Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliate košické sekundy

Po sladkom víťazstve nad USA nás šťastie opustilo. Možno sa na nás opäť usmeje nabudúce.

30.12.2019 12:00
slovenskí hokejisti Foto:
Sklamaní slovenskí hokejisti po zápase s Nemeckom.
debata

Najväčšia športová udalosť na Slovensku – najväčšie sklamanie roka.

Koniec nádejí na domácom šampionáte ešte pred štvrťfinálovými zápasmi síce neprekvapil, ale spôsob, akým sa tak stalo, bol skľučujúci. Slovenskí hokejisti boli na majstrovstvách sveta v Košiciach iba sekundy od veľkého úspechu.

Najprv eufória po zaslúženom triumfe nad hviezdnymi Spojenými štátmi, potom obrovské sklamanie proti Kanade. Slováci dvakrát viedli o dva góly, ale po zásahu súpera 1,8 sekundy pred koncom zvesili hlavy. „Ťažko hľadať slová. Neuveriteľné, čo sa stalo, je to veľké sklamanie. Musíme sa však rýchlo pozviechať,“ dvíhal morálku mužstva Marko Daňo.

Uplynuli však iba dva dni a situácia sa zopakovala aj proti Nemecku. Slováci stratili vyhraný zápas, inkasovaným gólom 27 sekúnd pred záverečnou sirénou prakticky aj postup do štvrťfinále. „Nezvládli sme to. Neviem, čo k tomu povedať, ťažko sa mi hľadajú slová. Myslím si, že sme boli lepší, no opäť sme prehrali,“ vravel Tomáš Tatar.

Slovákom nezostalo nič iné, iba spoliehať sa na pomoc súperov. A keďže tá neprišla, skupinový duel proti Dánom – 21. mája – bol ich posledným na MS.

Neúspech Slovákov však nijako nezatienil výborný dojem z organizácie šampionátu. Aj rozhodnutie odohrať domáce zápasy v Košiciach sa ukázalo ako správne. Prekvapujúci triumf fínskeho tímu bez hviezd už iba podčiarkol výnimočnosť najsledovanejšieho podujatia na Slovensku.

Napriek pôvodnému plánu sa kanadský tréner Craig Ramsay v októbri vrátil na slovenskú lavičku. S mottom dokončiť nedokončené. V roku 2020 bude mať na to dve príležitosti. Svetový šampionát vo Švajčiarsku a jesennú kvalifikáciu na ZOH v Pekingu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #rok 2019