Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výsledok, čo trhá srdce. Shiffrinovej svet sa nerúca

Prekvapenie sezóny? Pomalá suverénka. Keď sa na trať obrovského slalomu v Courcheveli vydala ako prvá v poradí, na oko to vyzeralo veľmi solídne. Tak, ako sme si u Mikaely Shiffrinovej zvykli. Zdanie však klamalo.

18.12.2019 09:55
Shiffrin USA Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (1)

„Akoby to nebola tá Mikaela, na akú sme zvyknutí,“ upozornila bývala slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová, momentálne expertka RTVS.

Nemôže zakaždým vyhrať

Bývalá alpská lyžiarka sa nemýlila. Američanka stanovila v treťom obráku v prebiehajúcej sezóne Svetového pohára referenčný čas, ktorý v prvom kole zdolalo až osemnásť pretekárok.

Nechýbala medzi nimi ani Petra Vlhová. Svojej najväčšej konkurentke nadelila v prvej jazde viac ako sekundu.

„Ani ona nie je stroj. Prvé kolo pokazila. Uvidíme, čo prinesie druhé, ktoré bude stavať Shiffrinovej tréner,“ predpovedala Vlhová.

Lenže ani druhá Shiffrinovej jazda nebola žiadne terno. Hoci sa zlepšila, nakoniec sa posunula len na 17. priečku. Naposledy bola v druhej desiatke v obrovskom slalome Svetového pohára pred tromi rokmi v Jasnej pod Chopkom (14.).

Iba dvakrát v kariére bola mimo 20 najlepších – ešte ako tínedžerka v marci 2014 v Aare (24.) a dva roky predtým v andorskom Soldeu (26.).

„Vlastne nič nebolo zlé a napriek tomu som nebola rýchla. Nemôžem zvíťaziť zakaždým. Ak sa mi to nepodarí, neznamená to, že som urobila chybu. Ďalšie dievčatá sú rýchle a zaslúžia si uspieť. Niekedy je na vine lyžiar a nie materiál,“ pripustila Shiffrinová po pretekoch.

Na prvý pohľad sa zdalo, akoby ostatné pretekárky mali lepšie pripravené lyže. Vlhová, Brignoneová či Robinsonová – nebyť obrovských chýb v oboch kolách, možno by sa dočkala ďalšieho víťazstva či pódia – ich dokázali pustiť a najlepšej lyžiarke súčasnosti i histórie nadeľovať jednu desatinu sekundy za druhou.

„Moje myšlienky sa nehodia na kameru,“ napísala na twitteri Shiffrinová. „Bola zábava jazdiť na tak dobre pripravenom svahu. Som sklamaná. Nechcem sa vyhovárať. Nemôžem viniť nikoho iného, len samú seba,“ nechodila okolo horúcej kaše.

Sklamaná Mikaela Shiffrinová v cieli obrovského... Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Mikaela Shiffrinová Sklamaná Mikaela Shiffrinová v cieli obrovského slalomu v Courcheveli.

Stále sa má čo učiť

Dvadsaťštyriročná Američanka vynechala nedeľňajší paralelný slalom v St. Moritzi. Triumf Vlhovej si pozrela z Francúzska, kde sa chcela pripravovať na disciplínu s najväčšou konkurenciou. Desiate pokračovanie Svetového pohára jej však v Courcheveli nevyšlo.

„Je to nová skúsenosť. Potvrdilo sa, že sa stále mám čo učiť. Teraz mi to síce trhá srdce, ale nie je to koniec sveta. Treba ísť ďalej a presunúť sa na ďalšie preteky,“ neláme palicu Shiffrinová.

Momentálne by mala víťazka 62 pretekov Svetového pohára zarezávať vo Val d'Isere. Napriek utorňajšiemu zlyhaniu je rodáčka z Vailu naďalej líderkou Svetového pohára a pred druhou Brignoneovou má náskok 165 bodov a pred Vlhovou 258.

Shiffrinová je taktiež jednou z najväčších favoritiek na popredné priečky v sobotňajšom zjazde i nedeľňajšej alpskej kombinácii, ktoré čaká zjazdárky vo vychýrenom francúzskom stredisku.

„Chcem sa veľmi pekne poďakovať priaznivcom, ktorí ma neúnavne podporovali bez ohľadu na to, čo som predviedla. Vážim sa vašu podporu a som za ňu vďačná. Sľubujem, že sa polepším,“ dodala Shiffrinová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie