Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritika od hejterov? Dám vám bežky a pušku, vyskúšajte si to

Hoci sa hlavná pozornosť pred štartom novej sezóny sústredí na Paulínu Fialkovú, Slovensko bude mať vo Svetovom pohári biatlonistiek aj ďalšie nádeje. Okrem mladšej zo sestier Fialkových Ivony budú priaznivci držať palce aj Terézii Poliakovej. Z nej sa po odchode Anastasie Kuzminovej stala slovenská trojka. A uvedomuje si, že bude pod drobnohľadom náročných fanúšikov.

28.11.2019 05:00
Terézia Poliaková Foto: ,
Terézia Poliaková počas zimnej olympiády 2018 v Pjongčangu.
debata (5)

Samostatná jednotka

Biatlon je v prvom rade individuálny šport a často podľa toho vyzerá príprava. Sestry Fialkové zvolili vlastnú cestu, Martin Otčenáš už roky trénuje sám a podobne sa rozhodla aj Poliaková.

"Počas minulej sezóny som sa pripravovala s Nasťou a mužmi. Keď oznámila odchod, musela som hľadať iné možnosti. V Dukle prišli s nápadom, že odídem do Oberhofu za trénerom Manfredom Geyerom, ktorý na olympiáde v Soči viedol našich mužov.

Skúsený Nemec má podobný tréningový systém ako Pavol Kobela a ten mi veľmi vyhovoval," rozhovorí sa Poliaková.

V stredisku pri Durínskom lese jej robili spoločnosť biatlonistky z nemeckého béčka. Sústredenie poslúžilo aj ako dobrá škola do života.

"Bolo to náročné aj po psychickej stránke. Celý čas som tam bola sama. Kemp v Oberhofe trval päť týždňov. Viac ako mesiac v nemecky hovoriacej krajine, pričom nemčinu som sa nikdy neučila, bol pre mňa veľmi dobrá škola života.

Avšak stretla som tam množstvo milých ľudí, ktorí mi pomohli. Či už to boli tréneri alebo dievčatá z nemeckého tímu," pokračuje.

Terézia Poliaková (vpravo) vedľa Paulíny... Foto: SITA, Jakub Julény
Terézia Poliaková Terézia Poliaková (vpravo) vedľa Paulíny Fialkovej na tlačovej konferencii pred štartom sezóny.

Poliaková stále verí, že môže nadviazať na solídne výsledky spred troch-štyroch rokov. Hoci bežecky to v minulom ročníku nebolo ideálne, zlepšila sa v streľbe. Vlani mala na dosah životný výsledok vo vytrvalostných pretekoch na MS a to len dokazuje, že potenciál v nej stále je.

"Prípravu hodnotím pozitívne. Absolvovali sme množstvo náročných tréningov. No ako hovorí môj tréner – keď nebudeš plakať v lete, budeš plakať v zime. Kouč Geyer bude chodiť so mnou aj na preteky.

Nie na všetky, ale do Östersundu a Hochfilzenu sa chystá. Je náročné povedať, ako na tom som, pretože som nemala možnosť porovnať sa s konkurenciou. Viac ukážu prvé preteky," vraví pred štartom sezóny.

Nasťa mi chýba. Najmä ľudsky

Sympatická blondínka je citlivá a dobrá duša – na chlieb natrieť. V uplynulej sezóne si užila svoje za nevýrazné výkony v pretekoch ženských štafiet. Neprajníci jej písali urážlivé, miestami až nenávistné správy.

Lenže – tri šieste miesta, z toho jedno na majstrovstvách sveta, keď kvarteto Sloveniek zdolalo Češky, Francúzky, Talianky – bola pekná bilancia. A to Slovenky delilo od bronzu na svetovom šampionáte osemnásť sekúnd. Na olympiáde v Pjongčangu finišovali piate a Poliaková na treťom úseku podala sľubný výkon.

„Už na to nemyslím, je to za mnou. Nech si neprajníci hovoria, čo chcú. Ak sa niekomu niečo nepáči, požičiam mu bežky s palicami, pušku a nech si to vyskúša,“ hovorí s nadhľadom.

Kritiku od nenávistných a zlomyseľných ľudí si brala až príliš na telo. Fanúšikovia niekedy zabúdajú, že šport je náročný aj po psychickej stránke.

"Pomohol mi mentálny kouč, ako aj rodina a blízki. Nikdy predtým som príliš nečítala príspevky na sociálnych sieťach. Ale keď vám už ľudia píšu do správy a je to osobné, tak to zabolí. Neviem, či je to len tu na Slovensku, ale keď sa darí, každý sa bije do pŕs – áno, to je Slovenka, ona je naša.

Ale keď sa prestane dariť a prídu horšie výsledky, tí istí ľudia začnú na vás nadávať a otočia sa vám chrbtom," opisuje náturu časti slovenskej verejnosti.

S odchodom Kuzminovej stratila nielen tréningovú partnerku, ale aj prítomnosť blízkej kamarátky. Keď ju ničili fanúšikovia cez sociálne siete, olympijská šampiónka stála po jej boku a vyzývala na toleranciu a pochopenie.

„Nasťa mi chýba. Nielen pri tréningu, ale najmä po ľudskej stránke,“ priznáva Poliaková. „Vždy sme trávili spolu veľa času, debatovali, keď bolo voľno, vyšli sme si na kávičku… Stále sme, samozrejme, v kontakte. Zavoláme si, napíšeme, vymeníme fotky. Ale nedarí sa nám stretnúť. Keď som doma, ona je preč a naopak,“ dodáva.

Bez Kuzminovej sa zmenilo aj zloženie štafety. Sestry Fialkové a Poliakovú doplní Veronika Machyniaková, ktorá v minulej sezóne súťažila ešte medzi juniorkami. V nedeľu (v Östersunde je na programe šprint) sa stane 51. slovenským reprezentantom, ktorý nastúpi na preteky Svetového pohára.

„Štafety sa nedajú natrénovať. Ide tam v prvom rade o to, aby sme si správne tľapli na predávke,“ vraví s úsmevom Poliaková a následne vážne dodá: „Tréningu štafetovej streľby som počas sústredení venovala s koučom veľa času. Verím, že to prinesie úspech a s babami potešíme fanúšikov.“

TV Pravda. Fialková: Mám vysoké ambície, ale aj rešpekt a pokoru.
Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Terézia Poliaková