Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moc Záhrebu. Natiahol životnú sériu, prehĺbil zdravotné problémy

Deň pred lanským slalomom v Záhrebe si v oficiálnom hoteli pre tímy alpských lyžiarok sadol oproti a hneď v úvode vysvetlil, že nemá veľa času na rozprávanie.

03.01.2020 14:05
Petra Vlhová. Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Takýto vážny hlas u trénera Petry Vlhovej Livia Magoniho nebadať pravidelne. Je skôr uvoľnený typ človeka s nemalou dávkou humoru. Preto bolo hneď jasné, že niečo nie je v poriadku.

„Budem hore aj po polnoci. Mám veľa práce, lebo Gigi (servisman Pierluigi Parravicini, pozn.) je na tom zle. Ani Petra sa necíti najlepšie a je otázne, čo prinesie zajtrajší slalom. A Boris? Ten je úplne mŕtvy,“ vymenoval straty taliansky tréner.

Ani infúzie však húževnatý slovensko-taliansky tím nezastavili. Ako by aj mohli, keď v hre bola ďalšia možnosť zdolať lyžiarsku stálicu Mikaelu Shiffrinovú i pokračovať v najlepšom období Vlhovej doterajšej kariéry.

Iný level výkonnosti

Slovenke to na víťazstvo vtedy nestačilo. Nenadviazala na novoročné víťazstvo z 1. januára 2019 v Osle. Na mýtickom Holmenkollene nenašla v paralelnom slalome premožiteľku.

Lenže o štyri dni prišiel jeden z najlukratív­nejších ženských pretekov v kalendári Svetového pohára. A opäť raz sledoval šou v podaní Shiffrinovej.

Už v prvom kole nadelila zoslabnutej Vlhovej viac ako sekundu. V druhej jazde – hoci to sama odmietla – išla viac na istotu, ako u nej býva zvykom. I tak to pod hviezdami posiatou oblohou na vrchu Sljeme bez problémov zvládla.

„Petra posunula svoje výkony na iný level. Je disciplinovaná, agresívna, rýchla a inteligentná. V Osle – v paralelnom slalome – to bolo z jej strany výnimočné. Všetko robila presne tak, ako sa má. Od začiatku do konca bola koncentrovaná a vo finále agresívnejšia i múdrejšia ako ja. Zaslúžila si to. Prinútilo ma to zamyslieť sa a ešte viac sa sústrediť,“ vravela víťazka na tlačovej konferencii.

Uznania sa Liptáčka dočkala nielen od najväčšej rivalky, ale aj od otca Igora či trénera Magoniho. Pochvala od talianskeho perfekcionistu, ktorý naďalej učí Vlhovú pravidelne víťaziť a byť na pódiu, bola pre ňu akiste vzpruhou. O tri dni vo Flachau sa ukázalo, akou veľkou…

„Mal som o ňu obavy. Slalom v Záhreb je dlhý, jeho záver náročný. Ťažko sa jej dýchalo. Urobila maximum, viac sa nedalo. Sme spokojní,“ vravel Magoni.

Chyby a obrovský rozdiel

Vlhová pri otázkach v cieľovom priestore – ako býva zvykom – nehľadala výhovorky.

Aká bola prvá jazda? „Hrozná, spravila som veľa chýb.“

Čo hovoríte na viac ako sekundovú stratu? „Je to obrovský rozdiel.“

Na čom treba popracovať do ďalších pretekov vo Flachau? „Musím ísť dve dobré jazdy, s jednou Mikaelu nikdy nezdolám.“

Ako sa majú členovia vášho tímu? „Pomaly sa mi môj tím rozpadáva.“

Hoci preteky v nádhernom prostredí rakúskej dedinky klopali na dvere, zdravotný stav Vlhovej sa nelepšil. V Záhrebe cez zovreté hrdlo ledva cedila slová. Vo Flachau hovorila ešte potichšie a pomalšie. Pred štartom označila preteky za smolné, po večernom víťaznom dojazde za hustého sneženia prívlastok zmenila na rozprávkové.

Slalom v Lienzi s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Víťazka nedeľňajších pretekov Mikaela...

„Vo Flachau som ostatné dva roky zakaždým vypadla. To je už minulosť, sústredím sa na to, čo je teraz,“ predpovedala pred večernou parádou v takmer trojtisícovej obci v regióne Salzbursko.

Prvá, druhá, prvá, druhá…

V nej zaznamenala jedno z najpamätnejších víťazstiev v kariére. Po prvej jazde znovu strácala na Shiffrinovú, lenže v druhej pritlačila na pílu, americká hviezda začala kopiť chyby a pokračovanie najúspešnejšieho mesiaca v kariére bolo na svete.

„Neviem, či som niekedy plakala viac. Keď Mikaela prišla do cieľa a videla som, že je druhá, začali mi okamžite tiecť slzy. To sú emócie, pre ktoré robím šport, ktorý milujem,“ vyznala sa Vlhová tichým hlasom.

Od 22. decembra 2018 do 8. januára 2019 absolvovala poltucet pretekov v štyroch disciplínach. Zakaždým bola buď prvá alebo druhá. V priebehu 17 dní vyhrala klasický, obrovský aj paralelný slalom. A so Shiffrinovou sa definitívne vzdialili zvyšku štartového poľa.

Neskôr sa ukázalo, že choroba bola štartérom problémov, ktoré po sérii vynútených prestávok v tréningovom procese vyriešila až septembrová operácia nosnej prepážky. Vlhová kvôli nej stratila drahocenný čas, ale získala lepší pocit. Dostáva sa do prevádzkovej teploty a dosahuje výsledky, na ktoré je zvyknutá.

To je pred ďalším náročným blokom – v priebehu dvoch týždňov by mala absolvovať dva slalomy, alpskú kombináciu, paralelný, obrovský slalom a možno aj niektorú z rýchlostných disciplín – dobrá správa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní