Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paulína dozrela. Tlak vytesní z hlavy hneď po štarte

Spolu s bežeckým trénerom Martinom Bajčičákom má leví podiel na tom, že Paulína Fialková sa v minulej sezóne zaradila medzi absolútnu biatlonovú špičku.

27.11.2019 06:00
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Šesť pódiových umiestnení a šieste miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára hovoria samy za seba. Podľa trénerky Anny Murínovej (46) je jej zverenkyňa pripravená opäť zaútočiť na najvyššie priečky. „Paulína už patrí medzi elitu. Teraz bude dôležité, aby príslušnosť k nej potvrdila ďalšími úspešnými výsledkami,“ vraví bývalá reprezentantka, ktorá vedie aj mladšiu zo sestier Fialkových Ivonu.

K novej sezóne, ktorá sa začne už tento víkend vo Švédsku, patria aj ciele a ambície. Aké sú v prípade Paulíny?

Nielen ona, ale i ja s Martinom (Bajčičákom) máme spoločnú métu. Chýba nám zlatá medaila z pretekov Svetového pohára, ako aj cenný kov zo svetového šampionátu. V tomto smere sa ciele v porovnaní s minulou sezónou nezmenili. Nároky nemáme nižšie – len ich splniť.

Na čo ste sa zamerali v príprave?

Zvolili sme si miesta, ktoré dôverne poznáme. Sústredenia nám tam vždy fungovali a preto nebol dôvod nič meniť. Pridali sme sústredenie v Ruhpoldingu, pretože doma nemáme možnosti na komplexný tréning, keďže koliesková dráha v Osrblí nie je v dobrom stave. Urobili sme kus dobrej práce a pokiaľ dievčatá neochorejú, na štart sezóny sú veľmi dobre pripravené.

Nevynechali ste ani dejisko MS 2020 Ansterselvu. Čím je toto stredisko špecifické?

Je tam náročný príchod na strelnicu. Trať je vo vysokej nadmorskej výške, čo je ďalší rozdiel v porovnaní s inými strediskami. Telo športovca reaguje v takýchto podmienkach inak, chceli sme si na to zvyknúť.

Aké sú podmienky pre športovca v takej nadmorskej výške?

Aj bežný človek sa tam ľahšie zadýcha. Keď sa k tomu pridá kopec pred strelnicou, športovec si musí dať pozor, aby neprepálil tempo. Môže sa mu veľmi ľahko stať, že pri vysokých tepoch v laktáte minie terč. Príchody na strelnicu musia biatlonisti absolvovať s rozumom.

Paulína sa v minulej sezóne zaradila medzi absolútnu špičku, ale chýbali jej víťazstvá. Na čom ste pracovali, aby vystúpila už aj na najvyšší stupienok?

Žiadne veľké skoky sa už robiť nedajú. Sústredíme sa len na dolaďovanie detailov. Martin Bajčičák sa snažil vyšperkovať drobnosti po bežeckej stránke, my sme sa sústredili na streľbu. Výrazné posuny v Paulíninej výkonnosti nie sú možné tak, ako by to fanúšikovia očakávali. Patrí medzi elitu, už len to dokázať ďalšími úspešnými výsledkami.

Vlani ste odštartovali sezónu výborne. Môžu sa fanúšikovia tešiť na rovnako úspešný začiatok aj tento rok?

Vždy sme sa rozbiehali pomalšie a z toho dôvodu bol úvod minulej sezóny špecifický. Sami sme v očakávaní, či sa vrátime k pomalšiemu začiatku alebo to Paulína odpáli naplno ako vlani.

Trénerka slovenskej ženskej biatlonovej... Foto: SITA, Jakub Julény
Anna Murínová Trénerka slovenskej ženskej biatlonovej reprezentácie Anna Murínová pred novou sezónou Svetového pohára.

Seriál pretekov SP sa po trinástich rokoch uskutoční iba na európskej pôde. Vyhovuje vám menej cestovania?

Už v minulej sezóne sme vypustili jedno zámorské podujatie, lebo sme sa chceli zamerať na svetový šampionát. Ak sa nestane nič nečakané, v tejto sezóne absolvujeme všetky preteky seriálu. Nič nebudeme vypúšťať.

Je Paulína po odchode Anastasie Kuzminovej pripravená na post slovenskej jednotky aj mentálne?

Pri biatlone nie je prvý ani druhý rok. Hlavu má natoľko dozretú, že určité tlaky bude riešiť minimálne. Keď pretekár vybehne na trať, na niektoré veci prestane myslieť. Veľmi bude záležať na tom, ako odštartujeme sezónu. Ale ak by aj nastali problémy či pochybnosti, Paulína si vie s nimi poradiť.

Je dobré z jej pohľadu, že v kariére pokračuje aj sestra Ivona?

Áno. Ak by zostala sama, tréning by nebol taký kvalitný. Takto sa ťahajú navzájom, Ivkina výkonnosť nie je ďaleko od Paulíninej. Vyhovuje im spoločný tréning a my sme radi, že zostali spolu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

️‍♀️ #sunday #skialp #taktochopok #afterseason #fialky

Príspevok, ktorý zdieľa Paulína Fialková (@paja.fialkova),

Ivona mala v minulej sezóna zdravotné problémy, limitovali ju bolesti chrbta. Ako to s ňou momentálne vyzerá?

Nechcem to zarieknuť, ale zatiaľ veľmi dobre. Vlani veľa cvičila s fyzioterapeutom, chodievali sme na časté kontroly k špecialistom do Bratislavy. Tento rok bol už lepší, vyhli sme sa problémom a verím, že aj celá sezóna bude z jej pohľadu úspešnejšia.

Ako to bude vyzerať so ženskou štafetou?

Tým, že Anastasia skončila, musíme doplniť štvrtú členku z radov mladších pretekárok. Nomináciu získala Veronika Machyniaková, ktorá ju má na prvý trimester sezóny. Štafeta sa počas tohto obdobia beží v Östersunde a Hochfilzene. K triu Paulína, Ivona, Terézia Poliaková tak pribudne práve ona.

Máte toto kvarteto odskúšané? Absolvovala štafeta v novom zložení aspoň jeden spoločný tréning?

Nie. Tým, že Anastasia oznámila rozhodnutie nepokračovať tesne pred sezónou, sme ani nemali čas to riešiť. Všetci vedia, že existovala možnosť jej pokračovania pri štafetách. V Östersunde to bude ostrá premiéra.

Máte už v hlave, kto pobeží na akom úseku?

Štafety sa nebežia ako prvé. Najskôr sa uskutočnia individuálne štarty a uvidíme, kto sa v nich ako prejaví. Podľa toho sa rozhodneme.

VIDEO: Paulína Fialková stojí na prahu novej sezóny. Ako sa cíti po odchode Anastasie Kuzminovej v pozícii slovenskej jednotky? Aké má ambície a čo sú jej ciele v novom ročníku Svetového pohára? Pozrite si video
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková #anna murínová