Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžovanie posúva od plienok na výslnie. Podľa vzoru Vlhovej

Na marcovom vyvrcholení predchádzajúcej sezóny sa vtesnala medzi Mikaelu Shiffrinovú a Petru Vlhovú.

28.11.2019 17:44
debata

Pred mesiacom v Söldene šokovala lyžiarsky svet. Nechala za sebou plejádu hviezd – majsteriek sveta, víťaziek Svetového pohára i držiteliek malých glóbusov – a vyhrala úvodný obrovský slalom Svetového pohára 2019/2020.

Alice Robinsonová by nemala chýbať ani v sobotňajšom obrovskom slalome. V Killingtone si môže dať k osemnástym narodeninám ďalší krásny darček. Zabrániť jej v tom môže aj Vlhová, s ktorou má supertalent z Nového Zélandu veľa spoločného.

Petra Vlhová po 2. kole slalomu v Levi. Foto: Reuters, LEHTIKUVA
Petra Vlhová Petra Vlhová po 2. kole slalomu v Levi.

„Vlhová mala v predošlej sezóne výhodu. Nikto od nej neočakával veľké triumfy nad Shiffrinovou. Pomohlo jej to. V rovnakej pozícii je momentálne Robinsonová. A Sölden ukázal, že jej súťaženie bez tlaku svedčí,“ zamýšľa sa novinár New Zealand Herald Chris Rattue.

Vzorná žiačka

Robinsonová zatiaľ nie je pod priveľkým tlakom či drobnohľadom. Na Novom Zélande je v tieni ragby. Pre krajanov je len okrajovým rozptýlením, rovnako ako šport, ktorému sa venuje.

„Máme tu veľké kopce, ale lyžovanie je v plienkach. Môžeme ho sledovať maximálne raz za štyri roky na olympiáde. Robinsonová to môže zmeniť. Musia však prísť výsledky. Tie dosahujú pravidelne okrem Vlhovej aj Peter Sagan či kedysi Dominik Hrbatý. Predpokladám, že aj oni rozpútali ošiaľ,“ vymenúva slovenské hviezdy Matt Brown z Radio Sport New Zealand.

Robinsonová si podľa neho zo života nerobí ťažkú hlavu. Je veselým typom človeka. Rada žartuje a uvoľňuje atmosféru okolo seba. Keď však prídu povinnosti – na lyžiach či v školskej lavici – z pohoďáčky sa stáva pracant.

Senzačná víťazka prvých pretekov novej sezóny... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Alice Robinsonová Senzačná víťazka prvých pretekov novej sezóny Svetového pohára Alice Robinsonová.

„Alice stále chodí do školy, takže sa popri domácich úlohách dokáže sústrediť aj na lyžovanie. Z toho, čo som počul, to v lavici nefláka. Je vzornou lyžiarkou i študentkou,“ ozrejmuje Rattue.

Robinsonová pochádza z nelyžiarskej rodiny. Na svahoch začínala neskôr, ako ostatné deti. Aj napriek niekoľkým zameškaným rokom reprezentovala Nový Zéland na lanskej olympiáde v Pjongčangu ako šestnásťročná. Je juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome a má potenciál aj v super G či zjazde.

„Dvadsať rokov sme čakali na víťazstvo vo Svetovom pohári. Naposledy ho dosiahla Claudia Rieglerová. Robinsonová je po nej a Annelise Cobergerovej (získala striebro v slalome na ZOH 1992 v Albertville, pozn.) treťou lyžiarkou, ktorá sa presadila vo svetovom meradle. Platí však, že nikdy sme nemali takú mladú a úspešnú pretekárku ako Alice,“ porovnáva Brown.

Dieťa s entuziazmom

Až po čase sa ukázalo, že sedemnásťročná Novozélanďanka vyhrala v Söldene aj s pomliaždeným kolenom. Predpokladaná mesačná doba liečenia sa o týždeň skrátila. A tak Robinsonová zmenila plány – najbližší obrovský slalom v Killingtone nevynechá.

„Absolvovala som niekoľko tréningových dní v Colorade a nemala som žiadne opuchy ani bolesti. Môj stav sa zlepšil,“ odkazuje na instagrame. „Má v sebe veľa entuziazmu a to niekedy môže byť na škodu. Chce jazdiť všetko, ale to nejde. V podstate je stále dieťa, ktoré sa vyvíja. Nateraz by som jej odporučil zvoľniť,“ netají obavy Brown.

Predpokladá, že do boja o víťazstvo sa v Killingtone vráti aj Vlhová. „Nemôže mať smolu donekonečna,“ myslí si Rattue. Obaja novozélandskí novinári si myslia, že Robinsonová a Vlhová sú si podobné a rozdielne zároveň.

„Obe sú v porovnaní s veľmocami v nevýhode. Trénujú viac či menej samé, čo ich prácu sťažuje. O to väčšiu chuť však majú všetkým ukázať, že aj z lyžiarsky malej krajiny môže vzísť hviezda svetovej extratriedy,“ je presvedčený Rattue.

Alice Robinsonová, Mikaela Shiffrinová a Petra... Foto: Reuters, ALBERT GEA
Shiffrin Vlhová Alice Robinsonová, Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová po obrovskom slalome v Soldeu.

