Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deti čakali pridlho. Je radosť s nimi zaspávať

Martina Moravcová. Elena Kaliská. Zuzana Rehák Štefečeková. Anastasia Kuzminová. Petra Vlhová. Už niekoľkokrát patril najslávnejší športový galavečer ženám.

24.12.2019 05:00
Anastasia Kuzminova Foto: ,
Anastasia Kuzminová: Hlavného súpera majú športovci v sebe. Pokiaľ ho nezdolajú, niet víťazstiev.
debata

Posledné dve boli kráľovnami toho tohtoročného. Najlepšia slovenská biatlonistka všetkých čias bola v tejto pozícii poslednýkrát. Užívala si to s publikom, ktoré jej tlieskalo v stoji. „Ďakujem vám veľmi pekne, veľa to pre mňa znamená,“ vravela uslzená Kuzminová.

Biatlon jej chýba

Potlesk na jej adresu neutíchal. Hoci v ankete Športovec roka 2019 prehrala v minisúboji žien na lyžiach s Petrou Vlhovou, sklamanie by ste na jej tvári čakali márne.

Anastasia Kuzminová počas galavečera Športovec... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová počas galavečera Športovec roka 2019.

„Peťka si víťazstvo zaslúži. Nestačila som na jej výkony, hoci šancí na majstrovstvách sveta som mala viac ako ona. Nesúperila som s ňou na diaľku, ale skôr sama so sebou a chorobou. Bola to zlatá bodka za mojou kariérou,“ potvrdila už dávno avizované slová.

Kuzminová ukončila bohatú kariéru na vrchole. Veľa vecí – víťazné pocity, súťažný adrenalín či nezabudnuteľné zážitky – jej budú chýbať. Rodinný život tieto veci síce nenahradí, ale ponúkne iné krásne momenty.

„Určite mi biatlon chýba. Na druhej strane sa začala nová etapa môjho života. Je taktiež zaujímavá a intenzívna. Život sa mení a formuje aj nás. Ide ďalej, nemôžeme stáť na mieste s ľútostivými pocitmi. Znova musíme kráčať novým smerom,“ skonštatovala.

Nad veľkými plánmi sa nateraz nezamýšľa. Od konca výnimočnej športovej cesty uplynul podľa Kuzminovej príliš krátky čas na veľké rozhodnutia. Nateraz sa sústredí na spoluprácu s Duklou Banská Bystrica a Slovenskom olympijskom a športovým výborom.

„Absolvovala som viacero akcií s deťmi. Prijali ma s radosťou. Musím si však dobre naplánovať čas a byť dostatočne aj s mojimi ratolesťami. Čakali na mňa pridlho. Veľmi sa na mňa tešili a ja tiež. Mám možnosť byť s nimi denne a neodchádzam na tri týždne preč. Je to iný pocit, keď môžeme ísť spolu spať či sa ráno spoločne zobúdzať,“ priznala Kuzminová.

Bude piecť i upratovať

V období najkrajších sviatkov roka sa Kuzminovej nový životný smer ešte viac skrášli. Tridsaťpäťročná rodáčka z Ťumenu sa nevie dočkať decembra. A vecí, ktoré mnohé mamičky desia – upratovania, zháňania darčekov či pečenia.

"Tieto Vianoce budú úplne iné. Predtým som celý december sledovala ľudí vo vianočnom ošiali. Rodičia s deťmi si vychutnávali vôňu Vianoc a ja som trénovala. Vyzdobiť dom, napiecť koláčiky, rozžiariť stromček, neviem sa toho dočkať.

Dúfam, že si to doma spoločne užijeme a budeme robiť, čo nás baví a nie, čo musíme spraviť," vravela s tradičným úsmevom.

Popri vianočnom prejedaní sa rada vytiahne lyže. Hoci je sneh momentálne nedostatkovým tovarom, Kuzminovci za ním v prípade núdze zájdu kamkoľvek. Anastasiu čaká túto zimu aj jedna milá tréningová povinnosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Adidas’s style Christmas in our home #adidasXmas #happyTime

Príspevok, ktorý zdieľa Anastasia Kuzmina (@nastja.kuzminova),

„Chystajú sa k nám aj rodičia. Pôjdu na olympijské hry veteránov, takže budem robiť mamine sparingpartnerku. Uvidíme, či to zvládnem,“ rozosmiala sa Kuzminová.

Pri otázke na ďalšie biatlonové nasledovníčky, ktoré by boli schopné zopakovať poltucet olympijských medailí či ďalšie talenty však jej nadšenie vyprchalo.

„Naučiť niekoho, aby dokázal to isté, je nemožné. Každý vrcholový športovec by sa mal naučiť vyhrávať sám. V tíme má svojich pomocníkov, ktorí mu majú pomôcť v procese športového dospievania. Hlavného súpera majú športovci v sebe. Pokiaľ ho nezdolajú, niet víťazstiev,“ uzavrela Kuzminová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová