Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová je mašina. Vlhová nemôže stále útočiť zozadu

Keď sa na majstrovstvách sveta v Aare dal do reči s dlhoročným kamarátom Liviom Magonim, netušil, že dostane životnú šancu.

22.11.2019 12:45
atteo Baldissarutti, Livio Magoni, Matej Gemza,... Foto:
Zľava Matteo Baldissarutti, Livio Magoni a Matej Gemza s Petrou Vlhovou.
debata (1)

Na otázku, či by nechcel byť ďalším členom tímu Petry Vlhovej, odpovedal bez váhania.

„Neľutujem to. Mám možnosť sledovať jednu z najlepších lyžiarok sveta,“ vraví tréner a špecialista na prípravu lyží Matteo Baldissarutti (39). Slovenku pripravoval aj na sobotňajší prvý slalom novej sezóny Svetového pohára v Levi (prvé kolo 10.15, druhé 13.15).

Ako sa cítite v roli najnovšieho člena Ski tímu Vlha?

Je to životná príležitosť. Petra je silné a motivované dievča. Toto leto však mala ťažké. Som prekvapený, ako to zvláda. Je ťažké nerobiť to, čo milujete, kvôli chorobe. Potrebuje trochu času. Momentálne je v solídnej kondícii. O pár týždňov bude v perfektnej.

Ako sa zrodila vaša spolupráca?

S Liviom sa poznám dlho. Pred tromi rokmi som pracoval s japonským tímom a v predošlej sezóne v poľskom. Na majstrovstvách sveta v Aare sme sa spolu rozprávali. Petra absolvuje viac pretekov. Potrebovali ďalšieho človeka na svah i prípravu lyží, aby sa Gigi (servisman Gianluigi Parravicini, pozn.) medzi toľkými lyžami nezbláznil. Magoni ma oslovil a okamžite som súhlasil.

Ako sa vám páči v zimnej rozprávke, ktorú Levi ponúka?

Keď sme prišli – prvý novembrový týždeň – bolo dosť chladno. Odvtedy však išla teplota hore, dá sa to zvládnuť. Nie je teplo ani príliš mrazivo.

Aký je harmonogram vašej zverenky?

Vstávame medzi šiestou a siedmou. Po týždni sme vymenili dejisko prvého slalomu za mestečko Suomu, asi tri hodiny od Levi. Máme dve tréningové jednotky – jednu doobeda, druhú poobede. Na začiatku sa Petra rozcvičí, my zatiaľ pripravujeme trať. Po obede ideme na pretekársky kopec a zhruba dve hodiny jazdíme. Kým Petra regeneruje, my chystáme trať či lyže na ďalší deň.

Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou. Foto: Archív Mattea Baldissaruttiho
Matteo Baldissarutti, Petra Vlhová Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou.

To znie, že nemáte veľa času na oddych. Kedy zaľahnete do postele?

Keď máme šťastie, tak okolo pol desiatej. Ak nie, sme hore až do polnoci. Závisí to od toho, či v nasledujúci deň budeme trénovať len klasický slalom alebo aj obrovský. Dve disciplíny znamenajú viac lyží na prípravu i testovanie.

Prečo ste sa na pár dní presunuli do Suomu? Začalo sa to v Levi plniť konkurenciou?

Nie, odišli sme preto, aby si Petra mentálne oddýchla. Zmenila prostredie, stravu, zázemie. Jej hlava prepla na inú frekvenciu.

Prospela jej zmena?

Nemala problém ani s Levi, ale každému občas zmena padne vhod.

Trénovali ste len tieto dve technické disciplíny?

Áno. Keď sa skončí okno v Levi a Killingtone, pôjdeme do Talianska a tam budeme opäť jazdiť aj rýchlostné disciplíny.

Na čo si v Levi môže Petra trúfať?

Môže pomýšľať na pódium či umiestnenie v najlepšej päťke. Potrebujeme dobrý výsledok, aby sme sa odrazili do ďalšej časti sezóny. Je to dôležité pre jej sebadôveru.

Obzvlášť po Söldene, kde skončila štrnásta…

Nemyslím to tak. Iste, po pretekoch bola sklamaná, že nedokázala pridať plyn tak, ako je zvyknutá. To chce čas, veď Petra kvôli zdravotným ťažkostiam stratila týždne tréningu a to sa musí prejaviť. Dobrým výsledkom sa vždy ľahšie nadobúda sebavedomie. To je najlepší recept. Na druhej strane je sezóna taká rýchla, že nie je možné sa ním zaoberať príliš dlho.

Kondičný tréner Marco Porta prezradil, že pred odletom do Levi urobila pod jeho vedením v Miláne veľký progres. Odrazil sa aj na lyžiach?

Jednoznačne, jej kondícia je lepšia. Petra to cíti a preto sa nebojí ísť k svojim hraniciam. Ešte tam nie je úplne, ale blíži sa. Prekvapilo ma, že jej to ide tak rýchlo. Jeden deň v telocvični či ďalší mimo kvôli chorobe znamenajú dva dni bez lyží. Potrebuje do nôh dostať správny pocit. To je posledný krok k najlepším.

Bude v Levi tesne pri nich?

Závisí to najmä od prvej jazdy. Keď ideme na tréningu prvýkrát, nie je taká rýchla. V druhej, tretej a štvrtej jazde – to už je iná káva. Kľúčom bude prvé kolo. Ak v ňom ukáže druhú či tretiu tréningovú jazdu, pódium je isté. Hoci som vlani nebol v tíme, viem, že čelili tomuto problému. Nedá sa vždy útočiť zozadu. Obzvlášť nie pri mašine Shiffrinovej, ktorá zajazdí dve skvelé kolá. Ak ju chcete zdolať, jedno vám nemôže stačiť.

Mikaela Shiffrinová (v strede), druhá Petra... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová, Petra Vlhová, Frida Hansdotterová Mikaela Shiffrinová (v strede), druhá Petra Vlhová (vľavo) a tretia Frida Hansdotterová na archívnej snímke.

Čomu pripisujete, že Vlhovej prvé jazdy nevychádzajú?

Nejde jej to momentálne, nemyslím si, že to bude pokračovať, ak naberie sebavedomie. To však ide ruka v ruke s výsledkami. Je to akási skladačka. Ešte nám nejaké kúsky chýbajú. Získať nám ich pomôže čas a možno aj šťastie. Pracujeme na tom a je otázkou času, kedy tento problém eliminujeme.

Očakávate, že znovu to bude v slalome súboj Shiffrinovej a Vlhovej?

V slalome sú suverénne. Levi to možno ešte neukáže, hoci verím, že Petra bude s Mikaelou natesno. Možno sa do boja teraz na začiatku zapoja aj Švajčiarka Wendy Holdenerová či Anna Swenn-Larsonová zo Švédska. Dlhodobo však očakávam americko-slovenský súboj o malý glóbus v klasickom slalome. Ostatné dievčatá nemajú takú vysokú kvalitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Matteo Baldissarutti