Za najväčšiu favoritku víkendového klasického i obrovského slalomu označil Shiffrinovú. Domáci kopec i prehra v prvých pretekoch budú pre Američanku silnou motiváciou. „Konkurencia v obrovskom slalome je najväčšia v ženskom kolotoči. Vyhrať môže hneď niekoľko pretekárok,“ tvrdí Brown.

Aj Vlhová s Robinsonovou?

„Robinsonová vzala prechod z juniorskej do seniorskej kategórie útokom. Už teraz je schopná zdolať Shiffrinovú. Ide po ceste, ktorú v predošlej sezóne razila Vlhová. Pravidelne dostávala Američanku pod tlak a víťazila. Alice spoznáva chodník k výhram. Má potenciál túto nadvládu dvoch pretekárok rozbiť. Možno nie už v Killingtone, ale prečo nie už v tejto sezóne?“ pýta sa.


Kalendár Svetového pohára zjazdárok

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie P. Vlhovej
26. októbra Sölden – obrovský slalom 14.
23. novembra Levi – slalom DNF
30. novembra Killington – obrovský slalom 6.
1. decembra Killington – slalom 2.
6. decembra Lake Louise – zjazd Neštartovala
7. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
8. decembra Lake Louise – super G neštartovala
14. decembra St. Moritz – super G neštartovala
15. decembra St. Moritz – paralelný slalom 1.
17. decembra Courchevel – obrovský slalom 4.
21. decembra Val d´Isere – zjazd Zrušené
22. decembra Val d´Isere – alpská kombinácia zrušené
28. decembra Lienz – obrovský slalom 5.
29. decembra Lienz – slalom 2.
4. januára Záhreb – slalom 1.
11. januára Altenmarkt-Zauchensee – zjazd nenastúpila
12. januára Altenmarkt-Zauchensee – alpská kombinácia vypadla
14. januára Flachau – slalom 1.
18. januára Sestriere – obrovský slalom 1.
19. januára Sestriere – paralelný obrovský slalom šestnásťfinále
24. januára Bansko – zjazd 6.
25. januára Bansko – zjazd 11.
26. januára Bansko – super G 6.
1. februára Rosa Chutor – zjazd zrušené
2. februára Rosa Chutor – super G neštartovala
8. februára Garmisch Partenkirchen – zjazd 8.
9. februára Garmisch Partenkirchen – super G 9.
15. februára Kranjska Gora – obrovský slalom 2.
16 februára Kranjska Gora – slalom 1.
21. februára Crans Montana – zjazd 4.
22. februára Crans Montana – zjazd 14.
23. februára Crans Montana – alpská kombinácia nedokončila
29. februára La Thuile – super G 4.
1. marca La Thuile – alpská kombinácia zrušené
7. marca Ofterschwang – obrovský slalom zrušené
8. marca Ofterschwang – slalom zrušené
12. marca Are – paralelný slalom zrušené
13. marca Are – obrovský slalom zrušené
14. marca Are – slalom zrušené
18. marca Cortina d´Ampezzo – zjazd zrušené
19. marca Cortina d´Ampezzo – super G zrušené
20. marca Cortina d´Ampezzo – tímové preteky zrušené
21. marca Cortina d´Ampezzo – slalom zrušené
22. marca Cortina d´Ampezzo – obrovský slalom zrušené

Konečné poradie SP (30):

1. Federica Brignoneová (Tal.) 1378 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225, 3. Petra VLHOVÁ (SR) 1189, 4. Corinne Suterová (Švaj.) 837, 5. Marta Bassinová (Tal.) 817, 6. Wendy Holdenerová 791, 7. Lara Gutová-Behramiová 616, 8. Michelle Gisinová (všetky Švaj.) 591, 9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 556, 10. Ester Ledecká (ČR) 503

Slalom (6): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 460, 2. Shiffrinová 440, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) 276, 4. Holdenerová 260, 5. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) 235, 6. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 228

Paralelné disciplíny (2): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 113, 2. Clara Direzová (Fr.) 100, 3. Brignoneová 902, 4. Swennová Larssonová 80 a Elisa Mörzingerová (Rak.) 80, 6. Bassinová 78

Zjazd (8): 1. Sutterová 477, 2. Ledecká 322, 3. Brignoneová 320, 4. Gutová-Behramiová 288, 5. Shiffrinová 256, 6. Elena Curtoniová (Tal.) 246, … 16. VLHOVÁ 164

Super G (7): 1. Suterová 360, 2. Brignoneová 341, 3. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 217, 4. Gutová-Behramiová 209, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 205, 6. Nina Ortliebová (Rak.) 191,… 14. VLHOVÁ 119

Obrovský slalom (6): 1. Brignoneová 407, 2. VLHOVÁ 333, 3. Shiffrinová 314, 4. Bassinová 309, 5. Robinsonová 300, 6. Holdenerová 234

Kombinácia (2): 1. Brignoneová 200, 2. Holdenerová 125, 3. Ledecká 100, 4. Franziska Gritschová 80, 5. Ramona Siebenhoferová (obe Rak.) 64, 6. Bassinová 60

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Alice Robinsonová