Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Francúzska si želáme predčasný darček pod stromček

Svetový pohár v biatlone sa rozlúči s kalendárnym rokom tento víkend vo francúzskom stredisku Le Grand Bornand.

18.12.2019 06:00
Paulína Fialková v Pokljuke. Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Náročná trojkombinácia šprint, stíhačka, preteky s hromadným štartom ponúkne Paulíne Fialkovej ideálnu šancu nadviazať na úspešné výsledky z minulého týždňa.

Opäť s úsmevom na tvári

Slovenská biatlonová jednotka zabudla na nevydarený Östersund, ako aj na problémy s kolenom a v Hochfilzene opäť patrila medzi najlepšie. So štvrtým miestom v šprinte a piatym zo stíhačky bola spokojná aj jej strelecká trénerka Anna Murínová.

„Paula zajazdila veľmi dobre. Mali sme trochu obavy, pretože Östersund sa jej nevydaril a k tomu sa pridala aj bolesť v kolene. Od lekárov sme dostali informácie, že koleno by malo byť v poriadku a podľa toho sme ju aj pripravili na preteky. Aj keď sa párkrát sťažovala, že ju v nohe pichá, zvládla to výborne. Opäť mala úsmev na tvári,“ chváli svoju zverenkyňu bývalá reprezentantka.

Potešili ju najmä Fialkovej výkony na strelnici. Šiesta žena uplynulej sezóny SP minula len dva z tridsiatich terčov.

„Zásluhou presnej streľby sa jej zdvihlo sebavedomie aj v bežeckej stope. V Hochfilzene sme akoby začínali odznova, pretože nevydarené preteky vo Švédsku nám dali skreslený obraz. Som si istá, že keď sa Paulína viac rozpreteká, jej výsledky budú ešte lepšie,“ tvrdí jej strelecká trénerka.

Trénerka slovenskej ženskej biatlonovej... Foto: SITA, Jakub Julény
Anna Murínová Trénerka slovenskej ženskej biatlonovej reprezentácie Anna Murínová pred novou sezónou Svetového pohára.

Staršiu zo sestier Fialkových nezastavila v kvalitnom výkone v stíhačke ani kolízia so Švédkou Hannou Öbergovou. Vysoká severanka stúpila Slovenke na palicu a nasledoval pád.

„Paradoxne s touto pretekárkou mala podobnú kolíziu aj v minulosti. Paulína žartovala, že Švédka si ju asi vyhliadla. V cieli sa jej potom ospravedlnila a všetko bolo v poriadku. Trať je síce široká, ale aj takéto veci sa stávajú,“ reaguje Murínová.

Preteky ohrozuje počasie

Fanúšikovia sa v minulých sezónach tešili aj z úspešných výsledkov slovenskej štafety. Aktuálne je však situácia odlišná.

Z Östersundu cestovala domov zranená Fialková, v Rakúsku zase chýbala chorá Terézia Poliaková. Slovensko tak klesá v rebríčku národov, čo môže mať negatívne dôsledky v budúcnosti.

„Ak nebudeme v renkingu do sedemnásteho miesta, v ďalšej sezóne budú môcť súťažiť len tri naše pretekárky. Vo Švédsku nemohla štartovať Paulína, teraz zase Terézia. Náhradu za absentujúcu členku zatiaľ nemáme,“ vraví Murínová.

Slovenskú výpravu prekvapilo v Le Grand Bornand teplé počasie. V závere týždňa má aj pršať, čo môže skomplikovať trojdňový program. V minulej sezóne francúzske stredisko v programe SP chýbalo.

„Boli sme tu pred dvoma rokmi. Príliš sa nám tu nepáčilo, veľká časť tratí vedie po lúkach. Navyše sme dostali avízo, že trate nie sú pre nedostatok snehu dobre pripravené. Koncom týždňa má prísť ďalšie oteplenie a dážď,“ lamentuje trénerka.

Biatlonistky čaká náročný program – piatkový šprint, sobotňajšia stíhačka a nedeľňajšie preteky s hromadným štartom.

„Máme v pláne absolvovať kompletný program. Počasie však môže všetko skomplikovať. Bolo by krásne, ak by sa nám podarilo vybojovať predčasný vianočný darček pod stromček,“ želá si Murínová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paulína Fialková #anna murínová #SP v biatlone 2019