Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová má hladný pohľad. Ale aj kondičný deficit

Od roku 2016 pomáha Petre Vlhovej, aby bola pripravená na náročnú sezónu. Kondičný tréner Marco Porta (36) si k slovenskej lyžiarke postupne našiel cestu. Napriek tomu, že podľa vlastných slov nie je zhovorčivý.

11.11.2019 05:00
Petra Vlhová, Marco Porta Foto:
Marco Porta so svojou hviezdnou zverenkyňou.
debata (4)

„Ja vlastne ani nemám rád rozhovory. Pracujem mimo žiary reflektorov, tak mi to vyhovuje,“ priznáva.

Prečo ste teda urobili výnimku?

Je mi jasné, že Petra je na Slovensku veľká hviezda. Rád by som svojou výpoveďou trochu dokreslil jej krásny príbeh.

Vstúpili ste do neho pred tromi rokmi spoločne s trénerom Liviom Magonim. Čo sa vám na Vlhovej príbehu najviac páči?

Hm… (zamyslí sa). Je toho dosť, ale najviac asi Petrin výrazný progres a jej mentálne nastavenie.

Na jej zlepšovaní ste spoločne pracovali v Miláne pred prvými pretekmi Svetového pohára 2019/20 v Söldene a aj po pretekoch. Podarilo sa?

Áno. Najskôr to boli tri dni, potom desať. Neskôr sa pripravovala doma v Liptovskom Mikuláši so Šimonom (Klimčíkom, kondičný tréner, pozn.) a cez víkend letela do Levi. Má nielen kondičný, ale aj lyžiarsky deficit. Chýba jej cit a sebavedomie, potrebuje ho nabrať. A to sa nedá v telocvični.

Na čo ste sa v nej zamerali?

Petra mala pred sezónou problémy s nosom. Musela ísť na operáciu a stratili sme desiatky tréningových dní na zlepšenie kondície a lyžiarskeho citu. Prejavilo sa to aj v Söldene. Preto sme sa rozhodli, že kým nie je sezóna nabitá, môžeme dobehnúť zameškané.

Petra Vlhová obsadila v úvodných pretekoch... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová Petra Vlhová obsadila v úvodných pretekoch novej sezóny Svetového pohára v rakúskom Söldene 14. miesto.

Prečo práve v Miláne?

Petra bola po pretekoch sklamaná a chceli sme, aby sa trochu vytratila. Nechcem, aby to vyznelo zle, ale v Miláne je nikým. Na Slovensku je hviezdou. V Taliansku si môže užiť pokoj a plne sa sústrediť na prácu. Makali sme potichu a v tieni. Nebol tam žiaden stres. Všetko išlo podľa plánu.

Aký bol?

Robiť veľa silových a kondičných cvičení v dvoch tréningových blokoch denne. Chceli sme zvýšiť silovú kapacitu, ktorá jej v prvých pretekoch sezóny chýbala. Sama priznala, že v druhom kole nemala v nádrži dostatok paliva. Nevládala a robila chyby.

Bavili ste sa o druhej jazde v Söldene? Bola veľmi sklamaná?

Áno. Hnevalo ju, že vedela, čo má robiť, ale nemala na to silu. Bola smutná, lebo ona aj ľudia na Slovensku od nej čakajú víťazstvá či pódiá. Zjavne ste nároční fanúšikovia, ale oproti nám, Talianom, je to nič. Niekedy máme až príliš veľa temperamentu (smiech). Chceme od športovcov, aby boli na vrchole desaťročie alebo viac. Takto to funguje málokedy.

Prekvapilo vás, že po prvej jazde klesla mimo najlepšiu desiatku?

S Liviom sme sa tesne pred pretekmi bavili o tom, že umiestniť sa v rozmedzí 10. až 15. miesta bude úspech. Bol prezieravý a mal pravdu. Vedeli sme, že momentálne nie je v stopercentnej forme kondične a ani lyžiarsky. Mali sme zdravotné problémy, ale tie už pominuli. Začíname doháňať zameškané.

Ako to s Vlhovou momentálne vyzerá?

Myslím si, že po mojej a Šimonovej práci pôjde hore. Dôležité bolo, že sa opäť videla s rodinou. Sledovať rodinu Vlhovcov je niečo krásne.

Prečo?

Sú veľmi družní. Cítiť z nich veľkú energiu a silu. Sú jednotní v dobrom aj v zlom. Pre Petru je kľúčové, aby s nimi bola. Pomáha jej to. Vlhová je skvelý človek a kľúčovú rolu v tom zohrala rodina. Aj teraz, v Miláne, si odpracovala a večer telefonovala do Liptovského Mikuláša.

Magoni pred Söldenom tvrdil, že Vlhová je pripravená na 70 percent. Koľko je to momentálne?

Som optimista. Nie preto, že lietam v oblakoch. Moje pozitívne myšlienky vychádzajú z tréningových ukazovateľov. Z hľadiska kondície je pripravená na 80–90 percent. Potrebujeme ešte pár dní a bude stopercentná. Po Levi musíme opäť zamakať, lebo je tam viacero šikovných mladých dievčat, ktoré sa derú dopredu.

Petra Vlhová a jej tím. Foto: instagram.com/borisvlha
Petra Vlhová Petra Vlhová a jej tím.

Koľko ich je? Ktoré môžu konkurovať Vlhovej?

Nemám to presne spočítané a nerád by som menoval.

Alice Robinsonovú k nim však môžete zaradiť, nie?

Iste, ale to zasa nie je také veľké prekvapenie. Veď vo finále predošlej sezóny Svetového pohára sa v obrovskom slalome vtesnala medzi Petru a Mikaelu Shiffrinovú. Robinsonovej technika je vynikajúca. Snažíme sa od nej niečo odpozerať. Hoci sú obe dievčatá inak stavané, môžu Vlhovcom ponúknuť veci, ktoré im pomôžu. Predpokladám, že keď sa Petra dostane do formy, ukáže, prečo je majsterkou sveta v obrovskom slalome.

Je Vlhovej najväčšia devíza sila?

Možno z fyziologického hľadiska.

A z celkového?

Určite hlava. S Vlhovou pracujem tri roky a mentálny progres, ktorý urobila, je ohromujúci. Keď vyhrá, poteší sa. Keď nie, hodí to za seba a pracuje ďalej. Táto vlastnosť je v dnešnom športovom svete kľúčová. Keď ju na pretekoch vidím, jej pohľad je veľavravný. Je hladná po úspechu. Iste to vnímajú aj súperky a musia sa s ním vyrovnať. Petra sa nebojí nikoho. Kedysi to tak nebolo.

Kde nastal zlom?

V Pjongčangu. Na olympiáde bola krehká. Nevyšlo jej to. Doma bol na ňu vyvíjaný medailový tlak a ona ho nezvládla. Dnes by ho vytesnila a urobila z neho výhodu. <Ot>Môže zopakovať predošlú životnú sezónu? <Ak>Samozrejme. Je mladá, má obrovskú kvalitu a aj priestor na zlepšenie. Nepochybujem o nej. Sezóna sa začne lámať neskôr ako zvyčajne. A Petra na to bude pripravená.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #svetový pohár #Marco Porta