Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová prekonala Stenmarkov rekord. Dubovská sa vyspala ako bábätko a šokovala

Víťazkou úvodného slalomu Svetového pohára v Levi sa stala už po štvrtý raz v kariére americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.

23.11.2019 15:04
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej k víťazstvu v Levi.
debata (1)

Fenomenálna športovkyňa zvíťazila v súčte oboch kôl s náskokom 1,78 s pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 1,94 s pred Rakúšankou Katharinou Truppeovou, ktorá sa prvýkrát dostala na stupne víťazov v pretekoch SP.

Obhajkyňa veľkého glóbusu aj malého slalomového Shiffrinová si pripísala 61. víťazstvo v pretekoch SP v kariére a zároveň 41. v slalome. Týmto triumfom predstihla doterajšieho historického lídra v počte slalomových víťazstiev vo Svetovom pohári legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka.

Slalom Svetového pohára v Levi s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Víťazka slalomu v Levi Mikaela Shiffrinová (v...

„Som spokojná s tým, ako som odjazdila prvý slalom v sezóne. Mala som dobre pripravené lyže, ale zároveň som to mala uľahčené tým, že Petra Vlhová nedokončila druhé kolo. Znamená to, že som mala aj veľa šťastia. Rýchlosť tam bola z mojej strany, ale ktovie, ako by sa to celé skončilo, keby Petra došla do cieľa. Každopádne mám za sebou skvelý štart do slalomovej sezóny,“ uviedla Mikaela Shiffrinová v prvom televíznom interview, cituje ju aj portál laola1.at.

Senzačné deviate miesto obsadila za polárnym kruhom česká reprezentantka Martina Dubovská. Slovenka, ktorá od juniorského veku reprezentuje Česko, sa so štartovým číslom 56 dostala na skvelú 9. priečku, čo je v jej podaní životný výsledok vo Svetovom pohári. Dosiaľ bola v individuálnych pretekoch SP najvyššie na 18. mieste v slalome v rakúskom Semmeringu v roku 2016.

Dubovská práve v Levi pred šiestimi rokmi prvýkrát bodovala v SP a dnes sa priblížila úspechom bývalej majsterky sveta Šárky Strachovej medzi slalomárskou špičkou. V prvom kole šokovala rodáčka z Třinca so štartovným číslom 56 desiatym časom a po druhej jazde si o priečku polepšila po chybe Petry Vlhovej.

„Udržať pozíciu po prvom kole bola výzva, ale takéto situácie mám rada. Brala som to tak, ako keby to bolo ďalšie prvé kolo, a sústredila som sa iba na jazdu a aby som bola dole čo najrýchlejšie. Zvládla som to a som za to rada,“ povedala Dubovská pre Rádiožurnál Českého rozhlasu.

Radosť Martiny Dubovskej z deviateho miesta. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Martin Dubovská Radosť Martiny Dubovskej z deviateho miesta.

Sadla jej trať, ktorú postavil kouč Shiffrinovej. Dnešný výsledok podľa nej neprišiel znenazdajky.

„Rok alebo dva som sa trápila, zmenila som trénera. Momentálne ma vedie Andrej Prevužňák, ktorého môj otec ako mladého trénoval, takže sa poznáme odmalička. Znovu s nami začal spolupracovať aj môj otec a úplne sme zmenili prípravu i tréningy. Začala som viac pracovať na svojich slabých stránkach. Po dvoch rokoch som sa vrátila ku kondičnému trénerovi a celá príprava je zameraná hlavne na mňa, aby som sa cítila dobre,“ opísala.

A dobre sa dnes cítila hneď od rána. „Celý mesiac som nikde nemohla poriadne zaspať a včera som spala ako bábätko: po dlhej dobe som zaľahla a prebudila sa až ráno vyspatá doružova. Ráno nám potom pred autom prebehol malý zajačik, pre šťastie,“ usmievala sa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #SP v slalome #Martina Dubovská