvrdilo, že Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová nemajú v najtechnickejšej disciplíne konkurenciu. Nech to v ich vzájomnom boji o malý krištáľový glóbus dopadne akokoľvek.

„Ukázali, čo je možné. Bolo nádherné sledovať, ako lyžujú. Pracujem každý deň na tom, aby som sa zlepšila. Nemyslím si, že dievčatá sú nezdolateľné. Momentálne však sú na vysokej úrovni. Boli omnoho rýchlejšie ako ja. Musím sa pozerať na seba, lebo Vlhová a Shiffrinová mi ukazujú, kam sa ešte môžem posunúť,“ strúhala komplimenty Katharina Liensbergerová.

Vlhovej sila? Žiadna novinka

Dvadsaťdvaročná Rakúšanka je v hodnotení Svetového pohára v slalome na tretej priečke. Rovnaké miesto obsadila aj vo štvrtom slalome prebiehajúcej sezóny SP. So stratou na víťazku, akú si Záhreb vo svojej histórii nepamätá. Tri sekundy a štyridsaťdeväť stotín.

„Keď som v cieli videla môj odstup od Kathariny, povedala som si: uf, to je veľa,“ nezahmlievala Vlhová.

Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.

Jedenásty triumf slovenskej lyžiarky sa nerodil ľahko. Hoci náskok 1,31 sekundy pred druhou Shiffrinovou svedčí o opaku. Drobnú výhodu prinieslo Vlhovej štartové číslo jeden a teda neporušená trať. Jej referenčný čas (57,25 s) neprekonala ani Američanka, ktorá spravila veľkú chybu. Nechýbalo veľa a po dlhých mesiacoch by nedokončila preteky.

„Urobila som chybu, ale aj bez nej by bola Petra rýchlejšia. Odviedla na trati lepšiu robotu a viac využila rýchlosť,“ priznala Shiffrinová na tlačovej konferencii.

V druhom kole už ukázala, prečo ťažko hľadá adekvátnu konkurenciu. Na rozbitej trati predviedla famóznu jazdu. Rodičom Shiffrinovej – stojacim v cieli – priniesla radosť. Táboru okolo Igora Vlhu namiesto pochybovania silnejšiu vieru vo víťazný koniec.

„Som na Petru pyšný. Nešla na istotu, ale riskovala,“ tešil sa otec Igor Vlha. „Ak si niekto myslí, že je to náhoda, mýli sa,“ doplnil jeho syn Boris.

Shiffrinová takéto myšlienky nemá. Súperke gratulovala po pretekoch a v pochvalných slovách pokračovala aj po nich. Pri otázkach novinárov sa prezentovala tak, ako to robí na trati. Rozvážne a elegantne chválila Vlhovú aj prácu jej tímu.

„V druhom kole som tlačila. Kúsok zo mňa si hovoril: mohlo by to stačiť. Jediná možnosť, ako by som mohla zvíťaziť, je, že by som mala šťastie a Petra by urobila obrovskú chybu alebo vypadla. Je silná, ale to nie je žiadna novinka. Môže takéto výsledky dokazovať znova a znova. Toto je ten boj. Je mi cťou, že som jeho súčasťou,“ pokračovala Shiffrinová.

Nezvyčajne veľký rozdiel

Dvadsaťštyriročná Američanka si vzájomnú rivalitu pochvaľuje. Hoci nikdy nemala problémy s motiváciou, Vlhovej dýchanie na krk ju podľa vlastných slov posunulo na inú úroveň.

„Vyhrávanie je pointou športu. Na druhej strane, rada si užívam lyžovanie. Keď som sledovala Petrinu druhú jazdu, užívala som si to. Sme inde ako ostatné dievčatá. Je to pekný príklad toho, ako pracujeme s našimi tímami. Každý chce vyhrať. Vlhovej tím je schopný prekonať všetku prácu, ktorú robíme. Takých ľudí nie je veľa. A preto majú môj rešpekt,“ doplnila Shiffrinová.

Vlhovej výkon i medzery medzi ostatnými dievčatami vyzdvihol aj Mike Day. Trénera najlepšej lyžiarky súčasnosti prekvapilo, s akým veľkým náskokom Liptáčka vyhrala prvé kolo.

„Bol to nezvyčajne veľký rozdiel. Mikaela urobila v prvom kole veľkú chybu, ktorá spôsobila nejaký časový odstup, ale nemyslím si, že to spravilo 1,31 sekundy. Nebol to deň na Mikaelino víťazstvo, ale Petrino,“ nehľadal výhovorky.

Petra Vlhová je slalomovou kráľovnou Záhrebu Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová oslavovala v Záhrebe aj so...

Day musel svoju zverenku dávať dokopy po páde v tréningu. Nepredpokladal však, že to ovplyvnilo Shiffrinovej výkon či nárast straty, ktorú v konečnom dôsledku na Vlhovú nabrala. Drámu nerobí ani z rivality medzi jeho zverenkou a najväčšou konkurentkou.

„Šikovných lyžiarok je viacero, nesústredíme sa na jednu. Obe sú šampiónky a chcú vyhrávať. Tento boj medzi nimi sa viac odohráva v médiách ako na trati,“ reagoval Day.

Viac sa rozprávajú

Nie je to celkom pravda, veď naposledy videl vyhrať slalomové preteky niekoho iného ako Shiffrinovú či Vlhovú pred takmer tromi rokmi. Desiateho februára 2017 vo Flachau, kde sa v utorok uskutoční piaty slalom sezóny, uspela Švédka Frida Hansdotterová. Odvtedy – dovedna už 24 slalomov v rade – Američanka triumfovala 19-krát, Vlhová päťkrát.

„Ostatné dievčatá sú trochu za nami. Ďalšie preteky môžu byť iné, ale momentálne sme s Mikaelou na inej úrovni. Verím, že ešte zdramatizujem boj o malý glóbus v slalome. Niekedy je náročné, lebo raz som perfektná a raz priemerná. Proti Mikaele musíte byť stopercentný stále,“ vysvetľovala Vlhová.

Ešte predtým sa so Shiffrinovou zasmiali na otázke, či sú z nich skôr súperky alebo kamarátky. Američanka na ňu odpovedala slovami, ktoré sa museli dobre počúvať aj prítomnej Slovenke.

„Keby sme proti sebe nesúťažili, boli by sme dobré kamarátky. Ak však chcete udržať ten oheň, ktorý vás poháňa, musíte mať odstup. Po niektorých prehrách si hovorím, že by som mala byť viac naštvaná. Lenže na druhé Petrino kolo v Záhrebe bola radosť pozerať sa,“ pripustila Shiffrinová.

Schopnosť priblížiť sa k nej musí byť pre Vlhovú veľkou satisfakciou. A pre obe silným hnacím motorom. Pre jednu udržať sa na vrchole, pre druhú vyskúšať si, aké to tam je.

„V ostatných rokoch sa mi zdá, že sme si sadli. Viac sa rozprávame, podporujeme. Je pre mňa podstatné mať súperku, ktorá vás inšpiruje a motivuje, ako takú, ktorú nenávidím,“ uzavrela Shiffrinová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #SP v slalome