Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sovietske praktiky: Ty, ty, ty aj ty otehotniete! A bežkyne poslúchli

Jelena Vjalbeová. Toto meno určite poznáte. Pre mladšie ročníky - bola to elitná bežkyňa na lyžiach. Na troch olympiádach 1992 - 1998 získala tri zlaté medaily a štyri bronzové.

22.12.2019 22:16
Alena Procházková Foto: ,
Ilustračné foto
debata (130)

Legendárna športovkyňa je dnes šéfkou ruských klasikárov. A z kresla ovplyvňuje životy svojich zverencov viac, než by podľa mnohých bolo potrebné.

Keď na začiatku aktuálnej sezóny prerušili kariéru štyri ruské pretekárky – Julia Belorukovová (24), Anastasia Sedovová (24), Elena Usťugovová (27) a Tatiana Alešinová (25) – mnohí zostali zaskočení.

Napokon sa ukázalo, že to nie je žiadna zhoda náhod, ale práca Vjalbeovej. Všetky štyri otehotneli. „Som rada, že ma dievčatá vypočuli. Odporučili sme im to, pretože pred nami nie je olympiáda ani svetový šampionát. Takže ideálny čas,“ vysvetľovala 14-násobná majsterka sveta.

Reakcia na seba nenechali dlho čakať. „Rusi – to je iná mentalita. Jelena pochádza zo starej sovietskej školy. Zdá sa, že to aplikovala aj do svojho tímu,“ zasmiala sa manažérka švédskeho tímu Karin Erssonová. Jej zverenkyne by vraj podobné rady rýchlo zmietli zo stola. „Niečo také by som im nikdy nepovedala. A aj keby áno, nikto by ma neposlúchol,“ dodala pre Expressen.

Kto je Jelena Vjalbeová?

(rusky Елена Валерьевна Вяльбе; * 20. apríla 1968 Magadan) je bývalá sovietska a ruská bežkyňa na lyžiach.

Počas svojej kariéry vytvorila niekoľko rekordov ženského bežeckého lyžovania. Doteraz neprekonaný zostáva v počte zlatých medailí z jedných majstrovstiev sveta, pretože na šampionáte v Trondheime 1997 získala 5 zlatých medailí.

Je aj celkovo najúspešnejšia pretekárka všetkých čias čo do počtu primátov z MS, lebo v individuálnych pretekoch na najvyšší stupienok vystúpila desaťkrát a k tomu pridala 4 zlaté v štafetách, v roku 2015 sa jej ziskom 14 zlatých medailí vyrovnala Marit Bjørgenová.

V rokoch 1987 až 1998 Vjalbeová nazbierala 45 víťazstiev vo Svetovom pohári a držala až do 20. marca 2011 ženský rekord, potom ju však prekonala Marit Bjørgenová. Rekordom je aj jej päť víťazstiev v celkovom poradí Svetového pohára. Do roku 2003 tiež držala rekord v počte výhier v jednej sezóne Svetového pohára (9 víťazstiev), prekonaná bola Bente Skariovou.

Pretekať začala pod rodným menom Jelena Trubicynová, v roku 1987 sa vydala za estónskeho lyžiara Urmasa Välbeho, s ktorým sa rozviedla v roku 1997. Od roku 2010 je predsedníčkou Ruského lyžiarskeho zväzu.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Vjalbeová