Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cinkne Slovensku medaila z MS? A zostane Wiererová kráľovnou?

Ako sa vyrovná ženský tím s absenciou Anastasie Kuzminovej? Dostanú sa muži z výsledkového kŕča? Kto sa stretne v súboji o krištáľové glóbusy s Johannesom Böom a talianskou dvojicou Dorothea Wiererová - Lisa Vittozziová?

29.11.2019 17:46
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Prečítajte si očakávania a predpovede Pravdy pred novou biatlonovou sezónou.

Fialková ukončí čakanie

Staršia zo sestier Fialkových vstupuje do deviatej sezóny medzi profesionálkami. V minulej vybojovala šesť pódiových umiestnení a v niekoľkých prípadoch jej k najvyššiemu stupienku chýbali len detaily.

Ak je v hlave správne nastavená, nemá slabinu. Zlepšila sa v streľbe, vie zabehnúť šprint, stíhačku, vytrvalostné preteky i hromadný štart. Jej trénerka Anna Murínová tvrdí, že Fialková vie vytesniť tlak a na štarte sa dokáže sústrediť len na preteky.

Sprava trénerka Anna Murínová, biatlonistky... Foto: TASR, Michal Svítok
Anna Murínová, Paulína Fialková, Ivona Fialková, Martin Bajčičák Sprava trénerka Anna Murínová, biatlonistky Paulína Fialková so sestrou Ivonou a bežecký tréner Martin Bajčičák po pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu.

Ich spoločnou prioritou je svetový šampionát, ktorý sa na budúci rok uskutoční v Anterselve. Tento rok ju na MS obral o medailu posledný výstrel. Ak sa k nej prikloní potrebné šťastie, z Talianska môže odísť s medailou.

Tranzitný rok pre štafetu

Tri šieste miesta, z toho jedno na majstrovstvách sveta. Osemnásť sekúnd od bronzu na MS, piata priečka na olympiáde v Pjongčangu. Taká bola bilancia ženskej štafety v posledných dvoch sezónach.

Na podobné výsledky budú musieť fanúšikovia na pár rokov zabudnúť. Diera, ktorá vznikla odchodom Kuzminovej, je veľká. Očakávať, že ju hneď počas prvého roka zaplní mladá Veronika Machyniaková, by bolo utópiou.

Video

Machyniaková je bezpochyby talentovaná, ale potrebuje dozrieť. Čaká ju prvá sezóna medzi elitou Svetového pohára a nováčikovský rok býva náročný najmä po psychickej stránke.

Wiererová obháji titul

Kráska Wiererová sa v uplynulej sezóne stala prvou Taliankou, ktorá získala veľký krištáľový glóbus a zároveň aj titul majsterky sveta. Dvadsaťdeväťročná hviezda je v ideálnom biatlonovom veku. V seriáli SP štartuje veľa rýchlych pretekárok, ale Wiererová má oproti nim veľkú devízu.

Kto ju videl na strelnici, vie, o čom je reč. Kadencia výstrelov a najmä presnosť sú výnimočné. V minulej sezóne dosiahla 85-percentnú úspešnosť streľby, čo je viac, ako väčšina jej mužských kolegov.

Víťazka šprintu v Hochfilzene Dorothea Wiererová. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Dorothea Wiererová Víťazka šprintu v Hochfilzene Dorothea Wiererová.

Špeciálnu motiváciu bude mať na MS, ktoré sa uskutočnia v jej rodnej krajine. Vysoko položená Anterselva (takmer 1600 m nad morom) jej vyhovuje a Wiererová by nerada sklamala domácich tifosi.

Les Bleus budú naháňať bratov

Medzi mužmi sa bude hlavná pozornosť sústrediť na súboj medzi Johannesom Thingnesom Böom a Martinom Fourcadom. Francúz sa chce rehabilitovať za nevýrazné výsledky v minulej sezóne a vrátiť sa na trón, na ktorom predtým sedel sedem rokov bez prestávky.

Nebude však jediný, kto si brúsi zuby na suverénneho Nóra. Les Bleus sa môžu pochváliť silným kvartetom, v ktorom okrem Fourcada figurujú aj traja mušketieri Fillon-Maillet, Desthieux a Guigonnat.

Z tieňa úspešného mladšieho brata chce vystúpiť Tarjei Bö. Rád by si pripomenul sezónu 2010/11, keď ovládol seriál SP a získal zatiaľ svoj jediný veľký krištáľový glóbus.

Všetko bude pozorne sledovať Rus Alexander Loginov. Druhý muž uplynulej sezóny sa aj kvôli dopingovému škandálu svojej krajiny drží v úzadí, ale necháva za seba hovoriť výsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paulína Fialková #Dorothea Wiererová #SP v biatlone 2019